MTI

Valamiért földönkívüli szondának hisznek egy aszteroidát

A Föld tanulmányozására küldött földönkívüli szonda lehetett a csillagközi űrből a Naprendszerbe érkezett az Oumuamua a Harvard Egyetem csillagászai szerint.

Az Oumuamua 2017-es felfedezése óta a tudósok próbálják magyarázni különleges alakját és jellemzőit, pontosan meghatározni eredetét. Ugyan sok más magyarázat lehetséges, de két tudós nagyon bele akar kerülni a hírekbe. A Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Központ csillagászainak tanulmánya szerint az objektum "mesterséges eredetű" lehet. "Az Oumuamua talán egy teljesen működőképes szonda, melyet szándékosan küldött a Föld közelébe egy földönkívüli civilizáció" - írták a The Astrophysical Journal Letters című lapban megjelent tanulmányban a kutatók. Az elmélet az objektum "túl nagymértékű gyorsulásán", vagyis azon a váratlan sebességnövekedésen alapul, amellyel az Oumuamua átszelte és végül el is hagyta a Naprendszert januárban.

A hosszúkás, szivar alakú űrobjektum egy másik naprendszerből érkezett, pályája alapján nem származhat a miénkből. Kezdetben úgy vélték, üstökösről van szó, ám kiderült, hogy egyetlen tulajdonsága sem vall erre, porból és vízjégből álló csóvája sincsen. Az Oumuamuáról feltételezték, hogy aszteroida, noha alakja rendkívül szokatlan, szivarhoz vagy uborkához hasonlítják, hossza 200 méternél is több. A mesterséges eredetet tekintve a kutatók szerint az egyik lehetőség, hogy az Oumuamua egy napvitorlás, egy fejlett technológiájú műszerből származó törmelékként úszik a csillagközi térben. A szerzők szerint az objektumot a Nap sugárzása hajtja.

Abraham Loeb és Shmuel Bialy csillagászok szerint ehhez hasonlatos napvitorlások már léteznek. "Hasonló méretű napvitorlásokat már a mi civilizációnk is tervezett és épített, például az IKAROS és a Starshot projektek keretében. A napvitorlás technológiát gyakran használják bolygók vagy csillagok között rakomány szállítására" - írták a szakértők. Úgy vélik, az objektum nagy sebessége és szokatlan pályagörbéje annak következménye, hogy már nem működik. "Ez megmagyarázná számos anomáliáját, például a fénygörbéjéhez mérten szokatlan geometriáját, alacsony hőkibocsátását, ami magas visszaverő-képességre utal, illetve a Kepler-törvényekből következő pályától való eltérését" - fejtették ki.

A Hawaii Egyetem csillagászai 2017. október 19-én észlelték a Naprendszeren nagyon nagy sebességgel áthaladó objektumot. A kutatók Oumuamuának, hawaii nyelven "elsőként érkező távoli üzenetnek" nevezték el az égitestet. A tudósok úgy vélték, ez az első olyan ismert üstökös, amely egy másik csillag körüli bolygórendszerből érkezett a Naprendszerbe. Felfedezése után mintegy 2,5 hónapon át volt látható nagy teljesítményű, földi bázisú teleszkópok segítségével. A kutatók folytathatták a munkát az összegyűjtött információk alapján, de a szivar alakú égitestet nem láthatják többé. A szakértők eddigi kutatásai szerint a 2015 BZ509 jelű égitest rögtön a Naprendszer 4,5 milliárd évvel ezelőtti keletkezése után csatlakozhatott bolygórendszerünkhöz egy másik csillagrendszerből. Júniusban hivatalosan üstökösnek nyilvánították az Oumuamuát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Irasidus #12
    Olvasgass. Rádfér. Nem, az 'Oumuamua szinte biztos, hogy nem idegen űrhajó
  • Irasidus #11
    "Szabadon sodrósó törmelékhez túl kiszámított a pályája. "

    Ez mondat értelmetlen, és hamis. A pályája hiperbolikus, mint az hosszúperiódusú üstököké. Amúgy sem értem mihez képes kiszámított a pályája?

    " persze ettől még lehasadt sziklaszilánk is lehet, de akkor hogyan kaphatott akkora lendületet, hogy ideérjen, megkerülje a csillagot "

    Ez a mondat is értelmetlen. Elve nem olyan pályán haladt, hogy a Napba zuhanjon, nem volt semmiféle pályamódosítás menet közben, a pályája pontosan megfelel annak ahogy az égimechanika törvényei szerinti pályán halad. Azaz nem volt olyan szakasz a pályáján amit ne a Naprendszer gravitációs erői szabtak volna meg. Ha lett volna, na az lett volna a bizonyíték...

    "(közben aránylag megközelítve a belső bolygókat - egy szonda vagy űrhajó lehetséges pályáját követve),."

    Mint ahogy a Haly-üstökös, vagy bármely más üstökös megközelíti, tovább halad a belső naprendszeren. Ettől még nem lesz szonda, vagy lehetséges űrhajó pálya mert erre haladt. Tucatnál is több üstökös, kisbolygó teszi ugyanezt évente.

    " és hogyan gyorsulhatott fel a Naptól távolodva? Jó kérdés"

    Igen. A tudományok tele vannak jó kérdésekkel amit meg kell oldani. Erre épít a cikk is, hogy "jó kérdés" - és ebből lesz idegen űrhajó, miközben számtalan természetes magyarázat van, ellenben idegen űrhajó mellet csak annyi szól, hogy nem "jó kérdés". Ez nem ok, és nem bizonyíték, hogy jó kérdés.
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2018.11.10. 19:17:15
  • Irasidus #10
    Dehogynem történt rendkívüli állítás. Az, hogy földönkívüli eszközről van szó, minden szótárban, és minden nyelven rendkívüli dolog. Persze lehet ez neked bagettel dolog, hogy egy eddig példa nélküli, egyedülálló felfedezés, ami az emberiség történelmében óriás jelentőségű lenne, szerinted mégsem rendkívüli. Semmilyen mesterséges eredet felé mutató tulajdonsága nincs, és nem sikerül igazolni ilyet. Éppen ez hiányzik, az igazolás. A szerinted "űrhajónak kinéző tárgy" valójában egy fénypont a távcsőben, ami a legjobb tudomásom minden égitestre igaz ami kicsi, vagy messze van. Ez nem indok, sőt igazából semmilyen indokot, érvet nem írtál, azok kívül, hogy pocskondiázol, mert gondolom jól esik. Vannak érveid is?
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2018.11.10. 18:59:43
  • emberz #9
    Cáfolni nem tudsz, állításod alaptalan, tudásod elégtelen, arcod azonban elképesztő méretű. Szerintem te olvass még egy keveset, mielőtt nagy mellénnyel a "mainstream" védelmére kelsz.
    Utoljára szerkesztette: emberz, 2018.11.10. 09:29:05
  • emberz #8
    Semmiféle rendkívüli állítás nem történt. A jövevényre jellemző tulajdonságok mutatnak a mesterséges eredet felé. Az lenne rendkívüli, ha üstökösnek nézne ki, és arról derülne ki, hogy űrhajó. Az űrhajónak kinéző tárgy lehetséges űrhajónak történő besorolása nem rendkívüli, csak kétséges, ami bizonyításra vár.
    Utoljára szerkesztette: emberz, 2018.11.10. 09:26:00
  • emberz #7
    Szabadon sodrósó törmelékhez túl kiszámított a pályája. Mindenesetre vannak mesterséges eredetre valló jelek, persze ettől még lehasadt sziklaszilánk is lehet, de akkor hogyan kaphatott akkora lendületet, hogy ideérjen, megkerülje a csillagot (közben aránylag megközelítve a belső bolygókat - egy szonda vagy űrhajó lehetséges pályáját követve), és hogyan gyorsulhatott fel a Naptól távolodva? Jó kérdés.
  • IMYke2.0.0.0 #6
  • encleadus #5
    cafolat
    Utoljára szerkesztette: encleadus, 2018.11.08. 18:12:38
  • Irasidus #4
    Egy állítás tettek, amit nekik kellene igazolniuk, nem fordítva. Ez annyiból áll, hogy nem tudjuk a gyorsulás okát, tehát idegenek. Ezen nincs mit cáfolni, mivel nem tudásra épít (nem cáfolható tudásra, hogy pontosabb legyek. Russel-teáskannája megvan?). Klikk
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2018.11.07. 17:17:20
  • Ender Wiggin #3
    cáfold meg...