MTI

A Földtől alig 410 ezer kilométerre halad el egy aszteroida

A Földtől alig 410 ezer kilométerre halad el a 2015 TB145 elnevezésű aszteroida - mondta Mizser Attila, a Magyar Csillagászati Egyesület főtitkára.

A viszonylag nagyméretű, néhány száz méter átmérőjű égitest a bolygónkhoz szokatlanul közel repül el. Az aszteroida október 31-én délben mindössze 410 ezer kilométerre - a Hold mintegy 384 ezer kilométer távolságra van - közelíti meg a Földet. Hozzátette azt is, hogy a csillagászat meglehetősen "statikus dolog", ezért szakmailag egzotikus élmény, ahogy a távcső látómezejében a megfigyelt aszteroida elmozdul a csillagos háttérhez képest. Az égitest egy eléggé megnyúlt pályán halad, jelenleg a Nap közelében száguld, ezért is nagy a sebessége a Földéhez viszonyítva.

Amennyiben az aszteroida keresztezné bolygónk pályáját, egy több kilométer átmérőjű krátert vájna a földfelszínbe és lokális katasztrófát okozna. "De nem fog becsapódni" - hangsúlyozta Mizser Attila, hozzáfűzve, hogy a csillagászati értelemben közelinek nevezhető 410 ezer kilométeres távolság is harmincszorosa a Föld átmérőjének.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Macropus Rufus #3
    pontosan. Teljesen igazad van. De éppen ezért kellene valamit kitalálni erre és nem a több milliárd x milliárd kilométerre lévő izéket bámulni, ami amúgy is marhára fontos, mert megtudjuk, hogy x millió (v. milliárd) évvel ezelőtt ott mi volt.
    Ha ez az izé eltalálta volna a bolygót, egyből szar napja lett volna mindenkinek, függetlenül attól, hogy nem okoz kihalást a bolygón.
  • gforce9 #2
    Ugye azzal tisztában vagy, hogy csak az látszik az égbolton, aminek van valamekkora fénye vagy érdemben kitakarja valami másnak a fényét? Tökmindegy milyen tartományban, infrában, gammában vagy a látható fény tartományában. Ez az alapja a detektálásnak. Ha valami viszonylag kicsi (alig ver vissza napfényt) és kihűlt, azt marhanehéz ám kiszúrni a nagybüdössemmi közepén. Főként úgy, hogy az égbolt, hogy idézzek egy scifiből: "megbocsáttassék, de marhanagy ám".
    Utoljára szerkesztette: gforce9, 2015.11.03. 22:12:10
  • Macropus Rufus #1
    ebben az a szép, hogy csak pár nappal elötte vették észre, hogy jön.
    Ennyit tudnak. De tervek azért vannak arra, hogy ha majd jön egy ami becsapódhat, miképpen is térítik el... Csak hát nem biztos, hogy látni fogják, mert ezen nem dolgoznak. Figyelik a világűrt, több millió fényéves távolságba belátnak, csak éppen azt nem léátják ami itt történik az orruk elött.