Berta Sándor

Az önvezető autózásra készül a Vodafone

A Vodafone a következő években jelentős mértékben kiépítené a gépkocsikkal kapcsolatos üzletét.

Az autonóm vezetés és a hozzá kapcsolódó infrastruktúra stratégiai jelentőségű a távközlési cég számára. Nem csupán SIM-kártyákat akarnak biztosítani a jövő közúti közlekedése számára, hanem biztonsági és információs csomagokat is - nyilatkozta Hannes Ametsreiter, a Vodafone német vezérigazgatója.

"A célunk az, hogy a jövőben ne haljon meg senki közúti balesetekben, és meggyőződésünk, hogy erre a hálózatba kötött és autonóm járműveknek köszönhetően lehetőség is van. Amennyiben az autók biztonságosabbak lesznek és több kikapcsolódást fognak nyújtani, akkor az egy jó fejlődési irány. De a célok között szerepel az időjárási adatok gyűjtése és a lopás elleni védelem is. Jelenleg már több mint 10 millió SIM-kártya van a gépkocsikban, és ez a mennyiség a jövőben jelentős mértékben nőni fog. Meggyőződésem, hogy a jövőben minden gépkocsit ellátnak majd SIM-kártyával" - fejtette ki a menedzser.

Ametsreiter szerint a járművek nagyon meg fognak változni. A jövő autóját az emberek az okostelefonjaikkal rendelik majd meg - mindig akkor, amikor szükségük lesz rá. Gyakorlatilag a gépkocsik négy keréken guruló okostelefonok lesznek. Lehetséges lesz videókonferenciát tartani vagy a virtuális valóságba lépni az autóból, de ehhez még számos műszaki fejlesztés szükséges. Kiemelt téma, hogy a felhasználóknak vissza kell kapniuk az adataik feletti ellenőrzést. Átláthatóságra van szükség, mert csak az eredményez bizalmat és csak a bizalom segítségével valósul meg a digitalizálás - vélte a vezérigazgató.

A Vodafone januárban partneri kapcsolatot alakított ki a HERE Technologies céggel azért, hogy 5G térképet fejlesszenek ki az autonóm közlekedéshez. A térkép keretében megvalósulhat a valós idejű hálózatba kötöttség. Létrehoznak egy 5G-tesztterepet is, ahol próbálgatják majd, hogy a mobiljelek miként akadályozhatják meg a járókelőket érintő közlekedési baleseteket és tehetik lehetővé a valós idejű adatcserét más gépkocsikkal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!