Gyurkity Péter

A neten szűrnék ki az öngyilkosságra hajlamosakat

Az első lépésben azért, hogy az illetékesek jobban felmérjék a regionális különbségeket.

Az online zaklatás témája mellett a depresszió, illetve az öngyilkosságok megelőzése is fontos témának számít manapság, ebben pedig egyre többen támaszkodnak a modern IT-eszközökre. A kanadai kormány belép ebbe a sorba, ők egy mesterséges intelligencia-cég segítségével jósolnák meg az új esetek gyakoriságát, mégpedig területi alapon.

Az aláírt szerződés értelmében a mesterséges intelligenciára, annak gyakorlati alkalmazására fókuszáló Advanced Symbolics mintegy 160 ezer, a ma népszerű közösségi hálózatokon használt felhasználói fiók folyamatos monitorozásával figyelné meg az aktuális trendeket, mégpedig a kommunikáció, a viselkedés, valamint a gondolatok jobb felmérésével, azok elemzésével, valamint a területi különbségek felvázolásával. Ennek révén a kormányzat jó eséllyel előre meg tudja határozni, hogy miként kell jobban elosztani az ezzel kapcsolatos erőforrásokat, a remények szerint tehát több öngyilkosságot tudnak majd megelőzni a jövőben.

Érdekes, hogy maga a Facebook is mostanában, egészen pontosan novemberben mutatta be új eszközét, amely szintén a megelőzésre koncentrál. A felhasználók jelenthetik a gyanúsnak tűnő hozzászólásokat, az érintett személyekkel pedig közvetlenül is felvehető a kapcsolat, hogy megelőzzék a konkrét cselekvést. A kanadai projekt most indul, első körben pedig júniusig tartana, amelyet az eredmények felmérése követ majd. A szerződés szerint azonban 5 alkalommal van lehetőség további 1-1 évvel kiterjeszteni azt, és míg ez az első lépés mindössze 25 ezer dollárba kerül, a teljes időtartamra 400 ezer dollárt irányoznának elő.

A Public Health Agency of Canada szóvivője szerint kifejezetten tesztprogramként gondolnak a kezdeményezésre, ők maguk is kíváncsiak, hogy miként lehet az online adatok révén jobban felvázolni a közeljövő trendjeit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Akva #6
    A kurva anyjukat figyeljék le! Akkor leszek öngyilkos, amikor akarok. Az én életemmel senki ne rendelkezzen!
  • Skylake #5
    Egy próbálkozós, pilot kategóriás közbeszerzés (nem közbe-szerzés) úgymond ajánlattételi felhívása ez. Most járt le, tehát az ajánlattevők beadták ajánlataikat. A tárgya kissé odab*sz a személyiségi jogoknak, de ez majd a projekt megalapozása során, a jogi szakértőkkel dolgozva egyértelműen ki fog derülni. Ez olyan szintű lesz, hogy az ajánlatkérők választhatnak:

    - kukázzák az egészet,
    - csinálnak egy keretrendszert, ami működne is - csak ehhez jogszabályváltoztazások sorát kéne végigcsinálni, amit viszont nem fog az ottani parlament megszavazni. Ez utóbbi kimenet a valószínűbb. Dolgoztam így "megvalósult" állami projektben, minden kész volt, csak épp a rendszer maradt a tesztadatokon kívül töküres - ugyanezért.

    Az aláíró nő egyébként marha érdekes, mivel agrárgazdálkodási főfogaskerék. Nem is értem, hogy írhatott alá (ne szpemmeljük, kérem):

    http://www.goc411.ca/en/154483/Erin-Massey
    Erin Massey works as Senior Contracting Officer for Agriculture and Agri-Food Canada.
    Erin can be reached at 613-773-2737

    First name
    Erin
    Last name
    Massey
    Title
    Senior Contracting Officer
    Telephone Number
    613-773-2737
    Alternate Number
    Fax Number
    613-773-0966
    Email
    [email protected]
    Street Address
    1305 Baseline Road Tower 5, Floor 2, Room 345 (view on map)
    Country
    Canada
    Province
    Ontario
    City
    Ottawa
    Postal Code
    K1A 0C5
    Department
    AAFC-AAC
    Agriculture and Agri-Food Canada
    Organization
    PSCU-SPCSP
    Professional Services Contracting Unit
  • Cat #4
    Csomó mindent lehet, de a fals riasztásokat mindenképpen elkerülném emberi szakértők előzetes bevonásával:
    - a posztjait kiemelni az ismerősei hírfolyamában, hogy azok reagáljanak rá, foglalkozzanak vele
    - neki nem megmutatni olyan dolgokat amelyektől rosszabbodik a helyzet, pl. xy ismerőse milyen boldog valamitől
    - elküldeni neki automatán egy segélyvonal számát, vagy az ő elérhetőségét megadni egynek, hogy felhívják, ha van rá kapacitásuk
    - összekötni valahogy másokkal, akik hasonló mélyponton már átestek, és felajánlják a segítségüket valamilyen online formában

    Alternatívaként megvárjuk, míg felmászik valamelyik hídra, és több ezer ember fog elkésni miatta a munkahelyéről, mert a tűzoltók lezárják azt.
  • wraithLord #3
    És mit csinálnak velük, beiratják őket kamikaze pilóta képzésre?
  • DanielGray #2
    És még kit?Nem véletlenül sokalltak be néhányan.Orwell regénye itt ölt valóságot a szemünk előtt,és a hipszterek tapsikolnak.A szaromról ne adjak záró jelentést?Mi van benne,mennyi rossz kaját zabáltam,stb.Nem világos a totál uralom,a totális és fogyasztó elme megteremtése?Vegyek okos lapos tévét?Nem veszek!Mert nekem jó az a fos is,ami jelenleg üzemel,de jönnek,eltipornak véleményemmel együtt és letolják a torkunkon.Szép,baró kis világkép sejlik fel előttem... Engem ne vázoljanak fel,csak szeretném,ha állampolgári jogaimra hivatkozva nem fényképeznének le,majd személyiségi jogaimra való tekintettel hagyjanak békén.
  • TokraFan #1
    "A fő cél a megelőzés"

    Hogyne...