Berta Sándor

Laboratóriumban készítene húst egy izraeli startup

A jövőben radikálisan megváltozhat a szárnyashús-készítés.

A SuperMeat nevű izraeli startup laboratóriumban tenyésztett húst készítene és ezzel tenné feleslegessé, egyúttal pedig elavulttá a hagyományos baromfitenyésztést. A vállalkozás érvelése egyszerű: takarmány, víz és más anyagok nélkül készülhetnének húsok, ráadásul az állatvédők által támadott állattenyésztési gyakorlat is eltűnne. A kitenyésztett húsokban nem lennének sem antibiotikumok, sem káros anyagok.

A SuperMeat a legutóbbi finanszírozási körben 3 millió dollárra tett szert. A pénzt a New Crop Capital kockázatitőke-alap, a Stray Dog Capital, valamint az Európa egyik legnagyobb szárnyastenyésztőjének számító PHW adta össze. A startup a befektetésnek köszönhetően egy olyan módszer kifejlesztésén dolgozik, amellyel azt akarja bemutatni, hogy mesterségesen is lehet jóízű húst létrehozni, ezután pedig egy olyan eljárást fejlesztene ki, amely lehetővé tenné a hús nagy mennyiségben való gyártását.


Ido Savir, a SuperMeat vezérigazgatója és társalapítója elmondta, hogy nem akarnak például teljes csirkemelleket tenyészteni, hanem olyan formában akarnak előállítani csirkehúst, amely a feldolgozott élelmiszerek, például kolbászok vagy pástétomok alapanyaga lehet. Tavaly augusztusban Bill Gates, Richard Branson, a Cargill Inc. és számos cég a Memphis Meats nevű kaliforniai vállalkozásba fektetett be. A startup szintén laboratóriumi körülmények között, Petri-csészében "tenyészt" húst.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tikal #44
    pont te mondod...
  • Tikal #43
    Hát ezek szerint te nem, azt viszont tudtad, hogy mennyi pénzt el lehet rá baszni :)
  • Tetsuo #42
    Te nem vagy százas, az tuti.
  • wraithLord #41
    De azt nem tudta senki, hogy olcsón is lehet futni. Azt hittem, hogy egy kommentre reagáltam a kommentemmel, de most már elbizonytalanítottál. :D

    (Csak hogy mégis neked legyen igazad: nem szóltam. :D)
  • Tikal #40
    persze, minden lehet drága hobbi. köszönjük, ezt eddig nem tudta szerintem senki...
  • wraithLord #39
    Jah, nem tudtam, hogy futóblogot írtam éppen, amiben futni vágyó kezdőknek adok költséghatékony jótanácsokat és életmód tippeket. :D Azt hittem, hogy arról írtam, hogy akár a futás is lehet drága hobbi. De ha te mondod... :D
  • Tikal #38
    Persze, mindenre annyit költesz amennyit akarsz, de miért költs sokat ha elkezdheted kevesebből is? Nem kell lesokkolni az embert ilyen árakkal, mert akkor tényleg a kanapét választja :)
    Cipő 45-50k? Ebből már kettőt is veszel, és egy is elég kezdésnek, heti két három futáshoz. Ruha 60k? Kell egy jó nadrág meg két technikai póló, kezdésnek szintén elég valami a Decathlon-ból. Lehet is menni.
    Egyébként meg egy túlsúlyos embernek amúgy se a futással kell kezdeni, súlytól függően inkább pár km séta minden nap jó pár hétig... és ahhoz még új cipőt se kell venni, meg semmit. Csak egy lépés számláló app-et kell telepiteni.
    Biometria? kütyük? trakcer szoftver havídíj??Minek? Több év futás után vettem csak órát magamnak, mert a telefon is nagyon sokáig kiszolgált. Elindítod bámelyik futó app-et és boldog vagy.

    Utoljára szerkesztette: Tikal, 2018.01.10. 22:16:35
  • wraithLord #37
    Nem kalkuláltam túl. A dorkóban, szabadidőruhában futás között és az abszolút csúcs között ez is csak valahol középúton van.
    Nincs olyan, hogy túlkalkulálni. Mindenre annyit költesz, amennyit akarsz. Max. (enyhén szólva) túlzás nagyon sokat (pl. annyit, amennyit írtam) költeni rá.
  • Tikal #36
    azért a futást egy kicsit túlkalkuláltad...
  • wraithLord #35
    Sportoláson gondolom azt értette, aki edzőterembe jár, esetleg személyi edzője is van, megveszi az ajánlott b*szottdrága ruhát és felszerelést hozzá, plusz mindenféle okoskütyüt.

    Pl. csak simán futni is lehet drágán. Ruha 60k, cipő 45-50k, okoskütyük meg biometriai adatokat mérő kütyük 100k+, tracker szoftver havi díj... ha partyarc vagy, akkor valahova tartozol is, oda tagsági díj, bérleti díj, személyi edző díja stb.
    Szóval még egy egyszerű futás is lehet atomdrága. És ez ugyanolyan gyakori "divatos" újgazdag proliknál, mint tudatosan sportoló egyéneknél.


    Ehhez egészséges étkezés is dukál, a normális kaja pedig nem olcsó, pláne, ha követed a divatot, és minden "bio-", "organikus" stb. De a minőségi kaja (értsd, az összetevőket megvenni hozzá) egyébként sem olcsó, leszámítva, ha van kerted. Zöldséget-, gyümölcsöt termeszteni saját háztartáshoz még relatíve vállalható dolog, mi is csináljuk. Persze csak alapvető zöldségeket, gyümölcsöket termesztünk, a speckó dolgokat így is meg kell venni.
    A hús már más téma, azt nehezebb házilag előállítani...

    A szegényebb rétegek (vagy "átlag") pedig előszeretettel esznek gyorskaját, (sokan még meg is vannak győződve arról, hogy az az étkezési kultúra csúcsa, ha beszabadulsz egy megdonálcba vagy kélyefszíbe), jellemzően egyszerű szénhidrátokban dús vackokat esznek. Ha ehhez még hozzájárul az ülőmunka és az, hogy otthon meresztik a seggüket a TV előtt, akkor el is hízhatnak.