Berta Sándor

YouTube-alternatívává válna a Facebook

A videók mellett a zenékre is összpontosít a közösségi portál.

A Bloomberg gazdasági hírügynökség értesülései alapján a Facebook azt tervezi, hogy több százmillió dollárt fizet a zenei kiadóknak azért, hogy a felhasználók legálisan tölthessenek fel a platformra zeneszámokat. A hosszú távú cél az, hogy a Facebook a YouTube alternatívájává váljon.

A közösségi oldal és a zeneipar közötti tárgyalások már több hónapja tartanak. A központi probléma az, hogy az emberek az elmúlt években egyre több olyan videót osztottak meg egymással, amelyek a szerzői jogok által védett zeneszámokat tartalmaztak. Miután a Facebook nem rendelkezik e jogokkal, így kötelességének érezte, hogy ezeket a felvételeket törölje, azonban a jövőben szeretné ezt elkerülni.

Az első javaslat az volt, hogy a Facebook egy olyan feltöltési szűrőt alkalmazna, amely automatikusan felismerné a szerzői jogilag védett tartalmakat. Azonban egy ilyen megoldás fejlesztése akár évekig is elhúzódhatott volna, ennyit pedig egyik fél sem akart várni, így jött az ötlet, hogy kössenek megállapodást. Az ötlet ráadásul azért is jónak tűnt, mert a közösségi platformon egyre nagyobb szerepet kapnak a videók, amelyek komoly reklámbevételeket jelenthetnek.

Korábban kiderült, hogy a Facebook exkluzív videókat készíttetne és televíziós sorozatokat is készítene, továbbá videochat-eszközt fejleszt. A társaság augusztus közepén jelentette be a videoplatformját, majd videofeldolgozó startupot vett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • SanMaster #5
    Ha valakit érdekel, hogy milyen lesz a jövő, amikor a "Facebook" lesz a MINDEN, akkor nézze meg ezt a részt a Black Mirror sorozatból:
    http://www.imdb.com/title/tt5497778/?ref_=ttep_ep1

    Nem lesz vicces, amikor a likeok alapján fognak megítélni, és 4.3 alatt még rendes orvosi kezelést se kapsz
  • Myers #4
    Az lesz a gáz, ha csak akkor lehet majd megnézni egy videót, ha bejelentkezel.
  • duke #3
    Akkor se fogok fosbuk oldalt megnyitni, ha a fejuk tetejere allnak. A legkevesbe sem vagyok kivancsi, a sok lelkinyomorekra, aki egesz nap arra var, hogy biztassak, lajkoljak oket.
  • TokraFan #2
    Sajnos tömegek számára már ma is szinte egyet jelent ez a fos az internettel.
  • wraithLord #1
    Váljon, én pedig kihagynám.

    Más se hiányzik, mint egy FBnak nevezett "internet".