Berta Sándor

Optimista a mesterséges intelligencia kapcsán Mark Zuckerberg

A Facebook első embere nem osztotta Elon Musk néhány nappal ezelőtti véleményét.

A Tesla autógyártó cég vezetője egy héttel ezelőtt azt mondta, hogy a mesterséges intelligencia alapvető kockázatot jelent az emberi civilizációra nézve, ráadásul olyan mértékűt, amilyet az autóbalesetek, a repülőgép-szerencsétlenségek vagy a kábítószerek soha nem jelentettek. Hozzáférése van a rendkívül korszerű mesterséges intelligencia-rendszerekhez és hiszi, hogy az embereknek aggódniuk kellene. A megoldást a szabályozás jelentheti, amely az állam kötelessége lenne.

Mark Zuckerberg reagált Musk szavaira. A menedzsert egy Facebook Live beszélgetés során kérdezte meg egy felhasználó arról, hogy mit gondol a mesterséges intelligencia jövőjéről. Erre azt válaszolta, hogy úgy gondolja, hogy azok az emberek, akik feketén látják a jövőt, megpróbálják életben tartani a világvégéről szóló forgatókönyveket. Ő pedig nem érti ezt, mert ez egy valóban negatív dolog, sőt, bizonyos szempontból felelőtlen is.

Zuckerberg számos példát nevezett meg azzal kapcsolatban, hogy a mesterséges intelligencia sok ember életén javított, például lehetővé tette a jobb diagnózisok és kezelési javaslatok elkészítését a betegek számára. A Facebook vezetője hozzátette, hogy az egyik leggyakoribb halálokot továbbra is az autóbalesetek jelentik. Amennyiben ezen a helyzeten a mesterséges intelligencia segítségével változtatni lehet, akkor drámai mértékben javulhat az emberek élete.

A menedzser optimista volt a mesterséges intelligenciával kapcsolatban. Hangsúlyozta, hogy a technológiát egyaránt lehet jóra és rosszra alkalmazni, s az embernek óvatosnak kell lennie, hogy mit és hogyan készít el, majd mire használja azt. Néhányan azt szeretnék, ha a mesterséges intelligencia fejlesztésének folyamatát le lehetne lassítani, ez pedig szerinte nagyon kérdéses dolog. Aki a mesterséges intelligencia ellen érvel, az egyben a biztonságos autók és a jobb diagnózisok ellen is érvel. Zuckerberg nem értette, hogy jó lelkiismerettel valaki, hogy tehet ilyesmit. Ő alapvetően sokkal optimistább ebben a tekintetben, mint sokan mások.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • fonak #5
  Tévedés a mesterséges intelligenciára úgy gondolni, mint egy tudatos valamire. A gépi tanulás nem azt jelenti egyelőre, hogy a "gép" érti, amit csinál, egyszerűen utánozza azt, amire "betanították", és sokkal gyorsabban tudja csinálni, mint az emberi agy.
 • esztyopa #4
  Cuki az optimizmusa Zuckenbergnek...
  Az optimista - ha ég a ház- örül,hogy milyen világos van.Azután ha a fejére szakad az égő tető,akkor jajveszékelve...összeomlik.
  A mesterséges intelligencia,ha rossz,akkor hibázik.Ha jó,akkor ki fogja iktatni a *rendszerből*a gyenge láncszemet - az embert !
  Aki gyakran hibázik,sokszor ösztönösen,és nem logikusan cselekszik
  sérülékeny,gyenge,a nap felét öntudatlanul,alvással tölti,és hihetetlenul LASSÚ !
 • fonak #3
  Igen, mert az ars technica narancssárga hajú újságírója nagyobb szaktekintély a témában, mint Zuckerberg vagy Musk. :)
 • NEXUS6 #2
  Mindig is sejtettem, hogy Zckerbergnek szüksége lenne egy kis mesterséges intelligenciára! XD

  "A Facebook vezetője hozzátette, hogy az egyik leggyakoribb halálokot továbbra is az autóbalesetek jelentik."
  Ennél már csak az otthoni és a munkahelyi balesetek követelnek több áldozatot. Szal előre a robotcsaládokért, meg a robotmelósokért! ;)
 • vik3 #1
  Mielőtt felrobbanna a téma:

  https://arstechnica.co.uk/information-technology/2017/07/zuckerberg-and-musk-are-both-wrong-about-ai/

  Utoljára szerkesztette: vik3, 2017.07.26. 17:04:32