Berta Sándor

Windows 10S - alapértel­mezett az Edge és a Bing

További részletek váltak ismertté az operációs rendszer oktatási célokra készült új verziójáról.

A Microsoft elérhetővé tette a Windows 10S hivatalos Gyakran Ismételt Kérdések oldalát, amelyen a megjelent információkból kiderült, hogy ugyan a felhasználók feltelepíthetnek alternatív böngészőket az operációs rendszerre, de komoly korlátozásokkal kell szembenézniük.

A napokban bemutatott Windows 10S esetében az alapértelmezett böngésző az Edge, míg az alapértelmezett kereső a Bing. Emellett bárki feltelepíthet a készülékére más böngészőket, de azokat nem lehet beállítani alapértelmezettként. Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy hiába installálja fel valaki a Chrome, a Firefox vagy más böngészőt a Windows 10S-t futtató eszközére, amennyiben egy hivatkozásra kattint egy levélben, akkor az érintett oldal az Edge keretében nyílik meg. Amennyiben valaki egy honlapot egy alternatív böngészőben akar megtekinteni, akkor minden esetben szükség lesz a címek manuális kimásolására.

Hasonlóan néz ki a kérdés a keresők tekintetében is, ahol a Bing az alapértelmezett. Ugyan a Google vagy más kereső is alkalmazható, de az alapértelmezett keresési funkciók a Binghez kapcsolódnak.

Az új kiadásra kizárólag a Windows Store kínálatából származó alkalmazásokat lehet telepíteni, más forrásokból származó programokat nem. A Windows Store kínálatában jelenleg nem érhető el sem a Chrome, sem a Firefox, sem az Opera. Emellett érdekesség, hogy januárban a Vivaldi munkatársai nyílt levelet írtak a Microsoftnak amiatt, mert a Windows 10 operációs rendszeren jelenleg nincs biztosítva a szabad böngészőválasztás, ráadásul minden egyes nagyobb frissítés esetén az Edge automatikusan újra a Windows 10 alapértelmezett böngészője lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • kvp #5
  Nem az a baj, hogy mi az alapertelmezett, hanem hogy nem engedik lecserelni masra. Ugyanez igaz az osszes ios-es termek eseten is, ahol ugyancsak nincs rendes chrome az appstore-os bongeszok kozott, mivel az apple nem engedi be. Ugyanezt jatsza most meg a microsoft is, ami nem igazan tisztesseges. Bar legalabb ok 45 dollarert kinyitjak a keszuleket, amit az apple nem tenne meg. (ha 45 dollarert lehetne hivatalos jailbrake-et venni az apple-tol sokan fizetnenek erte) A microsoft itt arra jatszik, hogy ha oket megbuntetik, akkor az apple-t is meg fogjak, ami az apple szamara sokkal rosszabb lenne, mert mig a microsft egy kvazi kozel ingyenes oktatasi csomagban adja igy a szoftveret, addig az osszes apple termek ugyanugy erintett. Tehat vagy megengedik nekik is a jovoben a zart platformot vagy sikeresen megszivathatjak a konkurenciat.

  ps: Az a 45 dollar az eu-ban 45 euro es nallunk van afa is, tehat itthon kb. 62 dollar +- amit meg ratesznek.
 • Alexease #4
  Mivel ez a rendszer kizarolag uj MS HW-val erheto majd el, nincs ezzel semmi gond.
  Aknek nem kell W10S, az vesz masik cegtol HW-t, sima W10-zel.

  A MacBook-on nincs alapertelmezett bongeszo? Azon milyen bongeszot lehet valasztani az elejen?
 • skorpio7 #3
  Vissza a kezdetekhez. Hiába na, egy új generáció nőtt fel azóta és hátha náluk el lehet "adni" ezt.
 • RelakS #2
  látszik, nem tanultak a "Windows 95 with Microsoft Internet Explorer" esetéből.
  Vagy csak olyan régen volt, hogy a mostani programozók/marketingesek/főnökök már nem is emlékeznek rá XD
 • kjhun #1
  Újabb EU vs. Micr$s$ft vitának nézünk elébe?? Ilyen, vacakot biztos nem raknék a gépemre, még ha ingyen is adnák, akkor se. Hadd, döntsem el, mit mivel nézek meg és mit telepítek fel rá.