Berta Sándor

Nem sikerült Windows 10-frissítések miatt perelték be a Microsoftot

Adatvesztés és kiesett munkaidő miatt perli 100 olyan ember a szoftvercéget, aki nem is akarta telepíteni az új verziót.

Windows 10 operációs rendszert használó személyek egy csoportja közös beadványt nyújtott be a Microsoft ellen. Az érintettek azt kifogásolták, hogy az új szoftverre való váltás miatt adatokat veszítettek el és hardverkárokat szenvedtek el. A kereset szerint nem kevés idejükbe és pénzükbe került az, hogy a műszaki ügyfélszolgálattal is fel kellett venniük a kapcsolatot a hibás hardverek kicserélése vagy a szoftverek megjavítása miatt. Az érintettek ezért több mint 5 millió dolláros kártérítést követeltek, továbbá kamatokat és azt, hogy a társaság viselje a perköltségeket.

A felhasználók álláspontja alapján egyértelműen a redmondi konszern felelős azokért a hibákért, amelyek a Windows 10-re való váltás során léptek fel náluk. Az egyik felperes, Stephanie Watson azt emelte ki, hogy ő nem is indította el a Windows 10-re frissítés folyamatát, de miután az lezajlott, már nem tudott hozzáférni a munkájához szükséges adatokhoz. Ezután megkereste a Geek Squad nevű céget, hogy oldják meg a hibát, de az nem sikerült, így végül kénytelen volt egy új számítógépet vásárolni.

Mások szintén arról számoltak be, hogy időt és pénzt veszítettek el, amikor megpróbálták visszaállítani az adatokat. Egy másik felhasználó, Howard Goldberg is azt állította, hogy a frissítés során megsérült a számítógépe és neki is saját zsebből kellett kifizetnie a javítási költségeket, mert a hardverek már nem voltak garanciálisak. A közös keresetben kifejtették azt is, hogy a Windows 10 amerikai jog szerint egy fogyasztói termék és a Microsoftnak pontosan tudnia kellett, hogy a frissítés adatvesztésekhez és akár hardverkárokhoz is vezethet. Emellett azzal is tisztában volt, hogy nem minden szoftver kompatibilis az új operációs rendszerrel, ráadásul a frissítésre gyakran előzetes figyelmeztetés nélkül került sor.

A Microsoft úgy reagált, hogy az ingyenes frissítési program során volt olyan opció is, hogy valaki nem él a lehetőséggel. Amennyiben valaki az egy éven át tartó program során segítséget igényelt, akkor számos lehetőség - például ingyenes ügyféltámogatás - közül választhatott, emellett 31 napig visszatérhetett a régi operációs rendszeréhez. Éppen ezért a vállalat úgy véli, hogy nincs alapjuk a felperesek vádjainak.

2015 decemberében Baden-Württemberg Fogyasztóvédelmi Központja nyújtott be keresetet a Microsoft ellen. Az ok a Windows 10 terjesztési gyakorlata volt. A Microsoft március elején jelezte, hogy kontrollálhatók lesznek a Windows 10 frissítései.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mx5 kevin #55
    Aki böngészni akar meg alap dolgokra kell neki egy gép töltsön legy egy ingyenes Linux Mintet vagy Obuntut és ezt a windowsos borzadály operációs rendszer sorozatokat felejtse el.Letölti felírja DVD-re telepíti és használja.Nincsennek driver telepítések pampogások aktivállás meg hasonló öncélú kapzsiság végett létrehozott sunyi borzadályok.Feltelepíti és használhatja.Böngészni meg csevegni barátokkal alap dolgokra a windows egy szétbarmolt hülyeség függetlenűl attól hogy melyik változat.

    Teljesen jogosan perelik őket.Nyíltan nézik a felhasználókat hülyének már évek óta.Bizonyos kereteken bellül monopol helyzetben vannak és ezzel élnek vissza.Aki azt mondja keressen más platformot akinek nem tetszik ez bizony nem ilyen egyszerű.Egy tudatossan lekorlátozott rendszer.Tipikus példája a tervezett elavulásnak.Maga a külsős szoftverek és a játékok tartják az egészet életben.Én is windowsos vagyok de nem azért használlom mert szeretem meg jó hanem mert a külső alkalmazásokra nincs más platformra versenyképes alternatíva.Maga a rendszer önmagában egy katasztrófa.Televan minden vacakkal barmolva aminek java része használhatatlan,vagy semmi szügség rájuk.Az egész rendszert fogják,belassitják és a villanyszámlát növelik meg az értékes lemezterületet,biztonségi és stabilitási gondokat okoznak.Az egész csak azért válik jóvá mert szinte mindent erre a platformra írtak ami tőlük független szoftver.Na ezek a játékok,programok amik jók és nem maga a windows.Maga a vindows egy zárt forráskódu rendszer nincs ki debuggójja,átláthatatlan mit és hogy csinál.Van egy maréknyi microsoftos ember akik ezt soha nem fogják szabad felhasználló arculatuvá megcsinálni.Egyik részét nem tudják a másikat nem is akarják sőt sok esetben tudatosan sunyi mód az emberek ellen dolgoznak.Ebbe nem tudnak független programozók belenyúlni hogy ezt mind kijavítsák.Biztonságilag ki tudja milyen szándékos hátsókapuk vannak benne.Nyílt példálya ennek a windows 10 es kémszoftver botrány.A BitLockert meg a felhasznállói jelszavakat is megcrackelték már 12 éves crackerek is.Ezeken semmilyen pach meg javitócsomag nem fog javítani. A windows 10 ben van a legtöbb hülyeség integrálva.Mégis külsős programok nélkül az alap rendszer gyakorlatilag semmit nem ér.Síma internetezéshez nem olyan mint kéne.Az internet explorer meg a microsoft edge egy nagy túró.Az is szégyen hogy mostanra érték el bevalássuk szerint a Diretx 12 vel hogy egy bika erős gép adottságait játéknál a rendszer aránylag ki tudja használni.Ha felraksz pl egy Linux mintet mérföldekkel jobb rendszert kapsz.Alacsony erőfforrás igény,kevés pampogás,friss rendszerek lényegretörő programokkal.Sőt a legtöbb esetben driverekkel sem kell szórakozni feltelepíted és használhatod.Nyílt forráskódú bárki javíthat rajta vagy fejlesztheti.De akkor most jön a bökkenő mégpedik hogy nincs mögöttük olyan pénzel orientált csapat mint a microsoft.És itt már nem a rendszerrel van a gond hanem a külsős programokkal.Tehát a gond pontosan a fordítottja.Nincs pl alkalmazás szintű tűzfal,a külsős programok félbehagyottak,a játékok nem indulnak el,sok esetben nem találod meg linuxon a külső gyártó által biztosított versenyképes alternatívát programoknál.Ingyenes programokknál sajnos ez sok esetben így van.
  • hgabi84 #54
    "a felhasználó gépén pedig egyáltalán nincsen munkaadat-mentés, tehát az ő gépével történjen bármi, adat nem veszik. Valahol itt kezdődne a biztonság. " -> Ez pontosan így van!
  • cylontoaster #53
    Nem nagyon olvastad, hogy miről volt szó, igaz?
  • mauser81 #52
    "Ettől még nem mindenről tehetnek ők, és ha a rendszergazda adatot volt képes veszteni munkaállomásról, akkor keressen másik szakmát a fröcsögés helyett."

    LOL, szívesen bemásolnám a win10 kapcsán MS-sel folytatott levelezést, ahol konkrétan win10 alatti outlook adatvesztésre (sync issue exchange felé, illetve broken .pst kombó) az a hivatalos megoldás, hogy már win10 release óta ilyen és "dolgoznak rajta". :D De igen, erről a rendszergazda tehet.:D Moonman te vagy az?:DDDD
  • cylontoaster #51
    1: Pontosan értem, csak hibás logika. Amit te következménynek odaképzelsz az nincs alátámasztva, ennyi a történet. Az van, hogy feltételezheted, hogy jobb lenne, de valójában fingod sincs. Az alátámasztás ugyanis az lenne, ha nem a legtöbb rendszeren menne, hanem minden. Ez így max valószínűség meg hit.

    4: Igen, ezért is járna a pofon nekik, ebben egyetértek. Nem mintha ez válasz lenne arra amit 4.-nek írtam.
  • cylontoaster #50
    És az összes ilyenért felelősségre is kéne vonni őket, mivel nem fogadtad el a licence feltételeket, még talán jogalap is lenne hozzá.

    Mint írtam, végtelenül agresszív és idegesítő kampány volt, és ami a frissítéseket illeti, azóta se nagyon más a helyzet. Ettől még nem mindenről tehetnek ők, és ha a rendszergazda adatot volt képes veszteni munkaállomásról, akkor keressen másik szakmát a fröcsögés helyett.
  • gforce9 #49
    A torrentnél, hogy nem bezárást jelent az nem volt meglepő, hiszen a torentkliens jellegéből fakadóan nem bezárni, hanem háttérbe tenni akarja az ember az esetek többségében. Egyébként pedig az érved jogos. Nagyonsok program volt, hogy kiixelted és mégis futott. Viszont ez az MS-t nem menti fel, hogy más is csinálta. Meg azért mégiscsak más fajsúlyú egy oprendszer kicserélése, mint az utorrent tálcára tételének kérdése. Nem hinném, hogy jogos összehasonlítási alap.

    Az adatbiztonságban nincs véleménykülönbségünk, de nem is ezt a részt kritizáltam.
  • yamato41 #48
    Van azért erre példa más szoftver esetében is. Pl. a utorrent ablakát ha X-szel bezárod, akkor nem áll le a program, hanem csak háttérbe megy.
    Egyetértek, hogy nem kell mosdatni a MS-t, de azért a haterek is nevetségesek - szvsz - ez is teljesen felesleges. A zsíroshajú, kinyűlott kötöttpulóveres-bőrkabátos dagadt renccergizdák, vagy a frídommadarak használjanak linuxot, ha annyira gyűlölik MS-t, a desktop felhasználók döntő többsége pedig úgyis a W-t fogja használni. Ha pedig egy cég manapság nem tud normális, biztonságos rendszert kiépíteni, ne a szoftver gyártójában keresse a hibát, hanem nézzen rá a renncergizdáira, vagy a költségvetésére. Ma volt szerencsém egy kis építészirodában azt tapasztalni, hogy az adatok négyszeresen vannak tükrözve fizikailag is két helyen, a felhasználó gépén pedig egyáltalán nincsen munkaadat-mentés, tehát az ő gépével történjen bármi, adat nem veszik. Valahol itt kezdődne a biztonság.
  • gforce9 #47
    Volt rá példa, itt az sg-n is volt róla cikk, hogy a frissítő ablak bezárása (az X) az egyenlő volt azzal, hogy igent mondtál a telepítésre. Tényleg felesleges mosdatni az MS-t szerintem is.
  • mortep #46
    1. Nem akarod megérteni, így nem is lehet elmagyarázni.
    2. 3. kár ragozni
    4. Az upgrade telepítője kéretlenül letöltődött minden olyan pcre amit megfelelőnek talált és nem az ugrott fel a usernek hogy Helló, akarsze win10 bétateszter lenni, vagy ha igen akkor most kérek elnézést...

    Keresed a mentségeket a MS helyett pedig nem kellene. Jót tesz ha kap néhány nyaklevest a felhasználóitól, a bíróságtól, stb. mert megvan rá az esély hogy legközelebb korrektül vagy legalább korrektebbül jár el és azzal mindenki jól járna.