Berta Sándor

Itt a Windows 10S és a Surface Laptop

A Microsoft az operációs rendszer oktatási célokra készült új változata mellett bemutatott egy új hardvert is.

A redmondi konszern egy New York-i eseményen jelentette be a kifejezetten az oktatás területére szánt Windows 10S-t, amely a Google Chrome OS vetélytársa lesz - ezzel megerősítést nyertek az április végén megjelent információk. A rendezvényt Satya Nadella, a Microsoft vezérigazgatója nyitotta meg, majd az operációs rendszer új változatát Terry Myerson fejlesztési vezető prezentálta. A Windows 10S esetében a fejlesztők "a Windows lelkére", vagyis a biztonságra, az egyszerűségre és a jó teljesítményre összpontosítottak. Szempont volt, hogy az operációs rendszernek gördülékenynek kell futnia egy csúcsteljesítményű számítógépen éppúgy, mint egy olcsó notebookon. A rendszer a bekapcsolástól számítva 15 másodpercen belül használatra kész lesz.

Az egyik fő korlátozás, hogy az új kiadásra kizárólag a Windows Store kínálatából származó alkalmazásokat lehet telepíteni, más forrásokból származó programokat nem. Miután a szoftvereknek így teljesíteniük kell a Microsoft fejlesztési előírásait, biztosítható lesz, hogy egyrészt nem lesznek bennük biztonsági hibák, másrészt nem fogják majd vissza az eszközök teljesítményét. Amennyiben valaki egy olyan alkalmazást próbál majd elindítani, amely nem a Windows Store kínálatából származik, akkor felbukkan egy párbeszédablak. A Windows 10S megpróbálja felismerni, hogy milyen típusú programot kellene elindítani és próbál a Windows Store kínálatából hasonló szoftvert ajánlani.


A rendszergazdáknak lehetőségük lesz arra, hogy a Windows 10S-t Windows 10 Pro verzióra frissítsék. Emellett a tanárok saját telepítésű USB-kulcsokat készíthetnek majd, amelyek segítségével a Windows 10S-eszközöket 30 másodpercen belül egységessé lehet tenni. Windows 10S-t futtató készülékeket többek között az Acer, az Asus és a Hewlett-Packard kínál majd 189 dolláros áron vagy drágábban. Azok az iskolák, amelyek jelenleg a Windows 10 Pro kiadással dolgoznak ingyen válthatnak majd át a Windows 10S-re.


Az operációs rendszer előre feltelepítve tartalmazni fogja az Office 365 Education nevű teljes irodai csomagot, amelynek része lesz a Microsoft Team munkaszervező megoldás is. Utóbbit új, iskolaspecifikus funkciókkal bővítették ki. Az alkalmazással a diákok és a tanárok információkat cserélhetnek, projekteket szervezhetnek és különböző anyagokat oszthatnak meg egymással. Az Intune tesztváltozata szintén felkerült a Windows 10S mellé és lehetővé teszi a számítógépek, az okostelefonok és az alkalmazások felhőkörnyezeten keresztüli kezelését.

Az év végétől lehetővé válik a Windows 10-en 3D-tárgyak és a Paint 3D-jelenetek befűzése a Powerpoint-fóliákba. Ez egy olyan funkció, amelyet a Microsoft eredetileg a Creators Update részévé akart tenni. Később hozzáférhető lesz a View Mixed Reality nevű megoldás, amely biztosítja a digitális 3D-objektumok és a kamerafelvételek ötvözését, továbbá megvalósul a vegyes valóság szemüvegek támogatása.


A társaság bemutatta a Surface Laptop nevű terméket is, amelyre a Windows 10S került és amelyet Panos Panay hardverekért felelős vezető jelentett be. A készüléket 13,5 hüvelykes érintőképernyővel szerelték fel, rendelkezik digitális toll-támogatással, s az Intel hetedik generációs i5 és i7 processzoraira épül, a maximális üzemideje pedig 14,5 óra. A laptopot ellátták hagyományos USB-porttal (tehát nincs rajta USB Type-C), miniDisplay-kimenettel, valamint Surface Dock- és fejhallgató-csatlakozóval. Az eszköz súlya 1,25 kilogramm és már 20 országban megvásárolható, az Amerikai Egyesült Államokban minimum 999 dollárért, míg Európában 1149 euróért. A megrendelt termékeknél a felhasználók meghatározhatják a kért processzort, a memóriamennyiséget és a háttértárolót.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • cylontoaster #11
    Comenius logot? Az tényleg kemény.
  • Andrevv #10
    Már az általánosban programozást tanítanak, valóban nagy zseninek kell lenni :)
  • yamato41 #9
    Nagy zseni lehetsz...
  • Andrevv #8
    Csak magamnak írok programokat, másoknak csak odaadom ha kell. Mit kezdjek a te 18xyz micsodáddal? :)
  • yamato41 #7
    Jajj, de jó! Kellene egy 18. századi gót fraktúrt ocr-ező progi, úgy gyorsan. lécci, írd már meg nekem, ne kelljen bajlódnom a bogarászással. Köszi!
  • Andrevv #6
    "kizárólag a Windows Store kínálatából származó alkalmazásokat lehet telepíteni"
    Na ezzel garantált a bukta. Nekem a teljes Windows Store és az összes UWP app ki van iktatva. Még a számológépet is le kellett cseréljem egy sajátra. A Windows már soha nem lesz a régi. Eddig ha kellett egy progi, hamar megírtam, lekompiláltam és az exe máris hordozható volt, de a Store-on keresztül már nem lehet. Még fizetned is kell azért, hogy a saját programodat odaadhasd másnak ingyen. Na de sebaj, van sok féle Linux és már sokkal felhasználóbarátabbak is mint a Windows.
  • cylontoaster #5
    Csak pár morzsára reakció:

    "a fejlesztők a „Windows lelkére", vagyis a biztonságra"
    A MS az utóbbi időben eléggé az IT security felé fordult, elég komoly összegeket toltak bele, egyértelmű arculatváltás volt, amiből lassan pénzt is szeretnének látni.
    Hogy mennyire sikerült megvalósítani ezeket a biztonsági dolgokat az más kérdés, a lényeg az, hogy mostantól a csapból is ez fog folyni.
    (Azt nem állítanám hogy a "lelke", vagy legfőbb jellemzője a biztonság volt eddig, de szerinem egyáltalán nem volt vészes korábban sem. Messze nem ez a legnagyobb gond velük).

    Egyszerűség és biztonság alatt lehet hogy azt értik, hogy amit az átlag juzer használt az szem előtt van, amit pedig szerintük nem, az úgy el lett dugva (mondjuk egy XP vagy W7-hez képest), hogy véletlen matatással biztosan ne tudjon elállítani semmit sem. :)

    "Kell, mint egy falat kenyér, nyilván. Windows Update atotmbiztosan és gyorsan működik?"
    Ez a hozzáállás viszont hülyeség. Nyilvánvalóan egy fejlesztő cég nem így működik. Az a részleg aki az ilyen alkalmazásokat fejleszti nem fog átülni és az update-t javítani. Annak meg nincs értelme hogy kifejlesztenek pár dolgot, de nem adják ki, mivel van fontosabb fejleszteni való.. Az univerzális rákgyógyszer sincs kész, mégis jó hogy van a korábbinál jobb allergia és influenza bogyó.
    Ettől még a frissítéssel kapcsolatos dolgok persze ótvarok, és marhára ideje lenne kijavítani (lassan két év után!).

    Nekem az a teljesen szubjektív meglátásom, hogy alapvetően jó (persze messze nem tökéletes, azt sem állítom, hogy a piacon a legjobb) termékekkel rendelkeznek, és valami zseniálisan béna marketinges részleggel.
  • mortep #4
    Teljes mértékben egyetértek.

    Surface laptop... szép macbook koppintás, nincs ujjlenyomat- és sd-kártya olvasó de cserébe van egyetlen usb 3-as meg egy mini hdmi port. Naccerű. A surface studioval sikerült újítani, ez viszont egy újabb zune az ipod ellen :D
  • esemve #3
    Látom megint sikerült ügyesen átváltani a dollárt euróra. Aztán majd az eurót forintra, és így lesz a 999 $ -os gép ~420-450.000 ft
  • Skylake #2
    Tipikus igényű végfelhasználók számára kellemetlen Windows RT szagot érzek. Mondom ezt úgy, hogy nálam, a flottában van egy Nokia 2350 és egy Surface 1.gen, szóval elégé képben vagyok az RT korlátaival, de amire használom, arra is vettem őket.

    Érdekes lesz, hogy meg lehet-e patkolni a beépített tiltásokat. Szerintem biztosan, sőt kész megoldások egész sora lesz, mikor a W10 S-el felszerelt gépek kijönnek, hiszen lesz hivatalos lehetőség arra, hogy „Windows 10S-t Windows 10 Pro verzióra frissítsék”. Kutya sem fog ezért fizetni, majd third party cuccokkal, okosba’! Ja, névválasztás, ez totál bukó: az „S” megjelölést a tipikus userek nem „streamlined”-nek fogják fordítani hanem „shit”-nek, csak szólok. Ez a definíció pedig rendesen haza fogja vágni a platform imázsát, de Redmondban mindig nagyon okosak, nyilván, ez látszik a mobiltelefon üzletág (hint: „mobile first”) eredményén, vagy inkább eredménytelenségén is.

    Nézzük a további bullshiteket, például ezt a gyöngyszemet: „a fejlesztők a „Windows lelkére", vagyis a biztonságra, az egyszerűségre és a jó teljesítményre összpontosítottak.” Ezt talán annyira nem kéne verni a redmondi kampuszon túl, a Windows oprendszerek nem szinonimái sem a biztonságnak, sem a jó teljesítménynek, már ami a hardvererőforrások felhasználását illeti. A „lelke” (micsoda szar duma) senkit sem érdekel, ilyen dumával valamilyen öko-bio-paleo vackot szoktak reklámozni, nem szoftvert.

    „Azok az iskolák, amelyek jelenleg a Windows 10 Pro kiadással dolgoznak ingyen válthatnak majd át a Windows 10S-re.” Aha, persze! Nyilván egy nagyobb értékű licenszet becserélnek egy kisebb értékű terméket adó licenszre tömegesen, és még örülni is fognak neki, mint majom a farkának! Micsoda barmok ezek Redmondban! Mindenki hülye, csak ők helikopterek! Nem inkább a Pro-hoz kéne adni feature-ként ezt a fajta funkciót, amely lehetővé teszi ezt a fajta SteadyState működési mód bekapcsolását?! Nem ez volna üzletileg etikusabb?

    „Az alkalmazással a diákok és a tanárok információkat cserélhetnek, projekteket szervezhetnek és különböző anyagokat oszthatnak meg egymással. Az Intune tesztváltozata szintén felkerült a Windows 10S mellé és lehetővé teszi a számítógépek, az okostelefonok és az alkalmazások felhőkörnyezeten keresztüli kezelését.” Ahol ez fontos, már régen megoldották, bőven van rá ilyen funkciókat tudó third party szoftvercsomag e célra, megint sikerült késni vagy 5-8 évet a megoldással!

    „Az év végétől lehetővé válik a Windows 10-en 3D-tárgyak és a Paint 3D-jelenetek befűzése a Powerpoint-fóliákba.” Kell, mint egy falat kenyér, nyilván. Windows Update atotmbiztosan és gyorsan működik? Sikerült már e téren javítani? Fel tudja-e már pakolni a frissítéseket anélkül, hogy el kéne játszani az újraindítom és 20 percig várom hogy leálljon, és az ugyancsak 20 percig várom, hogy asztalig betöltsön újraindítás után? Vagy ez még mindig ilyen őskori módon megy?

    „A társaság bemutatta a Surface Laptop nevű terméket is, amelyre a Windows 10S került és amelyet Panos Panay hardverekért felelős vezető jelentett be.” Rendben, nagyon örülünk. Na most, a professzionális felhasználói körből, akiknek targetáljátok, szeretnének rá Enterprise-t is, annak szolgáltatásai miatt. Ezt a gépet, ilyen pénzért ugyanis elsősorban vállalati közép és felsővezetők használnák, ők pedig szeretnének telepíteni / felrakatni e prémium hardverre minden olyan szoftvert, amelyet eddig megtehettek és használtak! Hogy tudom így például a főnöknek feltenni a SAP szoftvereinek kliensverzióit? MS SQL telepíthető rá? Hát MySQL? OpenVPN? Adobe CC termékcsalád összes terméke? QuarkXpress? Corel termékek? Ez csak néhány abból a szoftverkészletből, ami nálunk alkalmazásban van! Ha ezek nem telepíthetők egy ilyen prémium termékre, minek vásároljunk felsővezetőinknek ilyet? Jó lesz nekik akkor a HP Elitebook szériája továbbra is a jövőben, nemde, drága Microsoft?!

    Persze, értem én a motivációt, úgy csinálni walled garden ökoszisztémát, hogy egyben a felhasználói szabadság a szoftvertelepítések és használat kapcsán megmaradjon, fából vaskarika. Sajnos ez a Microsoft ódiuma: az userek hozzászoktak és elvárják ezt a fajta funkcionalitást. Azért használják a termékeiteket. Minden olyan próbálkozás, amely ezt akarja korlátozni, szükségszerűen sikertelen lesz számotokra.