Berta Sándor

A mobil eszközöknél VP9 kodekre vált a Netflix

A streamekhez így azonos képminőség mellett feleakkora adatrátára van szükség.

A szolgáltató a barcelonai Mobil Világkongresszus kapcsára időzítette a bejelentését. A cég jelezte, hogy a következő hónapokban a VP9 kodekre és a Dynamic Optimizer nevű megoldásra fog átváltani, így drasztikus mértékben csökkenthető lesz az okostelefonokon és táblagépeken való videolejátszáshoz szükséges adatráta.

A Netflix az eddig alkalmazott H.264 kodek helyett a jövőben a Google által megalkotott VP9 kodeket használja majd. Ez némileg meglepetés, hiszen a logikus lépés a HEVC (H.265) kodekre való váltás lett volna. A VP9 előnye, hogy az Androidot is támogatja a 4.4-es verzió (KitKat) óta. A felvételek tömörítésében az igazán nagy feladat a Dynamic Optimizer nevű megoldásra fog hárulni, amely a platform saját fejlesztése és amely minden egyes filmet elemez. Az algoritmus a képi tartalom összetettségének a függvényében meghatározza a bitrátát. A kódolási folyamatba bármikor be lehet avatkozni. Az új optimalizáló kifejlesztésére azért volt szükség, mert az eddigi tömörítések elérték a határaikat.


A H.264 és a VP9 kodekkel készített felvételeket összehasonlítva a különbség jól látható szabad szemmel is: a VP9-es videónak sokkal élesebb képe van. A Netflix által használt úgynevezett adaptív streaming, amelynél a bitrátát a rendelkezésre álló sávszélesség függvényében növeli vagy csökkenti, az új kódolási eljárással is teljesen használható marad. A Netflix azt nem árulta el, hogy mikorra valósulhat meg az átállás. Ennek elsősorban az az oka, hogy a teljes kínálatot újra kell kódolni. A felhasználóknak egy darabig még várniuk kell, de hosszú távon mindenképpen jól járnak majd.

A Google már 2013 májusában bejelentette a VP9-es nyílt tömörítési szabványt. Ez többek között a YouTube esetében is működik, ha a használt böngésző támogatja a VP9 alkalmazását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gauge #6
    Leszarom a codec-et. Miért nincs normális app windows-ra?
  • hungi #5
    Te valamit nagyon keversz. AV1 = Cisco Thor, Google VP10 és Mozilla Daala, de legfőképp VP10. Mostanra lesznwk kész vele, így a hardware gyártók csak ezután fogják implementálni.
  • kjhun #4
    Az AV1 elvileg támogatja. Klikk A Perseus, az jó kérdés.. Klikk (Görgess a FAQ-ig.) A Daala-nál kérdéses.
  • hungi #3
    És melyik támogatott hardveresen a megjelent arm soc-okon?
  • kjhun #2
    Ott van még az AV1 videocodec is, amely még fejlesztés alatt áll. Ez is royalty-free mint, a VP9, de még a HEVC-nél is jobb tömörítésileg, a neten fellelhető infók szerint. A Perseus-t már ne is hozzam szóba. Ez 2-3*-or jobb állítólag a HEVC-hez képest. Ezek, mellett ott van a Daala is.

    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Érdekességként említem, hogy van egy filmem ugyanarról a forrásról, 2 óra, 704*480-ban. VHS-ről(!), x264 és HEVC-kodekkel CRF19-en tömörítve. Az előbbi 1.1+ GB, az utóbbi ~650MB környékén van és az x264-es valamivel szebb, pláne amikor mozgás vagy fényerőváltozás van az adott macroblokkon belül. Azért meglátszik rajta, hogy az x264, bő 10 éve van fejlesztés alatt, míg az x265, csak pár éve jelent meg. A PSNR 50dB környékén van. (Az encode.log-ot mellékelték a filmhez.)


    Itt van pár összehasonlító kép, 512kbps-en kódolt videókból. (Ha, nem "screenshots" mappát látsz, akkor a 3DMark-os mappán belül keresd meg.)
  • hungi #1
    "Ez némileg meglepetés, hiszen a logikus lépés a HEVC (H.265) kodekre való váltás lett volna"

    Nem annyira, mert amig a hevc sokba kerül, addig a vp9 royalty-free.