6
  • Gauge
    #6
    Leszarom a codec-et. Miért nincs normális app windows-ra?
  • hungi
    #5
    Te valamit nagyon keversz. AV1 = Cisco Thor, Google VP10 és Mozilla Daala, de legfőképp VP10. Mostanra lesznwk kész vele, így a hardware gyártók csak ezután fogják implementálni.
  • kjhun
    #4
    Az AV1 elvileg támogatja. Klikk A Perseus, az jó kérdés.. Klikk (Görgess a FAQ-ig.) A Daala-nál kérdéses.
  • hungi
    #3
    És melyik támogatott hardveresen a megjelent arm soc-okon?
  • kjhun
    #2
    Ott van még az AV1 videocodec is, amely még fejlesztés alatt áll. Ez is royalty-free mint, a VP9, de még a HEVC-nél is jobb tömörítésileg, a neten fellelhető infók szerint. A Perseus-t már ne is hozzam szóba. Ez 2-3*-or jobb állítólag a HEVC-hez képest. Ezek, mellett ott van a Daala is.

    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Érdekességként említem, hogy van egy filmem ugyanarról a forrásról, 2 óra, 704*480-ban. VHS-ről(!), x264 és HEVC-kodekkel CRF19-en tömörítve. Az előbbi 1.1+ GB, az utóbbi ~650MB környékén van és az x264-es valamivel szebb, pláne amikor mozgás vagy fényerőváltozás van az adott macroblokkon belül. Azért meglátszik rajta, hogy az x264, bő 10 éve van fejlesztés alatt, míg az x265, csak pár éve jelent meg. A PSNR 50dB környékén van. (Az encode.log-ot mellékelték a filmhez.)


    Itt van pár összehasonlító kép, 512kbps-en kódolt videókból. (Ha, nem "screenshots" mappát látsz, akkor a 3DMark-os mappán belül keresd meg.)
  • hungi
    #1
    "Ez némileg meglepetés, hiszen a logikus lépés a HEVC (H.265) kodekre való váltás lett volna"

    Nem annyira, mert amig a hevc sokba kerül, addig a vp9 royalty-free.