Berta Sándor

Fellép a proxy­szerverek ellen a Netflix

A streamplatform eddig eltűrte a proxyszerverek és a virtuális magánhálózatok használatát, de ennek vége.

David Fullagar, a Netflix alelnöke blogbejegyzésében azt írta, hogy a következő hetektől minden olyan megoldás (proxyszerver, virtuális magánhálózatok stb.) ellen fel fognak lépni, amelyek segítségével a felhasználók becsaphatják a rendszert és úgy állíthatják be a tartózkodási helyüket, mintha más országban lenne. Azokat, akik nem alkalmaznak ilyen eszközöket, semmilyen módon nem érintik a változások.

A menedzser azt ugyanakkor nem árulta el, hogy jelenleg hányan játszhatják ki a földrajzi alapú tartalommegjelenítést, miként azt sem lehet tudni, hogy a tervezett intézkedéseket műszakilag hogyan valósítják meg. Bár a virtuális magánhálózatokról konkrétan nem esett szó, de a Netflix a Torrentfreak portálnak megerősítette, hogy az intézkedés azokat is érinti.

Valószínűsíthető, hogy a filmek és a filmsorozatok licenctulajdonosai gyakorolhattak nyomást a Netflixre, hogy lépjen fel keményebben a földrajzi alapú tartalomblokkolás kapcsán. A szerzői jogi lobbisták már 2014 végén is el akarták érni, hogy a streamplatform tegye lehetetlenné a virtuális magánhálózatok használatát.

A Netflix már Magyarországon is elérhető. Aki ki akarja próbálni a szolgáltatást, az már regisztrálhat a honlapon - az első hónapért nem kell fizetni és a próbaidőszakban az ember azt néz meg, amit csak akar abból, ami elérhető. A szolgáltatás havi 8, 10, illetve 12 euróért vehető igénybe a későbbiekben. A magasabb árkategóriák egyrészt HD és UltraHD minőség elérését teszik lehetővé, másrészt pedig a több eszközön történő párhuzamos tartalomfogyasztást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Macropus Rufus #11
    Még valami: ez az online streaming sztem viszonylag hamar meg fog szűnni vagy jelentősen át fog alakulni.
    Miért? Mert azt nem fogják az emberek eljátszani, hogy 4-5 filmcsatornához legyen előfizetésük. Mert a kis gecik saját tartalmakat gyártanak amiket jó eséllyel csak az ő csatornájukon lehet megnézni. (HBO. Netflix, stb...)
    Namost ha csak 8 dollár az előfizetés /szolgáltató akkor ha nézni akarom a saját tartalmakat akkor minimum 16 dollár lesz havonta. A Netflix 8-14 dollár /hó sz HBO GO meg 15. (persze lehet olcsóbban is, de ahhoz feltétel, hogy az ISP szerződésben legyen az HBO-val. Pl. Invitel, és akkor lehet megkapod 1500-ért is.)
    Tehát ha a Netflix és az HBO GO saját tartalmát nézni szeretném az havonta kb. 6500Ft. (280dollár/huf)
    Ha mellé teszem, hogy ennyi egy átlagos net előfizetés akkor már 13.000Ft-nál járunk. Ezt sokan nem fogják bevállalni, ha van alternatíva. Márpedig van: a torrent. Ha torrentezik akkor havi 6500Ft-ból rogyásig szedi le a filmeket, ráadásúl olyanokat is amik se a Netflixen sem pedig az HBO GO-n nem mennek.
    Ha viszont ezt is hozzá adom a kiadásokhoz, akkor a 13.000Ft-hoz még megy mondjuk a két heti mozi is (ui. a torrenten minden fent van a két tartalom szolgáltatónál meg erősen semmi. Csak a saját vackaik többek közt) Egy 3 fős család esetében minimum 5000 ezer / mozi. Tehát összegezve olyan 20.000-23.000Ft az, hogy de jó legálisan neten nézhetem a filmeket + ami nincs ott mehetek moziba még pluszban.
    Ezzel szemben van a havi 6500 fizetek és torrentezek mint az állat és pont. Okés, magyar bérekhez mértem a dolgot. Lehet egy jenkinek a béréhez képest nem olyan sok ez a kb. 80-85 dollár/hó kiadás. Csak hát nem csak őket akarja a Netflix meg az HBO meghódítani. De ilyen árakkal nem fogja soha felvenni a torrenttel a versenyt.
    Utoljára szerkesztette: Macropus Rufus, 2018.10.03. 10:49:00
  • Macropus Rufus #10
    nem értem, hogy miére jó ez a földrajzi tartalom blokkolás. Nem értek a lovakhoz, de azt látom, hogy
    - nem érnek vele semmit, mert kijátszható (és mindig is az lesz)
    - támogatja a torrent mozgalmat. Miért? Mert ha valaki pl. itt meg akar nézni egy filmet mit majd csak jövő hónap után adnak a Netflixen, de a jenkiknél már megy. Megoldás: vagy vár két hónapot, vagy (ami a valószínűbb) leszedi egy torrent oldalról, aztán megnézni eredetiben vagy kukázik hozzá egy felirat file-t.

    Egyébként mai hír: a netflix miatt növekszik a torrent felhasználók száma.
    (https://index.hu/techtud/2018/10/03/felporgott_a_torrentezes_a_netflix_miatt/)

    Utoljára szerkesztette: Macropus Rufus, 2018.10.03. 10:30:39
  • ostoros #9
    Na, kár volt dicsérni a netflixet, ezek IS mocskos férgek.
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2016.01.19. 21:45:50
  • zola2000 #8
    Nem olyan egyszerű az, minden sorozatot ország szinten kell lisencelni, ami magyar piacon nem biztos hogy megéri, illetve sokszor exkluzív szerződései is vannak tv csatornáknak sorozatokra, bár ez a crunchyrollnak és viki.com-nak akadály, az amerikaiasabb netflixre sajnos úgy látom nagyobb az érdeklődés itt.

    Az ip korlátozás nem kis öntökönlövés lenne részükről, de a netflix van akkora hogy megteheti.
  • arty #7
    viszont olcsóbb, mint a svájciaknak, ausztráloknak, ... és .... és ... asszem ennyi :DD
  • paby88 #6
    hát ha fizetnek akkor nem mindegy nekik?
  • wraithLord #5
    Persze, csak a nyelvvel kapcsolatos téma nekem új volt, az árazást pedig már "megszoktam", mert a kezdetektől fogva így van.
  • Tinman #4
    Nem ez a fő gond a steam-féle suttyók és kiadó kompániáik régiós baromságaival, hanem az árazás. Neked euroban van, holott forintban kapsz fizetést, de még akciózáskor euroban is drágább, mint mondjuk az USA-ban u.a. a játék dollárban. Gyakran látni olyat pl.: USA: 4.99 dollár, EU: 7.99 Euro.

    A 27%-os áfáról már nem is beszélve. Vicc.
  • wraithLord #3
    Majd idővel fejlődik a "magyar" Netflix. Mondjuk nekem nem hiányzik a felirat. A szinkron meg aztán pláne...

    Ez a régiózás a Steam esetében csapta ki nálam a biztosítékot. Meg akartam venni egy játékot, erre látom, hogy írja a Steam, ebben a régióban csak magyar, lengyel és cseh nyelven érhető el a játék... A halál akar magyar nyelven játszani, kiütést kapok a sok baromságtól, amit fordítanak (másrészt pedig sokszor nem értem, hogy mit akar a játék, mert az angolhoz szoktam hozzá...) Előbb fogom lengyelül játszani, azt legalább nem értem. :D
    Szóval nem vettem meg, és nem fogom megvenni Steamen a játékot.

    Mondjuk ilyen probléma gondolom nem sok esetben áll fenn, mert sokan örülnek a magyarításnak. Én viszont nagyon nem. Nem akarok paraszt lenni másokkal szemben... de örülök, hogy kevés játékhoz van magyar nyelv, mert legalább lehet az eredeti angolt használni.
    Utoljára szerkesztette: wraithLord, 2016.01.18. 14:38:24
  • hapi #2
    Az eredeti tartalom 14% elérhető csak Magyarországról, az is felirat és szinkron nélkül ugyan azon az áron. Miről beszélünk egyáltalán?