Gyurkity Péter

A Szaturnusz apró holdját fotózták le

A Cassini új pályáján is felvételeket készít, ezek egyikén a Daphnis hold látható.

Tavaly decemberben módosult a NASA Cassini szondájának pályája, a rendkívül hasznos eszköz ezzel a gyűrűk felé vette az irányt, hogy a hosszúra nyúlt küldetés lezárása előtt még néhány további megfigyelést végezzen el. Itt készültek a friss felvételek, amelyeken egy apró hold is megjelenik.

A NASA JPL hivatalos oldalán a Daphnis holdat vehetjük közelebbről szemügyre, amely az A-gyűrűben, vadakat terelő juhászként tevékenykedik, a mindössze 8 km átmérőjű objektum ugyanis a gyűrűk között mozog, begyűjtve és egyben terelgetve azok anyagát. A szóban forgó hold egészen pontosan a 42 km széles Keeler-résben kering, és bár a Cassini szemszöge miatt ez a rés a valósnál szűkebbnek tűnik, magáról a holdról korábban nem készült ilyen részletes fotó, így ez mindenképpen előrelépést jelent. Jól látható, hogy a hold gravitációja a rés szélein hullámokat kelt, maga a hold pedig az egyenlítője mentén vízszintes vonalakat mutat, ami valószínűleg a gyűrű finom részecskéiből tevődik össze, ahogy arra más apró holdak, így például az Atlas és a Pan esetében is láttunk már példát.

A jobb felbontás miatt néhány krátert is kivehetünk a képen, a vastagabb sávok pedig szintén az említett részecskékből összeálló érdekes struktúrák. A balra látható hullám kevésbé éles széleket mutat, ez itt valószínűleg a résbe beáramló finom részecskék miatt tűnik eltérőnek, a holdat pedig egy halvány hullámos vonal követi, amelyet szintén a Daphnis ragadott magával. A látható tartományban lőtt felvétel egyébként 28 ezer kilométeres távolságból készült, felbontása pixelenként 168 méter.

Ahogy arról korábban mi is írtunk, a Cassini a gyűrűk megfigyelését követően áprilisban utolsó alkalommal repül majd át a Titán felett, ezt követi a gyűrűkön való áthaladás, majd pedig az alámerülés a Szaturnusz felhőibe, remélhetőleg bepillantást nyújtva az alsóbb rétegekbe is, mielőtt a szonda végleg megsemmisül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Lapajka #1
    Túlzás lesz ezt a szemcsét holdnak nevezni... :D