Berta Sándor

IT-problémák miatt áll üresen a NATO új központja

A felmerült gondok miatt egyelőre elhalasztották az épületbe való beköltözést.

Az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO) új központot építtetett Brüsszelben és az előzetes tervek alapján ezekben a hetekben került volna sor a költözésre. Ezt azonban most bizonytalan ideig elhalasztották, mert váratlan problémák merültek fel az IT-infrastruktúra kiépítésekor. Azt konkrétan nem lehet tudni, hogy milyen gondokról és hiányosságokról van szó, de a szervezettől kiszivárgott információk alapján olyan súlyos a helyzet, hogy az illetékesek egyszerűen nem hozhattak más döntést. A hír miatt kérdésessé vált az is, hogy az év első felében lesz-e NATO-csúcstalálkozó Brüsszelben. A tervek szerint ugyanis egy ilyen eseménnyel ünnepelték volna meg az új központ felépítését és átadását.

A NATO egyik szóvivője szintén nem árult el konkrét okokat a költözés elhalasztásával kapcsolatban, de azt hangsúlyozta, hogy azzal számolnak, hogy a lépésre az idén mindenképpen sor fog kerülni. Az új centrum egyébként közvetlenül a régi épülete mellett található és a területe több mint 245 000 négyzetméter, amelyen 4000 munkatárs és diplomata osztozik majd. A projekt teljes költségvetése 1,1 milliárd euró.

Az új NATO-központ megépítésével kapcsolatos döntés már 1999-ben megszületett a szervezet washingtoni csúcstalálkozóján. Az ok az volt, hogy a régi centrumba 1967-ben költözött be a NATO és az épület rossz állapotban volt, illetve, hogy folyamatosan nőtt a tagok száma. Amíg 1967-ben tagállam volt, addig most már 28 van. Az első kapavágást az új központnál 2010-ben ejtették.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!