Berta Sándor

Több ezer európai közösség juthat WiFi-hotspotokhoz

Az európai uniós tagállamok megállapodtak egy új programról.

A WiFi4EU projekt keretében a tervek alapján 6000-8000 közösség számára teszik lehetővé, hogy a településeik központjaiban ingyenes WLAN-hozzáféréseket biztosítsanak a lakosaik és a turisták számára. Az elképzelések alapján WLAN-hotspotok kerülhetnek az önkormányzatok épületeibe, a könyvtárakba, a parkokba és a különböző közintézményekbe. A programból a falvak éppúgy profitálhatnak, mint a városok.

A tagországok távközlési miniszterei már megszavazták a WiFi4EU pénzügyi tervezetét. A projekt finanszírozása a Connecting Europe Facility (CEF) keretében valósul meg. A cél az, hogy minden településen legyen legalább egy nyilvános és ingyenes WLAN-hozzáférési pont. Az egész rendszer alapját a kuponok jelentik. A közösségek vagy csoportok kérésre kapnak kuponokat, amiket aztán benyújthatnak a hálózati cégeknek, amelyek elvégzik a szerelést, majd az Európai Unió támogatási alapjából megkapják az ellentételezést.

Az EU 2017 és 2019 között 120 millió euróval támogatná a WiFi4EU-t. A projektet szeptember 14-én tartott éves beszédében Jean-Claude Juncker elnök jelentette be. Az Európai Unió azt akarja elérni, hogy minden európai uniós állampolgár hozzáférjen egy gyors és megbízható interneteléréshez. A vidéki háztartások legalább 100 Mbit/s-os kapcsolatot kapnának, ami fel lehetne javítani Gbit/s-osra is. A mobilterületen pedig az EU 5G-hálózatokat szeretne minden városi területen, valamint a fontos közúti és vasúti csomópontokon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!