Berta Sándor

A Sailfish OS-t választotta az orosz kormány

A Jolla szoftvere egy másfél éven át tartó kiválasztási folyamatból került ki győztesen.

Az orosz kormány hivatalos mobil operációs rendszert keresett. A pályázatra jelentkezett a Jolla is, amely a Sailfish OS-t indította. A legkomolyabb ellenfélnek a Tizen számított. A cég a Helsinkiben megrendezett Slush 2016 nevű startupkonferencián jelentette be, hogy megnyerte a versenyt. Mindez azt jelenti, hogy a Sailfish OS lehet az alapja azoknak a mobil operációs rendszerfejlesztéseknek és eszközbeszerzéseknek, amelyeket jövőben az orosz kormány, az általa ellenőrzött vállalatok és a helyi közigazgatás hajtanak majd végre.

Oroszország egy ideje próbálja magát függetleníteni a nyugati hardverektől és szoftverektől, például az olyan társaságok termékeitől, mint a Microsoft, az Apple és a Google. Éppen ezért fogadta el októberben azt a törvényt, amely a szabad szoftverek alkalmazását és a fejlesztőközösségekben való részvételt írja elő a kormányzati szervek számára, a nyugati programok használatát pedig csak kivételes helyzetekben engedélyezi.

A Jolla közölte, hogy a Sailfish OS minősítése már tavaly tavasszal megkezdődött azért, hogy megfeleljen az orosz kormány követelményeinek. Ismertté vált az is, hogy a vállalat licencelni tudta az operációs rendszert az orosz Open Mobile Platform (OMP) számára. Az együttműködés keretében a két fél közösen dolgozik a Sailfish OS új verziójának megalkotásán, de eközben a szoftver központi része változatlan marad, csupán a többi részét igazítják a helyi viszonyokhoz és igényekhez. E munka során létrehoznak egy további biztonsági szintet. A kooperációs fejlesztési modellt a Jolla később azoknak az államoknak (Kína, Dél-Afrika) is fel akarja ajánlani, amelyekkel jelenleg licenctárgyalásokat folytat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)