Berta Sándor

Mobil operációs rendszert készít Oroszország

Az okostelefonokra szánt szoftver megalkotásának célja a nyugati technológiáktól való függőség csökkentése.

Nyikolaj Anatoljevics Nyikiforov orosz távközlési és tömegkommunikációs miniszter ismertette a legújabb terveket, amelyek alapján Oroszország a Sailfish OS operációs rendszeren alapuló programot fejlesztene ki. Az új szoftver az Android és az iOS vetélytársa lehet. A Sailfish egy nyílt forráskódú operációs rendszer, amelyet a Jolla nevű finn mobiltelefon-gyártó készít.

Az RBC orosz újság arról írt, hogy a Jolla munkatársai a hónap elején találkoztak az orosz IT-ipar képviselőivel, hogy megegyezzenek az együttműködés alapelveiről. Nyikiforov azt szeretné, hogy ha Oroszország a következő tíz év során 50 százalékkal csökkenteni tudná a nyugati technikától való függőséget. Jelenleg a használt technika 95 százaléka származik nyugati forrásokból. Oroszország biztonságos és megbízható terméket akar megalkotni, amelynél kizárható, hogy az amerikai titkosszolgálatok manipulálhatják.

Nyikiforov egy évvel ezelőtt arra szólította fel a fejlesztőket, hogy hozzák nyilvánosságra a programjaik forráskódjait. Az orosz kormány azt akarta megvizsgálni, hogy az egyes termékek tartalmaznak-e kiskapukat vagy hiányosságokat. Többek között az Apple és az SAP megtagadta ezt a kérést. A Sailfish piaci részesedése Oroszországban jelenleg 0,5 százalék, ezzel a Windows Phone és a Blackberry mögött is le van maradva. A Jolla már most is együttműködik a Yandex céggel, amely külön alkalmazásboltot is üzemeltet az operációs rendszerhez.

Nyikiforov úgy vélte, hogy az új szoftver sikere elsősorban attól függ, hogy mennyire jól fogadják majd a fogyasztók és a készülékgyártók. Az orosz kormány úgy biztosítja a megfelelő programellátottságot, hogy helyi fejlesztőknek fizet azért, hogy az alkalmazásaikat a Sailfish OS-re is elérhetővé tegyék.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #16
    Nem maradna? Csak ha esetleg valami fontosabb állami pozícióba akarnál kerülni, akkor az NSA szólna, hogy ne ezt az embert válasszátok, hanem amazt.
  • dartois83 #15
    Részemről egy rossz szóvicc akart lenni. Nem sikerült, ok, de megvan a maga oka, hogy nem bíznék az oroszokban. A Nyemcov-gyilkosság körüli kérdések, az erősen cenzúrázott internet, a korlátozott szólásszabadság, az eltitkolt orosz csapatok Ukrajnában mind felsorolhatóak, hogy miért nem. Az addig rendben van, hogy fejlesztik az orosz haderőt, de itt egy elvileg polgári célú informatikai rendszerrel lenne szó. Szerintem mindez csak azért fontos az orosz államnak, hogy minél egyszerűbben, a saját programjukon keresztül monitorozzák a népet. Nincs kétségem afelől sem, hogy a Google vagy a Facebook szállíthat adatokat mondjuk az NSA-nak, csak annyi a különbség, ha én szidom Obamát, akkor az az én alkotmányos jogom, míg ha szidnám Putyint, valószínűleg nem maradna megtorlatlanul.
  • Tetsuo #14
    Itt igazából nem is a műveltség vagy a ferde világlátás ami kritikus, hanem a logika abszolút hiánya.
    Szankciókkal sújtanak egy országot, ami kénytelen magának termelni és függetlenedni a későbbi kilátásokra való tekintettel... erre ez az ország az "önző". :-)

  • dartois83 #13
    1. A személyeskedést kerüljük, mert Tetsuo, a korábbi kommentjeid alapján nekem is van véleményem rólad, de nem írom le, mert sértő lehet. 2. Nem vagyok nyugatimádó zombi, de inkább vagyok "atlantista" felfogású, mint a hirtelen jött orosz- és kelet-majmoló. Nem is értem, hogyan lehet a mai Oroszországot (nem a lakosságot, hanem a politikai irányvonalat) példaként említeni. Európa és az Egyesült Államok nem tökéletes, az EU rendesen harcol is az IT mamutok hatalma ellen (Google elleni bizottsági vizsgálat), meg ott van a TTIP nevű szabadkereskedelmi egyezmény, stb. De mit adtak az oroszok a magyaroknak?
  • Fernandooo #12
    Ne bántsd, nem biztos, hogy segghülye, csak tisztára van lúgozva az agya és újra lett programozva, így lett belőle nyugatimádó konzumzombi, akinek az a szabad piac, ha a nagyvállalatok egész országokat zsákmányolnak ki és kormányokat alakítva a gazdasági elnyomás közepette azt hazudják, hogy demokrácia van.
  • Tetsuo #11
    Az oroszoknál csak az irániak önzőbbek (apropó, egy népet ítélsz el a kormány miatt), mert saját iparból oldanak meg mindent, igaz, te segghülye? :-D
  • Tetsuo #10
    Miért kéne hogy nyitott és szabad legyen a gazdaság? :-O
    Persze, hogy egy miniszter jelenti be az állami beruházást és fejlesztést.
  • dartois83 #9
    Ha ennyire a szíveden viseled az oroszok sorsát, akkor menj és segítsd őket az imperialista Nyugattal folytatott harcukban. Senki nem gátol meg benne....
  • bdzsana #8
    Ja, Kínát is úgy szétlopták, hogy még az USA-nál is nagyobb gazdasági hatalom válik belőle.
  • Gauge #7
    És ehelyett mi is van? Gengszterország, ahogy nálunk is.
    Utoljára szerkesztette: Gauge, 2015.05.24. 08:49:57