Gyurkity Péter

Kettéválik a Jolla

Külön részleg foglalkozik majd a szoftverrel és a hardverrel, a nagyobb siker érdekében.

A Jolla felbukkanása eddig nem váltott ki órási visszhangot a mobilpiacon, bár első okostelefonjuk már 2013-ban megjelent, tavaly ősszel pedig saját tábla fejlesztését jelentették be. Az azóta eltelt időszak új megvilágításba helyezte a cég pozícióját, ezért a kettéválás mellett döntöttek.

A hivatalos közleményben azzal indokolják a döntést, hogy a két különváló részleg a jövőben jobban fókuszál majd a szoftveres, illetve a hardveres szegmensre, bár Antti Saarnio vezérigazgató szavaiból úgy tűnik, hogy egyértelmű módon a szoftvert helyezik előtérbe. Itt állításuk szerint órási lehetőségek mutatkoznak a jobb eredmény elérésére, bár arról egyelőre nem beszélnek, hogy pontosan mely cégek licencelnék a platformot - annyit azért elárultak, hogy a legnagyobb sikereket eddig Indiában és Oroszországban aratták.

Ami a korábban említett táblát illeti, ez az eredeti tervek szerint már májusban megjelent volna a piacon, ez azonban a beszállítók késlekedése és az egyes komponenseknél mutatkozó készlethiány miatt elmaradt. Továbbra is kitartanak azonban a piaci megjelenés mellett, ezért számíthatunk ezen készülék közeljövőben esedékes felbukkanására - méretes kérdőjelekkel, hiszen nem világos, hogy egy ilyen megoldásnak mennyiben lesz majd esélye az Android és az iOS tábor készülékeivel szemben.

Azt a vezérigazgató tagadta, hogy Oroszország a Sailfish szoftverre alapozva saját mobil operációs rendszert fejlesztene, ám a Yota a maga részéről nem cáfolta azon értesüléseket, miszerint a szoftver hamarosan egyes YotaPhone készülékeken jelenne meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gauge #1
    A jolla/sailfish egy jó kezdeményezés. Szerintem a fix navigációs gombok nélküli kezelés a jövő, főleg ha növekednek a képernyő méretek. Én abban reménykedek, hogy a Nokia felkarolja megint, de ezuttal komollyabban foglalkozik majd vele.

    Sajnos jelenleg a rendszer drága. Ezért a pénzért (kb. 280EUR szállítással) inkább egy Lumia 640-et érdemes veni. Frissíteni kellene a telefonon (legalább a kamerán javítani), és egy fix kameragombot rakni az telcsi oldalára. Ezzel sokkal eladhatóbb lenne a készülék (ez más telefonokra is igaz).