Gyurkity Péter

A tableteknél javít a Microsoft

Az okostelefonoknál látható kudarcért a tábláknál kárpótolhatják magukat.

Az utóbbi hónapokban többször írtunk arról, hogy a Windows platform kifejezetten rosszul teljesít az okostelefonok területén, itt egyhamar nem várható változás. Utoljára a Windows 10 Mobile növekedésének elmaradásáról számoltunk be, a képet azonban némileg javítja a tábláknál látható teljesítmény.

A Strategy Analytics közzétette felmérését a harmadik negyedéves eredményekről, legalábbis ami a tábla PC-k szegmensét illeti. Eszerint maga a piac nem teljesít jól, hiszen a három hónap alatt leszállított 46,6 millió készülék az ezt megelőző negyedévhez képest 1 százalékos, az egy évvel korábbi helyzettel összevetve pedig már 10 százalékos visszaesést jelent. A Microsoft számára azonban jó hír, hogy végre sikerült növelniük részesedésüket, mégpedig elsősorban az Android ellenében.

A részletes adatok szerint a Microsoft által forgalmazott típusok összesen 16 százalékos piaci részesedést hasítottak ki maguknak, ami éves szinten 25 százalékos javulást jelent. Ehhez képest az androidos megoldások aránya csökkent, mégpedig 65 százalékra, miközben az iOS szoftverrel ellátott készülékek a teljes szegmens 19,9 százalékát kaparintották meg – ez 0,8 százalékkal magasabb, mint az egy évvel korábbi eredmény, dacára annak, hogy a cég egyébként szintén kevesebb példányt szállított le. Amíg a Microsoft esetében a Surface Pro és a Surface Book számít húzóerőnek, addig az Apple háza táján az új iPad Pro piacra dobása javított a számokon.

Az említett 10 százalékos globális visszaeséshez az átlagos eladási ár 7 százalékos emelkedése társult, ez a piackutató cég szerint a jövőben is így lesz. Ez leginkább annak köszönhető, hogy egyre több gyártó mutat be átalakítható, úgynevezett 2-in-1 megoldásokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #3
    Szerintem minden windows tablet ma már teljes értékű x86os, még a 100 dollár alatti megoldások is, az rt már megszűnt.

    Viszont tableten asztali programokat futtatni? Amikben jól hangzik elsőre, annyira kényelmetlen a gyakorlatban, mindenféle kerülő megoldásokat kell keresni (pl touchmouse pointer meg gestureworks gameplay amik hol működnek hol nem)

    Egyébként ha veszek egy tachlast tabletet amik mind dualbootosak (windows + android x86) azt hova írják?
  • CairoJack #2
    A Microsoft egyenlőre vesztésre áll. A WP-vel bebukták. Miért? Az OS miatt. Mert az UWP egy nagyon gyenge, buta, primitív környezet, ahol nem lehet normális programokat írni. És az MS ezzel a f*ssal akarja kiváltani a Win32-t. Közben nyomatják a Surface tableteket, és büszkén hirdetik, hogy milyen sikeres a vonal. Csak azt nem veszik észre, hogy pont azért sikeresek a Windows-os tabletek, mert Windows van rajtuk. Asztali Windows. Win32. Ettől tud több lenni a többi gagyi tabletnél. A tabletes felületre meg senki nem kíváncsi, az RT és immár a WP bukása ezt tökéletesen bizonyítja. Tehát az MS egy jól bevált környezetet akar lecserélni egy olyanra, ami már 2-szer megbukott a piacon. OKOS!!!
    Persze nyilván, hosszabb távon, elképesztően sok munkával és dollár milliárdok beleölése árán talán életképes lehet úgy egy évtized múlva. Csak hát addigra már sehol nem lesz a részesedésük, hacsak ki nem találnak valami nagy királyságot.
    Egyelőre bukóra állnak.
  • kvp #1
    Azert azt erdemes lenne kulon vizsgalni, hogy hany tablet volt teljes erteku x86-os win10-es, ugyanis ezeknek van piaca. A laptoppa konvertalhato tablak (vagy forditva), amiken a komolyabb szoftverek is elfutnak gyakorlatilag a netbook piac helyen jelentek meg.