Gyurkity Péter

Elstartolt a NASA aszteroida-küldetése

A tervek szerint ment a fellövés, a célpontot két év múlva érjük majd el.

A múlt hónap második felében jeleztük, hogy hamarosan indul a NASA újabb küldetése, amelyben ezúttal egy távoli, a Földre nézve potenciális veszélyt jelentő aszteroidát közelítenének meg, hogy arról később mintákat gyűjtsenek és így nyerjenek betekintést a Naprendszer életének korai szakaszába. A fellövésre most sor került, itt nem volt különösebb probléma. Tegnap este szép, tiszta idő volt Floridában - ha nem lett volna az, akkor csupán 34 nap múltán lehetett volna ismét próbálkozni az indítással.

A hivatalos beszámoló szerint az OSIRIS-REx (Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification, Security-Regolith Explorer) szonda gond nélkül emelkedett magasba a United Launch Alliance által biztosított Atlas-V rakétán, amely az RP-1 kerozin és a folyékony oxigén elegyét égette el. A szonda 55 perccel később vált le a második lépcsőről, hogy önállóan folytassa útját, amely pontosan két év múlva, 2018 augusztusában ér majd véget, legalábbis ha minden a terveknek megfelelően zajlik majd. A Bennu névre keresztelt aszteroida megközelítése előtt, a jövő év első felében, a Föld gravitációja ad majd egy nagyobb lökést a fontos eszköznek, hogy gyorsabban elérjük a kijelölt célpontot.


A szonda később a Bennu körül áll majd pályára, ahol újabb két évet tölt majd el annak tanulmányozásával. Egy mechanikus kar segítségével közvetlenül vesz majd mintát az aszteroidából, amely ugyan meglehetősen picinyke lesz, a remények szerint mégis betekintést enged majd a Naprendszer keletkezésébe, hiszen a szakemberek szerint a Bennu bőven hordoz ebből a korszakból származó anyagot, felszínét szénben gazdag kőzettörmelék borítja. Hét év múlva – amikor a Bennu megközelíti a Földet – az időkapszula és az azt védő hőpajzs leválna a szondáról, a kapszula pedig ezután ejtőernyő segítségével landolna, hogy közvetlenül vizsgáljuk meg a mintát.

A most elindult küldetés sorrendben a harmadik a NASA New Frontiers programján belül. Itt a New Horizons és a Juno is küldött már vissza adatokat, az OSIRIS-REx esetében azonban ez még a jövő zenéje. A kisbolygó hatévenként halad el a Föld mellett, és a kutatók számításai szerint a 22. században olyan közel kerülhet, hogy kb. fél százalék esélye van arra, hogy akár be is csapódhat a Földbe. Dante Lauretta, az OSIRIS-REx program vezetője úgy nyilatkozott, hogy a mérnökcsapat kiváló munkát végzett, nem számítanak arra, hogy az űrszonda csődöt mond, vagy széthullva eltűnik a világűrben. A küldetés költsége több mint 800 millió dollár.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fonak #1
    Ez a meteorként visszatérő talajminta szép lesz, ha működik majd.