Berta Sándor

Véget vetne az IT-cégek uralmának a német kormány

A régi jogszabályok már nehezen alkalmazhatók az IT-társaságok esetében, amelyek területükön nagyban megváltoztatták a piaci viszonyokat. A német kabinet ezért lépne.

Manapság szinte minden az olyan óriáscégekről szól, mint a Facebook, a Google, az Apple, az User, az AirBnB, az Amazon vagy a Zalando. Az ő megoldásaik, szolgáltatásaik, üzleti modelljeik a meghatározóak és alapvetően változtatják meg a gazdaságot. A Süddeutsche Zeitung és a Rheinische Post értesülései alapján Berlin azt szeretné, ha az online platformokra és a digitális gazdaságra új szabályok vonatkoznának.

Sigmar Gabriel német alkancellár és gazdasági miniszter szerint az új korszakhoz új szabályok is kellenek. Matthias Machnig gazdasági államtitkár mindezt úgy foglalta össze, hogy irányt kell szabni a digitalizálásnak. Az elmúlt időszakban megkérdőjeleződött számos dolog, például a kutatás-fejlesztés, az üzleti modellek, a finanszírozások, az infrastruktúrák biztosítása és természetesen az adatok felhasználása is.

Machnig bejelentette, hogy hamarosan bemutatják a digitális platformok zöld könyvét, amely 12 tézist és 52 konkrét kérdést tartalmaz majd, a válaszokat pedig 2017 elejére találnák meg. A témákkal 12 munkacsoport fog foglalkozni, s a folyamatba bevonják a vállalkozások, az ipar és a tudomány képviselői mellett a szakszervezeteket, az adat- és a fogyasztóvédőket, valamint a felhasználókat is. A cél az egyensúly megtalálása és biztosítása. Az egyik fontos pont lehet a klasszikus távközlési társaságok és az új platformok viszonya. A WhatsApp vagy a Skype ugyanis a régi szereplők infrastruktúráit használják és eközben azok komoly vetélytársai, de semmivel sem járulnak hozzá a hálózat fejlesztéséhez. Ezért olyan szabályok kellenek, amelyek tisztességes versenyt biztosítanak.

Tisztázni kell továbbá a platformok és a felhasználók viszonyát is, jelenleg ugyanis nagy egyenlőtlenségek vannak ezen a területen. Az ügyfelek ugyanis tudják, hogy az adataikat felhasználják, de azt nem, hogy mi történik az információkkal. Végül az is rendkívül fontos, hogy az új szabályozás előrelépés legyen és semmiképpen se akadályozza új üzleti modellek kialakulását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sydra #12
    Mennyire idegesítő lehet szegény politikusoknak, hogy az IT világ jól megvan nélkülük is. Gyorsan minden területet lehetetlenítsünk el értelmetlen jogszabályokkal és adókkal! Mindenkit büntessünk meg, aki csinál valamit és mindenkit jutalmazzunk, aki nem csinál semmit!
    Utoljára szerkesztette: Sydra, 2016.06.03. 23:54:36
  • bdzsana #11
    Én ez értem. Viszont ahol nincs monopol helyzet az meg egyenlő a fragmentálódással. Ami szintén nem a paradicsom kapuja sok esetben. Csak ennyit akartam mondani.
    Az a gazdasági oldala, hogy az erejükkel visszaélnek, viszont azért rengeteg a hozzáadott értékük is.
    Ha hirtelen megszűnne az Apple és Microsoft és jönne helyette 10-10 kisebb cég mondjuk mindegyik saját OS-el akkor jönne el a cudar világ a fejlesztőknek és a felhasználóknak is.
    A verseny az meglenne, a gazdaság örülhet, de a technológiai oldal nem ujjongna.
  • end3 #10
    A monopolhelyzet = elkényelmesedés..., azaz fejlesztés irányának öncélúvá válása, függetlenül a felhasználói igényektől. Egy mesterségesen kialakított monopolhelyzet senkit nem tart vissza, a rések rosszindulatú felhasználásától. Bármilyen monopolhelyzet mellett is, - még soha nem volt, hogy ne lett volna "lyuk". - Ha kapitalizmus, akkor a jogrendszernek vigyázni kell (kellene) a piaci szabályozás mechanizmusaira. - Nincs más alternatíva.
    Utoljára szerkesztette: end3, 2016.06.03. 11:41:41
  • bdzsana #9
    Azért ez nem olyan egyszerű. Szigorúan csak az én véleményem szerint, a monopol helyzet nem mindig ördögtől való a user szempontjából sem.
    Nem hiszem, hogy jó lenne ha pl. oprendszer terén fragmentálódna a piac, legyen az mobil os vagy pc. Minél többen használnak egy OS-t annál jobb lesz. Annál több bugot, biztonsági rést fedeznek fel, és annál több tapasztalatot tudnak gyűjteni a userek igényeiről. És ez még csak az OS része. Ennél fontosabb a támogatott szoftverek. Még a jelenlegi kevés oprendszerre is meglehetősen nehéz portolni egy adott appot/alkalmazást úgy hogy minden körülmények között sebezhetetlen és stabil legyen. Ha ennél is fragmentáltabb lenne azt a fejlesztők is a userek is megszívnék nagyon.
    De ezen kívül is van jó pár technológia ami a felhasználók számától lesz egyre jobb. Ilyen pl. a kereső (google stb), vagy a jelenleg aktuális technológia a fordítók alatt.
    A csevegő alkalmazások közül is az jobb a usernek ha minél kevesebb van. Nekem pl kivan a tököm már azzal hogy 4 csevegő alkalmazás van a kütyümön hogy mindenkit elérjek. (skype, fb messenger, slack, whatsapp)
    De annak is kifejezetten örülök, hogy itt az Android = Google Play, és nem olyan fragmentált mint Kínában, ahol egy főre jut 5 alkalmazás bolt.
    ...
    Ezért nem kell most betámadni, tisztában vagyok a monopol helyzet negatívumairól, de azokról gyakran van szó.
    Utoljára szerkesztette: bdzsana, 2016.06.03. 11:23:34
  • end3 #8
    Végre...! - Jobb későn mint soha. - A legfontosabb kiinduló szempont a felhasználók szempontjából szerintem:

    Az, hogy valaki szoftvert fejleszt (és nem mondjuk "kapagépet") semilyen szempontból nem jelenti azt, hogy az eszköz használatával, a fizető felhasználó is kiszolgáltatott helyzetbe kerül. A jog által csak tisztességes üzletként definiálható egy szoftvereszköz használata (is). Nem támogathat zsarolásszerű jövedelemszerzést, olyan protekcionizmust, ami azt eredményezi, hogy a relatíve előnyben lévő szoftver fejlesztője, úgymond kivásárolja magát a "konkurenciaharcból", magának ezzel évtizedekre, (ha nem századokra) monopol helyzetet teremtve a piacon. Végül lehetővé téve a piaci szabályozószerep kikerülését, és kialakítva ezzel a felhasználók "örökös" és "krónikus" szoftverfüggőségi helyzetét. Ez ellen végre minden jogrendszernek hathatósan fel kell lépnie. Különben nemsokára, de már sok szoftvertípus esetén jelenleg is, - csak a "farok csóválja a kutyát", mindenütt a világon.

    A szoftver, jelenleg olyan hatalmat ad, az azt fejlesztők kezébe, amellyel csak visszaélni tudnak, nem pedig normális üzleti felfogás szellemében tisztességesen pénzt keresni. Ahogyan a gazdasági élet egyéb szereplői is teszik. (Tisztelet a kivételnek, mert tagadhatalanul van olyan is! De nem a jogrend hatásos szabályozása okán, hanem a józan fejlesztői gondolkodás eredményeként.) Ezen, amég lehet és nem késő, sürgösen változtatni kell.

    (Még a MI kifejlesztése előtt "meg kell fékezni" ezt a felelőtlen "tábort", mert azzal olyan feltételeket szabadítanak a világra, hogy az emberiség többé képtelen lesz kézben tartani a saját sorsát, legyen az bármilyen gazdasági vagy politikai hatalom. - Mert sajnos ezt a szoftvert, már a fejlesztőik sem lesznek képesek kontroll alatt tartani. - Ők csak kiszabadítják a palackból a "szellemet", de könnyen az ő életükbe is kerülhet majd. (És akkor lehet, majd általuk is számon kérni az aktuális politikai kormányzatokat, hogy miért nem képesek a csodás fejlesztésük ellen eredményesen tenni valamit.)
    Utoljára szerkesztette: end3, 2016.06.03. 11:00:47
  • bdzsana #7
    A török kormányt ismerve van rá egy ezresem, hogy nem a PayPal adóztatása volt a fő cél. Ma a török/orosz kormány nem tehet semmit ha felhasználói adatot követel a facebooktól/paypaltól stb. és azok megtagadják a kérést. Ha viszont fizikailag is ott tárolják az adott userek adatait, akkor már alkalmazhatnak némi nyomást a cégre mondjuk egy kis razziával.
    Jól ismerjük mit tett az orosz kormány a VKontakte-vel, jól ismerjük a török kormány múltját is. Biztosak lehetünk abban, hogy ezeket a törvényeket nem a saját honfitáraik védelme érdekében akarják hozni.
    Persze az USA is megtette ugyanezt.
    Az a legszomorúbb hogy minden állampolgárnak akkor lenne legnagyobb biztonságban az adata, ha egy másik országban tárolnák. A legnagyobb veszélyt mindig a saját kormánya jelenti.
    Utoljára szerkesztette: bdzsana, 2016.06.03. 10:15:57
  • grobs #6
    Igen. A politikusok rendszeresen elfelejtik, hogy ezeknél a cégeknél nagyon jó pénzügyi szakemberek dolgoznak. Nem egy, hanem a világ összes országának az összes trükkjét ismerik egy-egy világcégnél, és még lobbierejük is elég erős. A magyar politikusok ráadásul elég belterjesek. Képtelenek átlátni egy világ méretű rendszert ... sokszor még a hazai helyzetet se látják :(
  • CRMessen #5
    A törökök is ezért próbálták behúzni a PayPal szervereit az országukba, hogy utána adóztathassák őket. Azt felejtették el, hogy ez pénz kérdés, és a PayPal-nál dolgoznak pénzemberek is, nem csak politikusok ;) Szóval azonnal átláttak a szitán és leléptek.
    Ez is benne lehet a német pánikban, mert rávilágít arra, hogy egy egész országot bezsarolhat egy ilyen mammutcég.
  • grobs #4
    "vagy adóztassuk meg őket amennyire csak lehet"

    És nem jönnek rá, hogy semmilyen tevékenységük nincs Magyarországon, így nem lesz belőle adó. És 1 év múlva újra rácsodálkoznak, hogy nem jött be több pénz.
    A fraciáknak annyi előnyük volt, hogy a google jelen volt fizikailag.
  • csulok0000 #3
    igazad lehet...

    am azért picit erős a kontraszt a magyar és a német vezetés között...

    Magyar: ez nem tetszik... jó akkor tiltsuk be, vagy adóztassuk meg őket amennyire csak lehet
    Német: ezek a problémáink, hívjunk össze minden érintetett és beszéljük meg a dolgot...