Berta Sándor

Trükközve erőlteti a Microsoft a Windows 10 frissítést

Új módon kerülhet fel a felhasználók számítógépére a Microsoft operációs rendszere.

A PC WORLD amerikai újság hívta fel arra a figyelmet, hogy az internetezőknek nem árt óvatosnak lenniük és jól megfontolniuk, hogy mit is lépnek "A Windows 10 beszerzése" nevű alkalmazás felbukkanásakor. A Microsoft ugyanis az elmúlt héten ismét megváltoztatta a program viselkedését. Első pillantásra az új popup több információt kínál és egy az eddigieknél némileg átláthatóbb ablakban tájékoztatja a felhasználókat a frissítésről és arról, hogy arra konkrétan mikor kerül sor. Az időpont egy hivatkozáson keresztül befolyásolható.


Az ablak bezárása hajmeresztő módon beleegyezést jelent a telepítésbe

Az Ok gombra való kattintással megerősítést nyer a tervezett frissítés és az eljárás azonnal végig is vihető. De most jön a trükk: aki azt gondolja, hogy az ablak jobb felső sarkában lévő x-re való kattintással elutasítja a frissítést, az csalódni fog. Az ablak bezárását az alkalmazás ugyanis ugyanúgy a frissítés elfogadásaként értelmezi. Az ugyan érthető, hogy a Microsoft minden erővel igyekszik az új operációs rendszert népszerűsíteni és terjeszteni, azonban ezekkel a módszerekkel a társaság aligha lesz szimpatikusabb a felhasználók körében és könnyen az ellenkező hatást érheti el, mint amire számítana.

Végső esetben egy a tálcán lévő ikonra kattintva még ilyenkor is el tudjuk utasítani a telepítést, illetve a kezdés előtt 15 perccel egy visszaszámláló óra is megjelenik. Legutóbb egyébként februárban változtatott a Microsoft, azóta "A Windows 10 beszerzése" alkalmazás ajánlott és nem választható frissítésként érhető el, ha a felhasználó az automatikus frissítések opciót állította be a Windows Update menüpontban. Ez a lehetőség csak azoknál jelenik meg, akik korábban regisztráltak a frissítésre, aki nem így tett, annál nem is jelenik meg ajánlottként.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • CairoJack #17
    Ne engem akarj meggyőzni. Jó másfél évig használtam Win 8.1-et tableten, és bár én magam is telepítettem a classic shellt, attól az még közel nem hozta azt a felhasználói élményt, funkcionalitást, és stabilitást, mint a Win7.
    Szóval etess mást ezzel a propagandával.
    No offense!

    Amúgy az itt leírt Win 10 hibák 70-80%-ét én is tapasztalom. Tényleg nagyon instabil a rendszer, és ha csak egy eszközön lenne az, azt mondom, hogy lehet az eszközben van a hiba, de több gyártó több eszközén, eltérő szegmensekben, ez már nem lehet véletlen. Win 7 atom stabil, 2 éve nem fagyott le, Win 10 hetente dob egy hátast, egyéb bugok naponta előjönnek.
    És akkor az egészet spékeljük még meg azzal, hogy ronda, választási lehetőség nélkül az emberekre kényszeríti az akaratát, és kikapcsolhatatlanul kémkedik.
    Szuper.
    :(
  • Csacsis #16
    A legnagyobb gond a win10-el az hogy ALÁÍROD! hogy minden adatodat, böngészéseidet, stb...-t köszöni a windows és magáévá teszi. Best kémprogram ever. Nem csodálom, hogy eröltetik!
    http://index.hu/tech/2015/07/30/a_windows_10_is_szorgalmasan_gyujti_az_adatainkat/
  • Skylake #15
    Környezetemben van egy cég viszonylag régebbi gépparkkal. WXP kifutási idejéig mentek, ezt követően átállítottuk őket 8-ra. Nem 8.1-re, mivel a 64 bites rendszerhez kell a LHAF/SHAF, PREFETCHW, meg a CMPXCHNG16B mikrokód (a PAE, SSE2, NX) mellett, hanem "sima 8"-ra. (Mivel általánosan Allendale és Conroe magos Intel processzorú brand gépekből - Dell, HP, Lenovo- áll a géppark, viszont mindegyikben 4GB RAM van kivétel nélkül.)

    A normál 8-as ezen a gépparkon a korábban kipróbált 7-hez képest nagyon meggyőzően teljesít, gyakorlatilag oprendszer felállása után a memóriafoglaltság a 2/3 a 7-nél láthatónak, a programok, teljesen mindegy, miről van szó, érezhetően gyorsabban nyílnak meg. Mindez annak ellenére van így, hogy mindegyik gép a maga korában Vista Certified volt, és azért a 7-en a Vista-hoz képest igen sokat javítottak. Mielőtt elvégeztük volna nekik a 8-ra váltását, minden géptípusukat kipróbáltuk 7-el és 8-al, és ugyanazokkal a felhasználói programokkal telepítve, és az userek is jobban meg voltak elégedve a 8-al, a felsoroltak miatt. A felhasználók tesztelték őket, és a start menüs morgáson kívül (vettünk nekik Stardock Start8-at akciós áron) gyorsabbnak és reszponzívabbnak érezték a rendszert - még az Irodista Mariska kategóriás userek is, ami nagy szó! Én e miatt - néhány kezelhető gyermekbetegsége ellenére - 8-at ajánlok mindenkinek, ha azt kérdezi, hogy váltson-e 7-ről. A 10 szerintem 2-3 év múlva lesz megfelelő teljesítményű.
  • Tinman #14
    "Win8 soha nem lett használható"

    A Win 8.1-re van egy több százas ügyfélköröm, beleértve saját magam is. Annyi elég, hogy elhidd minden rendben vele? A "minden rendbent" persze úgy értsd, mintha egy Win 7 lenne. Az viszont alapvetés, hogy Classic Shell kell hozzá, de azt letölteni és feltenni 35 mp.
    Ellenben a Win 10-el... aki eddig nálunk frissített az mind vissza is váltott.
  • fonak #13
    Sajnos arra, amire én használom a gépet (pl. munka) szinte egyikre sem jó. Fórumozni persze pont olyan jó lenne, mint a Win. :)
  • cadgers85 #12
    Linuxon nem futnak a jatekaim :( a W10 nalam teagedia i7-es gepen! Tobb alkalommal kekhalal (W7-nel mar el is felejtettem pedig, hogy letezett olyan), start gombra volt hogy nem reagalt, az uj fajlkezelo tragedia, third party alkalmazasoktol random elvedzi a fajltarsitast, es visszaallitja az alap windowsosokhoz, ez a minimalista dizajn nem letisztult, hanem ronda, az UWP kritikan aluli! Osszessegeben baromira csalodott vagyok!
  • Ferrer #11
    Linux, gyerekek, linux!
  • CairoJack #10
    Az XP az SP2 után lett igazán jó, de pl a W7 már egészen jó volt megjelenéskor is. Win8 soha nem lett használható, Win10 még fiatal, de rengeteg bug van benne. Palinko jól mondta, előbb utóbb nyilván kénytelen leszek rá váltani, de még nagyon sokat kell dolgoznia ahhoz az MS-nek. Stabilabbá és szebbé kell válnia.
    Korrigálom is magam, még SOKÁIG nincs esélye asztali gépen, de alapvetően amúgy potenciál van benne, szóval egy szép napon még válthatok is rá.
  • jkedzs #9
    Linux.
  • bdzsana #8
    Ízlések és pofonok.Nekem kifejezetten tetszik ez a minimalista stílus. Annyi amennyi kell. Minden ikonból látszik, hogy mi az, átlátható. Nekem például az xp, vista, win7 túl sok volt azzal a rengeteg színnel, gradienssel, árnyékkal. Azokat is letisztogattam. Nyilván nekem már nem volt kérdés melyik ikon micsoda 20 év Windows használat után, de aki ma kezdi használni annak sokkal egyszerűbb egy Win10 mint mondjuk egy XP. Ugyanaz az ikonstílus és struktúra köszön vissza mint a telefonján, még ha az android is.