Berta Sándor

Választhatóból ajánlott frissítés lett a Windows 10

A Microsoft azt szeretné, ha egyre többen váltanának az új operációs rendszerre.

A redmondi konszern változtatott és a Windows 10 immár ajánlott és nem választható frissítésként érhető el, ha a felhasználó az automatikus frissítések opciót állította be a Windows Update menüpontban. A módosítás csak néhány napja lépett életbe, így még nem mindenkinek tűnhetett fel. A Microsoft egyértelműen azt akarja, hogy azon ügyfelei számára egyszerűbbé tegye az átállást, akik már eddig is regisztrálták magukat az ingyenes frissítés kapcsán. Aki nem regisztrált, annál nem is jelenik majd meg az ajánlott frissítés.

A frissítés továbbra sem települ automatikusan, vagyis mindenképpen szükség lesz a felhasználó előzetes engedélyére. Emellett lehetőség van arra, hogy 31 napig bárki visszavonhassa a telepítést és visszaállítsa a korábbi operációs rendszert.

Tavaly decemberben Baden-Württemberg Fogyasztóvédelmi Központja nyújtott be keresetet a Microsoft ellen a Windows 10 terjesztési gyakorlata miatt. A szakemberek azt kifogásolták, hogy függetlenül attól, hogy egy felhasználó akar-e váltani az új operációs rendszerre vagy sem, akkor is letöltődik a számítógépére egy akár 6 gigabájt méretű telepítőfájl. Ráadásul mindez az illető tájékoztatása, tudta és beleegyezése nélkül valósul meg - mindezt a fogyasztóvédők "kényszerletöltésnek" nevezték.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • yamato41 #15
    Olvasok én is a bugokról. Én magam négy gépen használom, a környezetemben még vagy 10 gépen megy (update-tel és üresben is), hálózatban (szkennerrel, nyomtatóval, switch-csel, routerrel, ezer programmal, de soha sehol semmi gond nem volt vele. Az viszont gyanús, ha update-ben megy fel és kék halál van, hogy az driver, vagy akár hardverhiba. Tényleg nagyon gyors, SSD-vel a boot kb 5 mp, plusz kb. még öt minden más betöltése, hogy full használható legyen.
  • takysoft #14
    Azért a "félkész" az NAGYON erős túlzás 1-2 apró bugra :D

    A Vista... na az félkész volt... meg a Millenium is, bár az inkább egy ocsmány mellényúlás :D
  • takysoft #13
    Igen, vannak gondok.
    Bár remek oprendszernek tartom, látom a gondokat.
    A mikrougrás nálam is van :(

    -TV-re nem emgy a mirror FullHD-ben (720-ban megy. és a kiterjesztett kép megy 1080-ban is mindkét monditorral, de 1080-ban a tükrözés nem)
    -A játékok kiakadnak videodriver hibával. Néha-néha némelyik (nem, nem PSU gond...)
    Igaz ezek lehetnek az AMD gondjai is, az ő driverei is meglehetősen rosszak.

    Ami viszont tetszik benne:
    -A Win10 baromi gyors. A legnyorsabb windows, amit valah láttam. Picit gyorsabb, mint a win8, érezhetően gyorsabb, mint a win7, és eszeveszettül gyorsabb, mint a vista XD
    (xp-nél is érezhetően)
    -Jó a kompatibilitás. Most játszottam vele Imperium Galactia 2-t... pedig 1999-es.
  • gforce9 #12
    Félkész oprendszer. Nincs értelme feltenni.
  • hungi #11
    Asus x50sl laptop win8 64bit, win10-re frissítés után első reboot kékhalál "system thread exception not handled". Ugyanigy lehal a win10 installer is már betöltéskor. Ez szerintem elég nagy ordas hibára utal. Mi a francnak nem tudja már frissítéskor közölni a komp.vizsgálat hogy gáz lesz? Csak fél napot baxtam el vele.
  • gforce9 #10
    A win7 alapból csinálja a defragot, ha nincs egyéb dolga. Szóval ha nem úgy használja az ember a gépet, hogy éjjelnappal törölget és telepít, akkor az nem lesz töredezett.
  • errorista #9
    " Sajnos tényleg gyorsabb a 7nél. :( "

    Egy frissen telepített 10 egy több éves, összehányt registry-s, töredezett partíciós stb. 7-nél?
    Ez, barátom, érzéki csalódás csupán (és még csak ~25 éve tart), hogy a friss rendszer "gyorsabb" lenne ugyanazon a gépen. :P
  • tzolosch #8
    Szerencsére van megoldás az erőszakos frissülési mániára. Amióta megcsináltam, nálam nem akarja feltenni a Win10-et
  • gforce9 #7
    "Sajnos tényleg gyorsabb a 7nél" Én munkára is használom a gépet. Ha frissítések után át kell néznem, hogy minden okés e akkor az bizony lassabb rendszert jelent mint a win7. Az hogy néhány mp-et nyer itt ott vele az ember vagy pár fps-t játék alatt, pontletojom. Elsőkörön menjen stabilan, hiba nélkül. Majd ha ez megvan, lehet számolgatni a másodperceket.
  • Palinko #6
    na ez egy jelzés az automatikus frissítés kikapcsolására, mert bár ez még csak ajánlott és nem települ automatikusan, innen már csak egy lépés van (szerintük) előre, amikor már automatikusan felteszi. köszi inkább nem.