Berta Sándor

Védettséget élveznek a brit titkos­szolgálat hackerei

Nagy-Britannia megvédi a jövőben a helyi titkosszolgálatoknak vagy a rendőrségnek dolgozó hackereket.

A "Computer Misuse" törvény módosítása lehetővé teszi, hogy a brit kormány kommunikációs figyelőszolgálata (Government Communications Headquarters, CHQ), egy másik titkosszolgálat vagy akár a rendőrség által foglalkoztatott hackerek mentesüljenek a büntetés alól, ha asztali számítógépeket, laptopokat vagy mobiltelefonokat kutatnak át illegálisan.

A törvény új rendelkezése megakadályozza, hogy bármely olyan kormányhivatalnok ellen büntetőeljárás indulhasson, aki a távolból gyanúsítottak számítógépeit, adatbázisait vagy digitális rendszereit törte fel. Azt ugyanakkor nem lehet tudni, hogy a jogszabály pontosan milyen típusú bűncselekmények elkövetését védi. A The Guardian egyúttal rámutatott, hogy a törvényt eddig nem hozták nyilvánosságra, miként a változásokról sem egyeztettek átfogóan a brit parlamenti képviselők. A módosításra is csupán egy civil szervezet, a Privacy International beadványa után derült fény, a dokumentumot a titkosszolgálatokat felügyelő Investigatory Powers Tribunal nevű testülethez nyújtották be. A vitatott részről a szervezet ügyvédjei is csak a múlt héten szereztek tudomást.

Ben Jaffey, a Privacy Internationalt képviselő szakember azt mondta, hogy eddig azt hitték, hogy a rendszerek feltörése Nagy-Britanniában illegális. A módosítás lehetséges hatásairól senki sem akart tudomást venni. Még a parlamenti eljárás során sem hívták fel a figyelmet a lehetséges következményekre, ami aligha volt véletlen. Jaffey azt közölte a jogszabályt tárgyaló testülettel, hogy a rendszerek feltörése több kárt okozhat, mint a lehallgatások. Azt sem lehet tudni, hogy a hackerek az akcióik után kötelezhetők lesznek-e a károk helyreállítására vagy sem.

A Privacy International szerint nem csupán a parlament nem tudott teljes mértékben az elképzelésekről, hanem a kormány az adatvédelmi hivatalt és a technológiai cégeket sem értesítette, sőt, be sem vonta azokat a törvény kidolgozásába. Peter Sommer jogász professzor, a jogszabály egyik fő szakértője is csak véletlenül fedezte fel a változtatásokat, amelyek az álláspontja alapján alkalmasak arra, hogy szükségtelen bizalmatlanságot szüljenek. Sommer hozzátette, hogy a jövőben az állam bármely programozója feltörhessen egy számítógépet, amelybe trójait csempészhet be.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • caius marius #4
  Lépésenként lesz övék a világ...
 • kvp #3
  Mondjuk ez azert nagyjabol eddig is igy mukodott, csak torvenyileg nem volt leirva, tehat ha nagyon lebukott valaki, akkor letagadtak minden kapcsolatot az allammal. Mostantol mar torvenyesen vedhetik meg a sajat embereiket, mig eddig a torvennyel szembemenve kellett minden esetleges nyomozast allamerdek miatt leallitani.
 • Tetsuo #2
  A demokráciában az állam működése transzparens a polgárok számára, a polgároknak viszont joguk van a magánszférához.
  A diktatúrában ugyan ez fordítva van, vagyis a polgárok élete transzparens az állam számára, az állam viszont elbarikádozza a tevékenységét a polgárok elől.
 • halgatyó #1
  Csak így tovább, apró lépésekkel....
  Még 20 év, és meghívhatjuk európai főkirálynak Kim Dzsung Elt