MTI

Valószínűleg feltörték a CIA igazgatójának e-mailjét

Nyomozást indítottak amerikai szövetségi biztonsági szervek azt követően, hogy sajtójelentés szerint feltörték John Brennan, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója és Jeh Johnson amerikai belbiztonsági miniszter magán elektronikus levelezését - jelentette a CNN.

A nyomozást a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) és az elnök biztonságáért is felelős szolgálat, a Secret Service folytatja. A New York Post című bulvárlap számolt be arról, hogy egy középiskolás tanuló hozzáfért a hírszerzési igazgató elektronikus magánlevelezéséhez. A CNN szerint államtitok nem került ki. Az állítólagos hacker Brennan AOL- és Johnson Comcast-fiókjához fért hozzá. Beszámolója szerint megszerezte a CIA-igazgató egy 47 oldalas, biztonsági átvilágítási kérelmét, amely rengeteg személyes adatot tartalmaz, Johnsonnak pedig behatolt a számlázási oldalára és hangposta-fiókjába.

A CNN szerint az eset a Hillary Clinton külügyminiszterként magánszerverről folytatott levelezésével kapcsolatban kirobbant vitát követően ismételten rávilágított arra, milyen sebezhető a kormányzati tisztségviselők magánlevelezése, függetlenül attól, hogy az tartalmaz-e a munkájával kapcsolatos titkos információkat. Johnson nyáron bocsánatot kért amiatt, hogy kivételes engedélyt szerzett a - főleg a szövetségi kormányzat kiberbiztonsági intézkedéseit összehangoló - belbiztonsági minisztérium számítógépeiről történő magán e-mailezésre.

A New York Post által megszólaltatott állítólagos hacker, aki "Palesztina szimpatizánsának" vallotta magát, azt mondta, hogy Brennan adataihoz a "szociális tervezés" viszonylag egyszerű hackermódszerével jutott hozzá. Ez az ő esetében azt jelentette, hogy összegyűjtötte a CIA-igazgatóra vonatkozó, nyilvánosan hozzáférhető adatokat, az AOL-t birtokló Verizon telekommunikációs vállalat alkalmazottjaitól további információkat csalt ki, majd megváltoztatta Brennan e-mail-fiókjának jelszavát.

2008-ban egy hackernek, aki ugyancsak a "szociális tervezés" módszerét alkalmazta, Sarah Palin akkori republikánus alelnök-jelölt elektronikus levelezéséhez sikerült hozzáférnie, miután megszerezte a választ az olyan egyszerű biztonsági kérdésekre, hogy mi a politikus születési dátuma és irányítószáma.

A CrowdStrike elnevezésű amerikai kiberbiztonsági cég egyébként egy mai blogbejegyzésben közölte, hogy a kínai kormánnyal együttműködő hackerek azt követően próbáltak meg behatolni öt amerikai technológiai vállalat és két gyógyszergyártó számítógépes rendszerébe, hogy Barack Obama amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök szeptember 25-én megállapodott a két ország egymás ellen irányuló online üzleti kémkedésének leállításáról. A CrowdStrike társalapítója, Dmitri Alperovitch arra alapozza a Pekinggel szemben megfogalmazott gyanút, hogy a megakadályozott betöréseket megkísérlő személyek ugyanazokat a szervereket és ugyanazt a Derusbi elnevezésű szoftvert használták, mint akik korábban a VAE hadiipari beszállító és az Anthem biztosító komputerrendszerébe törtek be.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tetsuo #4
  hahaha
 • Skylake #3
  Na, ez az öltönyös nagyfejű is legalább megérzi a törődést. Így kell ezt Persze majd meg fog vadulni, fog ugatni titkosítások kivezetéséről, meg a többi ilyen nonszensz barmoságról, amiről a különböző ilyen magas pozícióban s*ggüket meresztő öltönyös és kosztümös baromarcúak szoktak ilyen esetekben, amikor felülnek a Szopó utcai állomásról induló expresszvonatra.

  A következő lehetne valami kolosszális adatlopás az NSA-tól, hackedteam stílusában, de az adatok és technológiák mennyiségét kb. 100x űberelve. Nem is lenne szebb eszmei igazságszolgáltatás, mintha az NSA top secret technológiáinak 80% otthonról a fotelből, kávécskával a kézben, egy álmos, őszi, madárcsicsergős reggelen tallózható lenne a böngészőben. Élvezném a dolgot!

  És ugyanez lenne igaz a GCHQ-ra, a kanadaiakra, az ausztrálokra, a ruszki Roszkomnazdor-ra, a kínai 3PLA ügyosztályra, illetve bármilyen titkosszolgálatra. Nagy haszna lenne ebből a világnak.
 • ostoros #2
  https://hu.wikipedia.org/wiki/Pszichol%C3%B3giai_manipul%C3%A1ci%C3%B3_%28informatika%29
  Igen, az a fordítás tényleg meglepő :)
 • Tikal #1
  szociális tervezés.. na még így sem hallottam fordítani :)