Berta Sándor

Árulkodik a hangulatunkról az egérmutatónk mozgása

Amennyiben dühös valaki, az tökéletesen érzékelhető abból, hogyan használja az egeret.

A dr. Martin Thomas Hibbeln professzor által vezetett nemzetközi kutatócsoport tagjai egy olyan programot fejlesztettek ki, amely az egérmozgásokból képes kimutatni, hogy az adott felhasználó milyen érzelmi állapotban van. A fejlesztés segíthet abban, hogy a honlapok és az internetes dokumentumok a jövőben hatékonyabbak legyenek.

Hibbeln és kollégái több tesztet is elvégeztek az önkéntesekkel, például olyan intelligenciatesztet is, amelynek feladatait alig lehetett megoldani. Ezzel kapcsolatban a professzor elmondta, hogy célzottan frusztrálták és idegesítették a résztvevőket. Többek között úgy manipulálták a honlapokat, hogy azok direkt lassan töltődjenek be. Ezután a résztvevők megkapták az eredményt, hogy az átlag alatti intelligenciával rendelkeznek, mert kevés feladatot oldottak meg helyesen, majd a frusztrált felhasználóknak újabb tesztet kellett elvégezniük. A dühüket világosan le lehetett szűrni az egérmozdulataikból.

A német professzor közölte, hogyha valaki nyugodt, akkor a kurzor mozgása egyenes vagy enyhén dőlt. Aki dühös, annál a kurzor mozgása lassú és szögletesebb pályán történik. A megállapítások különösen az online vásárlásnál jelentenek hasznos segítséget, hiszen, ha valaki frusztrált, mert például nem tud eligazodni egy oldalon vagy nem találja a keresett terméket, akkor nagy valószínűség szerint otthagyja a platformot. Ezenkívül a program hasznos lehet a biztosításoknál is a csalások kiszűrésére.

Hibbeln mellett a csoport tagja volt még az egyesült államokbeli Jeffrey L. Jenkins és Joseph S. Valacich, a hongkongi Christoph Schneider, valamint a liechtensteini Markus Weinmann.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fonak #3
    Konkrétan hogy tudja követni az egérmutató mozgását egy weboldal? Sok mouseover?
  • stoppos #2
    Az ingyenesség átka.
  • andrejkag #1
    Marha jó. A reklámok garmadája, a statisztikai analizálók, a célzott hirdetést generáló algoritmusok és a többi bizbasz mellett még egérmutató mozgást analizáló is elindul majd az oldalak behívásakor. A világ sávszélessége és CPU teljesítménye sem lesz már elég az szimpla internetes böngészéshez. :(