Gyurkity Péter

Jövőre jöhet a Samsung hajlítható telefonja

A megoldást már le is védették, ám a hardveres részleteket még mindig nem ismerjük. Januárban jön az új Galaxy A5 és A3 is.

Már évekkel ezelőtt beszámoltunk arról, hogy több neves cég mellett a Samsung is készül a hajlítható kijelzők sorozatgyártására, amely a következő nagy durranást jelentené a mobilpiacon. Azóta nem sok konkrétumot hallottunk a projektről, tavaly mindössze egy rövid videót láthattunk az állítólagos fejlesztésről (lásd alul), most azonban mintha szaporodnának a kedvező előjelek.


Októberben például olyan pletyka bukkant fel a sajtóban, miszerint a Samsung már januárban piacra dobná hajlítható készülékét, amely egyszerre több európai országban is megjelenne. Ezen országok között jelent meg az Egyesült Királyság, Németország, Franciaország, Olaszország, a skandináv államok, de még Lengyelország is, amelyek már az első körben részesülnének a Project Valley kódnéven futó készülék újításaiból. Hivatalos információ hiányában persze továbbra is csak találgathatunk a részletekről, de a tengerentúlon már konkrét lépésekre is sor került.

Az amerikai szabadalmi hivatal például közölte, hogy a Samsung még a nyár folyamán levédette a hajlítható kijelzővel érkező hordozható megoldások koncepcióját, amelyet ugyan a legtöbb helyen "médialejátszóként" említenek meg az anyagban, minden valószínűség szerint azonban inkább okostelefont jelent - a tágabb értelmű megfogalmazás talán annak köszönhető, hogy igyekeznek egy minél szélesebb területet lefedni, hiszen itt a mobiltelefonok mellett a hordozható lejátszók és a beépített megoldások is szerepet kaphatnak. A 2014-es videó alapján egy hajtogatható, talán a könyvek mintájára középen kinyitható, netán egy több eltérő felületet kínáló fejlesztést ismerhetünk majd meg, amely szinte bármelyik oldalán megjeleníthet álló- és mozgóképes tartalmakat.

Addig is, az már biztos, hogy januárban jön az új Galaxy A5 és A3 - egy holland portál megszellőztette a második generációs készülékek megjelenésének időpontját. A hónap elején mi is beszámoltunk arról, hogy a második generációs Samsung Galaxy A5 pontosan milyen hardveres és szoftveres jellemzőkkel futhat be a közeljövőben, ám akkor a pontos megjelenési dátum még hiányzott a listáról. Most ezt is megtudhatjuk, mégpedig egy holland internetes oldal jóvoltából.

A 2016-os A5 és A3 még ebben a hónapban megjelenik a piacon, ám kizárólag Kínában. Az európai felhasználónak sem kell azonban már sokáig várniuk a debütálásra, hiszen az új információ szerint mind a Galaxy A5, mind pedig a kisebbik testvérként megjelenő Galaxy A3 január 9-én fut be Európában, előbbi 429 eurós, utóbbi pedig 329 eurós hivatalos áron. Mindkét készülék 7,3 mm-es kivitelben készül, előlapjukon egy 5 megapixeles, a hátoldalon pedig egy 13 megapixeles kamerával felvértezve.

Az A5 esetében a listát egy 5,2 hüvelykes kijelző vezeti, amely az 1080p felbontást támogatja, amihez egy 1,6 GHz-es órajelen futó nyolcmagos chip, 2 GB RAM, egy alapesetben 16 GB-os, ám kibővíthető belső tároló, valamint egy 2900 mAh-s akkumulátor társul. A sorozat legkisebb tagjaként megjelenő A3 ehhez képest egy valamivel kisebb, 4,7 hüvelykes érintőképernyőre támaszkodik, amelyet a 720p felbontás, egy 1,5 GHz-es négymagos processzor, 1,5 GB memória, egy szintén 16 GB-os, kibővíthető belső tároló, valamint egy 2300 mAh-s akkumulátor egészít majd ki. A szoftveres oldalon az Android 5.1 Lollipop kapott helyet, az azonban még nem világos, hogy a Galaxy A7 mikor bukkanna fel Európában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Cryalot #6
    "freemiumjátékhoz"

    vitatnám hogy ezek valóban játékok avagy inkább csak játékra utaló címek, játékcímekre utaló de vitatható minőségű és élettartamú "tartalommal ", ui. úgytűnik még a gaminget is imitálják azok akikbe szorult elég alakoskodás még ahhoz is.
    Utoljára szerkesztette: Sir Cryalot, 2015.12.17. 04:43:37
  • szomferi #5
    ilyen a szalagkábel természetes, egy hajlítható kijelzőnél totál más a helyzet
  • Skylake #4
    Nem is tudom, hogy tudtam eddig ilyen nélkül élni! Már rohanok is megvenni, most AKAROM!!!

    Csak vicceltem. Én igazából azt várom, hogy a cerkám végére lehessen valami kamerát felszerelni, és hogy akció esetén azonnal töltse fel a drájjv-ra, a műsort, sőt azonnal, kapásból menjen fel a fészre, meg a csőre is! Ez és ezek a felhasználási célok ugye ma a legfontosabbak, és ebbe az univerzumba illeszkedik bele a hajlítható kijelző, nyilván, hiszen minden pénzt megér, ha ez okból is még többet lehet b*sztatni a kütyüket, amelyek jellemzőit, meg a rájuk pakolt applikációkat tekintve még addiktívabbak és időrablóak. És a kijelző formája és abból adódó lehetőségei is ezt támogatják. Azaz "hatékonyabbak": ez alatt ma azt értjük, hogy a paraszt, arasznyira a pofájától b*ssza egész nap a sz*rját, amikor nem a falanszterben sz*p: fent van a kéken, vagy játszik valami freemium szeméttel. Ülnek a verebek egymás mellett, és mindegyik arasznyira bámul a sz*rjába bele. Tulajdonképpen ki sem kéne húzni a belüket a kecóból, azt a társasági élményt otthon a plusz a pofája előtt nyomkodott sz*rral is meg lehet oldani. Telepresence rulez! Most már csak a készséges, pornósztár alkatú szexrobot hiányzik, és íme: a fejlett nyugat célba ért! Okosnő, digitális punus,és meg is vagyunk, sikeresen elértünk a történelem végére!

    Na mindegy! Én igazából maradi vagyok! Az a fontos, hogy amikor a verebek kissé leszakadnak a kékről, mert már mindenki mindenkire ráírt, és most épp nincs újabb baromság, amit ki lehetne böffenteni a cseten, vagy a falon, na, akkor a legmenőbb paraszt előhúzhatja a hajlíthatós b*szját, és verheti magát vele. Realtime! Ez minden pénzt megér: utána pedig újra vissza lehet térni a „felhasználói élmény”-hez, meg a mindennapi dopaminadagocska előkapirgálásához: vissza a kékre, vagy, ha már unja az egységsugarú veréb a többi barátjának mondott baromarcú online személyiségét, a Mérges Madarakhoz, a Templomfutáshoz, vagy más egyéb lerágottcsont, tizenkettőegytucat freemiumjátékhoz.
  • fityisztma #3
    A csuszkás és a kagylós telefonoknak is a fizikai terhelés (hajlítás, csúszkálás) volt a leg-gyengébb pontjuk!
  • tom_pika #2
    nem tudem eddig hogy tudtunk e nélkül élni...
  • Tinman #1
    Vajon hány összecsukást kinyitást fog majd kibírni ez a kijelző? 500-at? 1000-et? Rettentő kevés lesz az...