Gyurkity Péter

Decemberben jön a Windows 10 Mobile

A Microsoft ugyan bemutatta új készülékeit, de a meglévő példányok csak decemberben kerülnek frissítésre. Mind a gyártó, mind az operációs rendszer a harmadik helyen áll.

A Microsoft rendezvényén bemutatott új okostelefonokról a napokban mi is hírt adtunk, itt azonban elhangzott az is, hogy a szoftver által támogatott, már jelenleg is kapható készülékek csak valamivel később, a novemberre tervezett hivatalos megjelenés után kerülnének sorra. A teljes lista mellett immár egy közelebbi időpontot is megosztottak az érdeklődőkkel.

A szintén a fenti rendezvénnyel kapcsolatos Facebook-bejegyzésben, illetve az alatta megjelenő hozzászólások között árulták el, hogy a meglévő készülékek valamikor decemberben részesülnek majd a Windows 10 Mobile újításaiból, vagyis aki nem az első között szerzi be az új Lumia 950 vagy 950 XL készüléket, annak az év utolsó hónapjáig várnia kell a megjelenésre - a két csúcskategóriás megoldás után egyébként szintén ekkor fut majd be az új olcsóbb példány, amely Lumia 550 néven látna napvilágot.

További részleteket a hivatalos GYIK-ben kapunk, bár a támogatott okostelefonok listája már korábban megjelent az interneten. Ebből tudhatjuk, hogy a listán a Lumia 930, a Lumia 830, a Lumia 735, a Lumia 640 XL, a Lumia 640, a Lumia 540, a Lumia 535, a Lumia 532, a Lumia 435, valamint a Lumia 430 szerepel, hiszen a hardveres követelmények között a legalább 8 GB-os belső tárolót említik, a szoftveres oldalon pedig a Lumia Denim verzióra (8.10.14219.341) van szükség. Természetesen maguk a szolgáltatók döntik majd el, hogy pontosan mikor (és mennyiben) teszik elérhetővé az adott készüléken az új szoftvert, bár ezt a Windows Insider program révén akár meg is kerülhetjük.


A gyártók listáját a kisebb súlyvesztés ellenére továbbra is a Samsung vezeti, ők még mindig 39 százalékot birtokoltak, a második helyen pedig a picit erősödő Apple található a maga 16,2 százalékával. A mobil operációs rendszerek versenyében hasonló a sorrend, itt világszinten szintén harmadik a redmondi cég, habár a Microsoft több országban is a második helyen szerepel, itt pedig több európai ország mellett néhány felemelkedő állam is helyet kapott a felsorolásban. Az új Lumiák miatt várható a további erősödés, az augusztus adatok azonban azt mutatják, hogy az öreg kontinensen már a gyártók között is jobban szerepeltek.

A Kantar Worldpanel felmérése a Windows Phone, pontosabban a Microsoft előretörését mutatjja, legalábbis az öt nagy európai piacon. Az augusztusban lezárult periódus számai ugyanis azt jelzik, hogy a brit, a francia, az olasz, a német, illetve a spanyol piacon a cég több okostelefont tudott értékesíteni, mint számos, korábban jóval erősebb szereplő, hiszen itt a harmadik helyet sikerült megkaparintaniuk a maguk 10,6 százalékos piaci részesedésével, leszorítva a dobogóról a Sony-t, amely egy évvel korábban szintén ekkora szeletet mondhatott magáénak, mára azonban ez 7,1 százalékra olvadt.

Mi több, ezeken a piacokon a redmondi cég egymaga több készüléket szállított le, mint a Motorola, a HTC és az LG együttvéve, márpedig ezen gyártók korábban igencsak népszerűnek bizonyultak az európai felhasználók körében. Ez elsősorban az olcsó, belépő szintű megoldásoknak volt köszönhető - mint ahogy a Windows Phone túlélése is az olcsó példányok népszerűségének következménye volt -, bár a mostani hármas bemutatkozása után arra számíthatunk, hogy az immár Windows 10 Mobile néven futó platform tovább erősödhet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #17
    Haver, olyat mondanék most legszívesebben, hogy megütne téged a guta. Bárki csak érintőlegesen kritizálta az MS-t te azonnal nekiesel, és véded akár 200 hozzászóláson keresztül. Az MS fanboy-a vagy. Fizetett vagy ingyenes troll, mindegy.
  • cxaxoxc #16
    És a Lumia 1020, 1520 hol marad? Minden követelményt teljesítenek, sőt a frissítést hivatalosan megkapó készülékek közül is többet a sárba tipornak...
  • tomboy013 #15
    Tehát 2 témába vágó hozzászólás után én vagyok a troll, te pedig gondolom nem mikor kötekedésen kívül még mást nem csináltál itt ugyebár. Na menj inkább aludni pubi :D Na én léptem mert a selejt megint felütötte a fejét. Reagálnod is felesleges úgysem jövök vissza, privát szerelmes levél sem kell mert azokat sem olvasom :D Na szervusz trollka.
  • ostoros #14
    Troll vagy. Ezt mindenki tudja.
  • tomboy013 #13
    Én provokáltam? :D Te a szemed is használod? Javaslom kezd el mielőtt írni kezdesz. Na de nem is pocsékolok több időt rád, témához eddig még nem szóltál hozzá offolni meg minek. Lehet te élvezed de élvezd mással ;)
  • ostoros #12
    Nem. Nem kérdeztél semmit. Provokáltál.
  • tomboy013 #11
    Nyugi fungirl, csak kérdeztem ;)
  • arty #10
    mostanidban is bennevan, nem lesz nehéz a váltás :D
  • ostoros #9
    Nyugi fanboy, nem kell azonnal támadni!
  • Csaba161 #8
    Én is alig várom, legalább in-situ benne lesz a telefonomban az NSA is!