Berta Sándor

Nő a félelem az újabb dotkomlufi miatt

A legutóbbi negyedévben 9,3 milliárd dollárt kaptak a régió startupjai.

A kockázatitőke-befektetők majdnem 10 milliárd dollárt gyűjtöttek össze, ami rekordnak számít, ennek ellenére ezek a cégek két éve nem voltak annyira szkeptikusak, mint most. Mivel a befektetők napjainkban hatalmas összegekre értékelnek olyan cégeket, amelyek alig vagy egyáltalán nem hoztak még bevételt, sőt, sokszor tervük sincs rá, még az optimista szakértők is új dotkomlufiról beszélnek, amelynek kipukkanása komolyan megrengetheti a Szilícium-völgyet.

Pont az Uberrel és más hasonlóan sikeres vállalkozásokkal szemben támasztott túlzó elvárások járulhatnak hozzá a dotkomlufi kipukkanásához. A másik problémát a túlzó értékmegállapítások jelentik. A személyi menedzsment szoftvereket készítő Zenefits például elvileg 4,5 milliárd dollárt, az Uber pedig több mint 50 milliárd dollárt ér. Emellett 74 olyan startup van, amelynek az értékét minimum egymilliárd dollárra becsülik. Az értékmegállapítások a Facebook, az Alibaba és a WhatsApp sikere után szálltak el.

Súlyosbítja a helyzetet a mohóság és az üzletek elmulasztásával - azaz egy újabb ötlet berobbanásával - kapcsolatos félelem. A cégek számos szempontból (keresetek, kínált szolgáltatások) versenyeznek a konkurenseikkel. Aki nem vesz részt ebben a versenyben, az könnyen lemaradhat. Ugyanakkor egy különbség mindenképpen van a korábbi dotkomlufihoz képest: akkor nagyon sok társaság volt a tőzsdén, ami jelenleg koránt sincs így. De ha a befektetők valamiért szkeptikussá válnak, akkor kevesebb lesz a beruházás, az innováció lelassul és az ötletek nem valósulnak meg. Elkövetkezhet a viszonylagos ésszerűség korszaka.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Cryalot #2
    Szerintem elég lenne mondjuk szilicium-sétány is (mondjuk NY-ban, az úgyis inkább világváros mint SF ) , nem kell egész völgy, főleg nem ennyi west-coast sztörtőp :D.
    Utoljára szerkesztette: Sir Cryalot, 2015.08.14. 00:17:23
  • MasterMason #1
    Szerintem nem ez miatt értékelik túl ezeket a cégeket, tuti valami adósusmus van ebben a dologban is. Google és társaik is orrba szájba vásárolják a cégeket, mert akkor nem kell adózni annyit.