Berta Sándor

Az infúziós pumpa is feltörhető

A kórházakban használt egyik típusú infúziós pumpa manipulálható intraneten keresztül.

Billy Rios amerikai biztonsági kutató rámutatott, hogy bőven van még elmaradás az egészségügyi IT-rendszerek területén. A szakember feltörte a Hospira osztrák cég Life Care PCA nevű infúziós pumpáját. Az eszköz a műtétek során biztosítja, hogy a páciens folyamatosan megkapja az érzéstelenítőt, az antibiotikumokat vagy más anyagokat.

A szakember vásárolt egy ilyen pumpát az interneten és ezután tesztelte. Számos biztonsági hibát talált, melyeket kihasználva ugyan a támadók nem tudják megváltoztatni az aktuális gyógyszeradagokat, de kicserélhetik azt a listát, amelyben rögzítik, hogy melyik betegnek milyen gyógyszeradagokat kell adni, s egyúttal figyelembe veszik a beteg korát, magasságát, súlyát és a nemét is. Amennyiben egy orvos vagy nővér túl magas adagot állít be, akkor a pumpa riasztja a személyzetet, elvileg tehát megakadályozza a túladagolást. A gond csak az, hogy Rios ki tudta játszani ezt a biztonsági megoldást.


A kutató szerint ugyanerre - a kórház belső hálózatába belépők közül - bárki képes lehet, ugyanis nincsenek az egyes személyeket azonosító mechanizmusok. Ami igazán elgondolkodtató, hogy a támadónak még a pumpa szoftveréhez sem kell hozzáférést szereznie, elég, ha a kórházi intranethez csatlakozni tud. A szakember emellett komoly hibákat talált az infúziós pumpa vezérlőprogramjában is. A MedNet nevű szoftver a kórházak szerverein üzemel, de hiányzik belőle a megfelelő azonosítási eljárás és a használt nevek, illetve jelszavak is titkosítatlan formában vannak tárolva. Ezáltal gyakorlatilag a teljes létesítmény fölött megszerezhető az ellenőrzés.

Egyelőre nincs olyan információ, hogy ilyen akciókra sor került volna a múltban, de az egyáltalán nem megnyugtató, hogy az egészségügyi ágazaton belül az IT-biztonság körülbelül tíz éves lemaradásban van. Legalábbis ezt állítja Scott Erven biztonsági kutató, aki az eredményeit a tavalyi Defcon konferencián ismertette. Kiderítette azt is, hogy az infúziós pumpákon kívül a pacemakerek is támadhatók. A gyártók egyébként könnyedén kijavíthatnák a hibákat, főleg, ha együttműködnének, illetve szembenéznének a problémákkal. A Hospira eddig nem reagált a felvetésre.

2011-ben Jerome Radcliffe amerikai biztonsági szakértő a Black Hat Konferencián számolt be arról, hogy biztonsági réseket talált az inzulinpumpákban és a vércukorszintmérő készülékekben. Hangsúlyozta, hogy egy támadó nagyobb távolságból átveheti az ellenőrzést egy inzulinpumpa fölött és ezáltal ráveheti a cukorbeteget, hogy halálos dózist adjon be magának.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #9
    Hát igen, az tény, hogy jóval kevesebbet kell dolgozni és sokkal több pénzért (főleg, ha tud helyezkedni, egy magyar azt azért tud a bamba angolok közt).
    Angliában minden munka kritikán aluli, épp emiatt tud itt érvényesülni szinte bári.
  • cateran #8
    Az eleje ez miatt: "mert alacsonyabb a szakmai elvárás. Pl. az orvosok többségének Angliában." Szoval az NHS-nel valoban karcsu a kovetelmenyrendszer, illetve a fogorvosok is kritikan aluliak, de legalabb marha dragak...A tobbi az anyagi resz miatt, csak erdekessegkeppen...:D
  • Tetsuo #7
    Ez a válasz nekem szólt? Hogy jön ez ide?
  • cateran #6
    Max az NHS-nel...na jo, meg a magan fogorvosoknal :D Bar meg az NHS-nel sem rettenetes a fizetes, gondolhatod mi lehet maganpraxisban, korhazakban, etc. (Hospital doctor - As a junior hospital trainee, the basic starting salary is £22,636. This increases in the second year of foundation training to £28,076. For a doctor in specialist training the basic starting salary is £30,002.

    Doctors in training are paid extra if they work more than 40 hours or they work outside the hours of 7am to 7pm, Monday to Friday. This is usually between 20% and 50% of the basic salary.

    Doctors in the specialty doctor grade earn between £37,176 and £69,325.

    Consultants can earn a basic salary of between £75,249 and £101,451 per year, dependent on length of service.

    Consultants working in private sector hospitals may receive higher fees.

    Figures are intended as a guideline only.)

  • Tetsuo #5
    :-D
    Nem feltétlenül az okosak vándorolnak ki.
    Pl. a legtöbb "kalandvágyó" még az adott ország nyelvét középfokon sem beszéli ill. kétkezi munkát végeznek... többségében azok mennek ki, akik a gazdasági kényszer miatt nem látnak más lehetőséget.
    Orvosok közül többen azért mennek ki - az anyagiakon kívül - , mert alacsonyabb a szakmai elvárás. Pl. az orvosok többségének Angliában.
  • overseer-7 #4
    Szürkeállomány kivándorlás, leszívás.
    A legokosabb egyedeink itt hagyják az országot... itt marad a sok hülye.
    Idővel nem csak kevesebben leszünk, hanem butábbak is. Mert az okos, tehetséges, intelligens embereink már nem itthon fognak szaporodni, hanem nyugaton.
    Itt meg szép lassan elbutul a társadalom.
    Az evolúció folytatódik.
  • Tetsuo #3
    Az igaz, hogy hazánkban kevesebb, jóval kevesebb pénz jut az ellátásra, mint több fejlett országban, de világviszonylatban még mi is a jobban ellátottak közé tartozunk.
    Azt pedig tapaszatalatból is mondom, hogy a fejlett Nyugat az óriási pénzekkel és eszközparkkal sincs olyan orvosi színvonalon, mint Magyarország - leginkább a szakmai tudást illetően.
  • EFRM #2
    hat nincs, az van hogy egy fogasra felakasztjak a zacskot, nyomnak bele injekcioval ami kell, aztan mielobbi gyogyulast :D
  • halaszlo #1
    Gondolom nem Magyarország, mert nálunk infúziós pumpa sincs...
    Ami meg van, azt max kalapáccsal lehet feltörni. :)