Berta Sándor

Japánul tanul Watson, a szuper­számítógép

Az IBM és a Softbank együttműködik a kognitív számítástechnika területén, japán szoftvereket és szolgáltatásokat fejlesztenek.

A japán konszern szeretné megtanítani a japán nyelvet a Watson szuperszámítógépnek, valamint a Pepper nevű helyi robot bevonásával közös alkalmazásokat is kifejleszteni rá. Reményeik szerint a Pepper egy napon a Watson "agya" lehet, képes lehet megválaszolni a bonyolult kérdéseket és végrehajtani az összetett utasításokat.

Az IBM szuperszámítógépe jelenleg csupán a latin ábécét ismeri, így először meg kell tanítani neki a japán írásmódot, csak ezután sajátíthatja el a japán nyelvet. Amint ez megvalósul, tanulmányozhatja a szigetországi kutatási eredményeket és elemezheti azok adatait. Ezzel szemben a Pepper csak a testbeszédet érti. Amennyiben sikerül az együttműködés, úgy a két rendszer kiválóan kiegészítheti egymást.

Az elsődleges cél ugyanakkor az, hogy a Watsonhoz olyan alkalmazásokat és szolgáltatásokat fejlesszenek ki, amelyek kifejezetten Japánban használhatók, valamint felépítsenek egy megfelelő ökorendszert is. Az elsődleges területek az oktatás, a bankszektor, az egészségügy, a biztosítások és a kereskedelem. A két társaság helyi alkalmazásprogramozási felületeket és fejlesztői platformokat is létrehozna.

A Watson segítségével korábban kutattak divattrendeket, tavaly elérhetővé váltak rá az első kompatibilis alkalmazások és a szuperszámítógép már új ételeket is kreált.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!