Berta Sándor

Udacity - a világ első online egyeteme

Új projektjével az élethosszon át tartó tanulást akarja megreformálni a Google X kutatólaboratórium vezetője és a Stanford Egyetem professzora.

Sebastian Thrun többek között részt vett a Google robotautójának kifejlesztésében. A 47 éves szakembert még 2011-ben bízta meg Larry Page a Google X kiépítésével, ezzel párhuzamosan pedig néhány kollégájával együtt létrehozta az Udacity nevű online egyetemet, amely a világ első ilyen jellegű oktatási intézménye. Az Udacitynek ma már 120 munkatársa és több mint 3 millió hallgatója van.

"Az Udacity névből a nagy U az egyetemre utal, míg a szó többi része az angol audacity szóból származik. Azért hagytam ott a Stanford Egyetemet és a Google kutatólaboratóriumát, mert ez a program teljesen lekötötte a figyelmemet. Az Udacity számomra több mint egy vállalat, ez az én misszióm. Forradalmasítani akarom az egyetemi világot, nemcsak az USA-ban, hanem az egész világon. Az oktatási rendszert több száz éve nem újították meg. Több mint 100 országból több mint 3 millió hallgatónk van."

"Olyan végzettségeket kínálunk, amelyeket mindenki elismer. A diákok több mint 60 százaléka tesz sikeres vizsgát. A klasszikus egyetemek többségétől ugyanakkor távol tartjuk magunkat, a képzési ajánlatunkat az olyan óriáscégekkel közösen építjük ki, mint a Google és a Facebook. Ezek a cégek nagyon sok pénzt fektetnek a projektbe. A kezdeményezésünket nagyon jól fogadták, a végzettség sok vállalatnál egyetemi diplomának felel meg" - emelte ki Sebastian Thrun.


A kurzusok széles tudásanyagot fednek le

A menedzser közölte, hogy jelenleg az Udacity műszaki egyetemként működik, ahol a témák között szerepel az IT, a statisztika és a mesterséges intelligencia. Ők és a Georgia Institute of Technology közösen kínálnak informatikai mesterkurzust, ez náluk kevesebb, mint 7000 dollárba kerül, míg a GT-n akár 45 000 dollárt is elkérhetnek. Az együttműködés kezdete óta 30 százalékkal többen jelentkeztek a GT informatikai mesterkurzusára és ehhez jön még 2500 olyan ember, aki csak online tanul.

"Az oktatási rendszer forradalma még csak most kezdődik. Bill Gates mondta mindig, hogy a leginkább azoktól az emberektől fél, akik egyetlen találmánnyal megváltoztathatják a szabályokat. Ezt tette a Google is a keresőjével. A jövőben is fel lesznek találva olyan dolgok, amelyekről ma még fogalmunk sincs. A szabály- és az értékrendszerek radikálisan meg fognak változni. Mindenesetre globális vitát indítottunk el a tanulás jövőjéről. A professzorok valamikor felébrednek majd, mert mellettünk az olyan cégek is a vetélytársaik lesznek, mint a Coursera."

"A Harvard, a Stanford vagy a Princeton egyenként évente csupán legfeljebb néhány ezer embert képeznek. De hol van a többi ember? A kevésbé ismert főiskolákon is csak a hallgatók 20-30 százaléka diplomázik le sikeresen, ez pedig pénzpocsékolás. Az elitegyetemek ennek ellenére jó munkát végeznek és a jövőben is meg fognak élni a nevükből. De, ha a mi képzésünk legalább ugyanolyan jó, de olcsóbb lesz, akkor felmerül majd a kérdés, hogy jogos-e ennyi pénzt kiadni ezen professzorok előadásaiért. Fontos, hogy a jövőben a pénz és a származás ne legyen meghatározó. A tudás demokratizálásán fáradozunk. Aki tanulni akar, az ezt megteheti majd, bárhol is legyen a világon és függetlenül attól, hogy mennyi pénze van. "

"A tanulást egyre inkább a szükség fogja meghatározni. Régen mindent megtanultunk fiatalkorunkban, amire később szükség volt a munkánkhoz. A mai világ radikálisan változik, így a korábbi módszernek már nincs értelme. Mindig újat kell tanulnunk. Egy átlag amerikai 4-5 éven át tarthatja meg a munkáját, utána valami újat kell keresnie. Könnyebben talál, ha folyamatosan képezi magát. Öt év múlva a világ legnagyobb és legjobb egyeteme akarunk lenni, de nem úgy, mint a Harvard vagy a Stanford. Annyi embert akarunk jól képezni, amennyit csak lehetséges, ezzel változtathatjuk meg a világot" - hangsúlyozta Sebastian Thrun.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TomecK #7
    Remélem végeztél el BME-s szakot és nem csak úgy az éterbe böfögsz valamit. A tanultak kb. 30% kuka és használhatatlan, és ez nem is jó így én sem mondom, hogy tökéletes a mai felsőoktatás mert úgy szar ahogy van, de azért ez elég erős kijelentés volt tőled, csak nem kibuktál esetleg ?

    A tudás pedig tudás, nem értékesebb a normál iskolapadban megszerzett és az online tudás sem. Az egyetem látásmódot próbál adni, és segítséget azoknak akik nem tudják merre keresgéljenek egy adott témában. Valamint egy elég jó szűrő is, hogy ne engedjünk atomreaktor közelébe vérpistikéket, érted ugye ?
    Utoljára szerkesztette: TomecK, 2015.01.17. 17:29:46
  • Ferrer #6
    Nem attól lesz egy bizonyos tudás magasabb színvonalú vagy értékesebb, hogy 80%-ban felesleges szemét. Lásd BME.
  • Kornan #5
    Én is jártam pár ilyen kurzust, pont ettől az emberkétől is, aki a képen van, nekem ellenkező a véleményem. Szerintem van olyan szintű vagy magasabb, mint a hagyományos egyetemek előadás órái, vannak gyakorlati feladatok is. Persze nem összehasonlítható a labor gyakorlattal. Az egyetemek előadásai szerintem már rég elavultak, nem praktikusak. Néhány kifejezetten árt inkább, nincs megfelelő minőségkontroll. Nem tudom, minek tartanak még, tiszta időpocsékolás. Ilyen online formában, vagy valamilyen interaktív tananyag keretében sokkal hatékonyabb és kényelmesebb az egész. Könyv, e-book? Ennél már azért lehet jobban is csinálni. Üdv a 21.-edik században.
  • TomecK #4
    Én is láttam már pár ilyen online kurzust, sőt anno BME keretein belül akartunk is tartani mi is. Lényeg, hogy ezek nagy óvódás szinten vannak. Valójában az egyetemeken elhangzik az első 3-4 előadáson az amit ezek az online kurzusok tartalmaznak. Csakhogy az egyetemen utána jön a durva része, amit online nem is nagyon lehet megoldani, meg leadni.

    (Van 1-2 kivétel is mint pl. matek vagy pár elméleti fizika vagy 1-2 egyszerűbb elméleti tantárgy. De ezek megtanulhatóak könyvből is mondjuk e-book formában vagy ingyenes jegyzetekből)
  • Sequoyah #3
    Szo szerint ugyanezt mondtam, hogy "ugy erzem":) Ha vizsgan nem is tudom, hogy atmennek-e, a munkamban mar mindenkepp hasznositottam ezt a tudast, szoval valamennyire biztosan okosabb lettem.
  • Narxis #2
    Vagy csak úgy érzed, hogy okosabb lettél aztán beküldenénk egy vizsgára és kettőt se tudnál makogni a témában.
  • Sequoyah #1
    Manapsag nagysagrendekkel egyszerubb tudast szerezni, mint akar csak 10 eve. Koszonhetoen pl az emlitett Udacitynek, vagy a szemelyes kedvencemnek a Courseranak, jatszi konnyedseggel sajatithatunk el uj tudast szinte barmilyen szakiranyban (IT, gazdasag, filozofia, matematika, fizika stb...).

    Bolond aki ezt nem hasznalja ki, hisz ezek kozol sok ad piackepes uj tudast amivel jo munkat kapni, sok ad olyan hasznos tudast ami a mindennapi eletben alkalmazhato, es sok ami hozzasegit a vilag jobb megertesehez. Es sok kurzus van ami izgalmas es erdekes, nem pedig unalmas mint a kozepiskolai irodalomora egy rossz tanarral.

    Az elmult ev tobb mint feleben napi tobb orat szantam ilyen kurzusokra, es egy percet sem bantam meg. Olyan erzes, mintha megegy egyetemet elvegeztem volna, es sokkal okosabbnak erzem magam. Valamint hihetetlen jo mondja a tomegkozlekedessel elszalasztott ido hatekony kihasznalasara.