Berta Sándor

A Dell szerint nem halott a PC

A tőzsdéről való kilépés jó hatással volt a cégre, vezetőjük szerint a befektetőknek való megfelelés, a rövid távra gondolkodás nagyon káros lehet.

"A vállalat visszavásárlása lehetővé tette a számunkra, hogy újra közép és hosszútávon gondolkodjunk. Egy Dell méretű, tőzsdén bejegyzett cég esetében, amelynek 15 milliárd dollár negyedéves bevételt és egymilliárd dolláros nyereséget kell produkálnia, gyakorlatilag az összes menedzser és vezető 90 napos szakaszokban gondolkodik, s mindenki csak a negyedéves célok teljesítésére koncentrál. Mindez jó és kevésbé jó eredményekhez egyaránt vezethet. A Dell esetében mindkettőre volt példa." - fejtette ki Michael Dell.

"A tőzsdén bejegyzett társaságoknál a menedzserek alig gondolnak arra, hogy milyen új üzletet kell 1 vagy 2 év múlva elindítaniuk. Ehhez olyan beruházásokra és kiadásokra lenne szükség, amelyek rövid távon a nyereségesség kárára mennének. Ráadásul egy ilyen cég vezetője nem is értesül a körülötte lévő jó ötletekről, mert ő is teljesen a negyedéves számokra összpontosít. Ez most megváltozott, mert ki tudtuk magunkat szabadítani ebből a - mondjuk úgy - börtönből és ezáltal sokkal jobban együtt tudunk működni az ügyfeleinkkel és a partnereinkkel. Emellett több pénzt tudunk kutatásra és fejlesztésre fordítani, emiatt pedig valóban gyorsabban növekedünk, globálisan pedig megelőzzük ezen a területen az IBM-et vagy éppen a Hewlett-Packardot. Az elmúlt hat negyedévben növelni tudtuk a PC-k területén a piaci részesedésünket. A tőzsdék fontos szerepet játszanak, de nagyon örülök, hogy magánvállalkozássá váltunk" - tette hozzá.

A menedzser szerint alapvető probléma van a rövid távú tervezéssel, ami nem csak a pénzügyi szektort érinti, hanem az oktatást és a politikát is. Ennek a gondolkodásnak mindenhol káros következményei vannak és nem hiszi, hogy ez a dolog kizárólag az Amerikai Egyesült Államokra lenne jellemző. A tőzsde ráadásul olyan, mint egy érzelmi hullámvasút. Az emberek egy része úgy véli, hogy a PC halott, ami szerinte túlzás, s ezek a túlzások gondoskodnak arról, hogy gyakran hektikusan változik az egyes vállalatok értéke.

Elmondása szerint nagyon sok cégvezető kereste meg azért, mert kíváncsi volt a tapasztalataira. Olyan helyzetbe akartak kerülni, hogy több kockázatot vállalhassanak, új piacokba fektethessenek be és gyorsabban reagálhassanak a változásokra. A befektetések kifizetődtek és az év első felében sikerült 2,4 milliárd dollár adósságot törleszteniük, ami jóval több a tervezettnél.


"Az IT-iparban a szoftver egyre fontosabb lesz a hardvernél. Az ügyfeleink elvárják a hardverekből, a szoftverekből, a kapcsolódó szolgáltatásokból (ide értve a finanszírozást is) álló konstrukciókat. Az új szoftverek és szolgáltatások létrehozása időbe telik. Azonosítanunk kell a tartós trendeket és utána eldönteni, hogy a különböző képességeket mi magunk fejlesztjük ki vagy más szolgáltatók felvásárlása útján jutunk hozzájuk. Ezután tájékoztatjuk az ügyfeleinket az új ajánlatainkról, de nem csupán termékeket kell szállítanunk, hanem az azokon túlmutató szakértelmet is. Egy bank például napjainkban azt várja el tőlünk, hogy a hitelnyújtástól kezdve a kiberbiztonságig mindenhez értsünk. Csapatokat hoztunk létre és az elmúlt években több mint 40 vállalkozást vásároltunk fel, amelyek közül sok a szoftverekkel, a szolgáltatásokkal és a biztonsággal foglalkozott" - hangsúlyozta a Dell alapító-vezérigazgatója.

Michael Dell szerint a Hewlett-Packard éppúgy a legnagyobb vetélytársuknak számít, mint az IBM és a CSC. Van PC-üzletáguk, kínálnak hardvereket a számítógép-központok számára, s van saját szoftver-, illetve szolgáltatási részlegük. apjainkban a teljes IT-ipar globális bevétele kb. 3 billió dollár, és ennek a hatalmas összegnek a 2 százaléka a Dell zsebébe vándorol. Csak tíz IT-szolgáltató szerzi meg az összeg 1 százalékát és egyetlen piaci szereplő sem kapja meg a pénz 6 százalékát, vagyis még bőven van tér a növekedés számára. Mindez azt jelenti, hogy ha ők nyernek is, az nem jelenti automatikusan azt, hogy egy vetélytársuk veszít.

A vezető nyilatkozata szerint lesznek még további összeolvadások. A következő 5-10 év szempontjából szükséges legfontosabb technológiákat már megszerezték, de más területeken is megjelenhetnek, így például nemrég vettek meg egy olyan társaságot, amely előrejelzéseket készítő elemzőszoftvereket fejleszt. De alapvetően nem akarnak mindenkit felvásárolni, csak azért, mert éppen egy bizonyos szakértelemre van szükségük, a partneri kapcsolatok és a szövetségek is fontosak a számukra.

"A Hewlett-Packardtól és az IBM-től az különböztet meg minket, hogy mi növekszünk, ők pedig az ellenkező utat járják be. A termékkínálatunk sokkal jobban megfelel a jövő kihívásainak. Nagyon jó pozícióban vagyunk a nyílt szabványú szoftverek piacán, s egyre inkább a kis és a közepes vállalatok felé fordulunk, ez is megkülönböztet minket a konkurenseinktől. A PC-üzlet nő és nyereséges. Az asztali számítógépek továbbra is fontosak a cégek számára, mert az emberek azok segítségével bonyolítják a mindennapi üzleteiket."

"Az okostelefonok és a táblagépek iránti lelkesedés jogos volt, de kiderült, hogy a PC-t túl korai volt halottnak nyilvánítani. 1,8 milliárd PC van világszerte és ezek 35 százaléka 4 évesnél idősebb. Az elmúlt 6-9 hónapban pont azokból a társaságokból profitáltunk, amelyek számítógépein még mindig Windows XP fut, ami nem biztonságos és a mindennapi munka szempontjából is rossz. A hardverek mellett vannak olyan biztonsági megoldásaink is, amelyek lefedik a tableteket, az okostelefonokat és a laptopokat" - szögezte le az üzletember. Michael Dell már 2011-ben azt nyilatkozta, hogy kitartanak a PC-üzletáguk mellett. "Mi nagy mértékben különbözünk a vetélytársainktól. Meggyőződésünk ugyanis, hogy a különböző eszközök és hardverek továbbra is fontosak" - jelentette ki akkor a cégalapító.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Papichulo #9
    Szifonokat például minden évbe viszik a parasztok

    Mibol gondolod, hogy a folddel foglalkozo szakemberek koreben kiemelten nepszerubb a szodaviz eloallitasara alkalmas berendezes?

    ps: "évbe" ;)
  • netperformer #8
    "Aki meg nekem azt mondja, hogy a laptop/tablet/okostelefon a mai formájában azért lett így megtervezve, hogy két év alatt tönkremenjen és vegyél újat, az hazudik."

    Pedig lehetett alapkoncepció. Szifonokat például minden évbe viszik a parasztok, ha kell ha nem, ha tönkre megy, ha nem.
  • Chriss745 #7
    Igen, az emberek nagy része igénytelen. Ők járnak kínai susogós dzsekiben fapados suzukival. Azért mert valaki többre vágyik, nem kell leszólni. Aki meg nekem azt mondja, hogy a laptop/tablet/okostelefon a mai formájában azért lett így megtervezve, hogy két év alatt tönkremenjen és vegyél újat, az hazudik.
  • sirpalee #6
    Az emberek nagy részének nincs erre szüksége. De cuki, ahogy menőzni próbálsz.
  • Papichulo #5
    Azt ugye tudod, hogy a notebookhoz is lehet barmilyen monitort, HD-t, DVD irot, billentyuzetet, egeret csatlakoztatni?! Az szerintem a te konkret tipusodat minositi, hogy a laptop monitorától kifolyik a szemem es a saját billentyűzete és a touchpad az egy katasztrófa.

    Egy modern notebook - kulonosen egy docking station-nel - annyiban mas egy desktoptol, hogy hordozni is tudod... ok, ok, meg nem tudsz benne CPU-t es GPU-t cserelni. Akinek ez esszencialis, annak nem ez a legjobb megoldas, de szerintem tobb ember van, akinek a mobilitas fontosabb, mintsem a modularitas.

    Persze ettol meg a desktop nem fog egyhamar kihalni.
  • zola2000 #4
    Attól függ, hogy kinek mire van szüksége. Van akinek fontos a hordozhatóság, van akinek nem, van aki szeret minden animét a legjobb minőségben letölteni és tárolni, van aki nem szeret várni amíg lejön, és inkább online videómegosztón nézi stb.

    Egyêbként attól is függ, egy drágább laptopba is sokkal jobb kijelzőpanel kerül + minőségibb bill mint az olcsókba csak sima tft panel/ gyengébb bill.
    +könyvet olvasni táblagépen sokkal jobban szeretek, míg pcn eszembe sem jutott, szóval kinek mire milyen eszköz kell.
  • Kotomicuki #3
    Végre vki ki merte mondani és meg is cselekedni, hogy a tolvaj 3. kezet el kell távolítani a gazdasági életből, ha életben akar maradni!
    Remélem, ezen lépéséért nem teszik tönkre, bosszúból a DELL-t!
  • halgatyó #2
    A desktop PC egyáltalán nem halott, hiába szeretnék valakik ezt a fejünkbe gyömöszölni.
    Nekem van desktop PC-m és laptopom is, hát ég és föld a használhatóságukban a különbség. A desktophoz 1920x1200-as monitor van, a laptop monitorától kifolyik a szemem, ha a desktop után közvetlenül kell használnom. De ha monitort kell cseréni, két mozdulat, a laptopban megoldhatatlan.
    Van kb. 8 harddisk, 3féle op.rendszerrel, azt a max. 6-ot dugom fel, amelyiket akarom (általában 2-3 van feldugva egyszerre) Ha egy harddisk betellik, két mozdulat és újat rakok be. Egy 1,5 TB harddisk kb. 15ezer Ft, a laptopba másfélszer annyiba kerül egy ötödakkora kapacitás, és tízszer nehezebb kicserélni. És csak 1 db harddisk fér bele egyszerre.
    Olyan DVD olvasót vagy írót dugok fel amilyet akarok (amilyet meg tudok venni)
    Nem is szólva a billentyűzetről és az egérről. A laptopot is rendes billentyűzettel és egérrel kiegészítve használom, a saját billentyűzete és a touchpad az egy katasztrófa.
    Úgyhogy hajrá PC!
  • vision5 #1
    Na igen, a negyedéves stressz jelentősen csökkenti a hardverek minőségét, gyakran úgy jönnek ki hogy nincsenek készen (utólag jön rá firmware frissítés stb.). Gyakorlatilag a tőzsde és a befektetői világ diszfunkcionális analfabetizmust eredményez minden téren. Ezért tartunk ott, ahol.