Berta Sándor

Veszélyeztetik-e a robotok a munkahelyeket?

A szakértők többsége szerint nem kell félnünk a robotoktól, de az alkalmazásuk komolyan megváltoztathatja az életünket.

A robotok egyre több területen vannak jelen és napjainkban jogosan merül fel az a kérdés, hogy vajon az elterjedésük miként hat majd az emberek munkahelyeire. A Pew Research piackutató cég arra a kérdésre kereste a választ, hogy 2025-ig milyen szintre juthatnak el a technikai eszközök és 2000 olyan szakértő véleményét gyűjtötte össze, akiknek a mesterséges intelligencia, az automatizálás és a gazdaság a szakterületük.

A vélemények megoszlottak. A szakemberek azt az álláspontot képviselték, hogy a robotok munkahelyeket teremthetnek, de akár a közösségi struktúrákat is tönkretehetik, illetve komoly jövedelemkülönbségeket okozhatnak. A megkérdezettek 52 százaléka volt optimista és vélte úgy, hogy a robotok elterjedése nyereséget jelent majd a gazdaságnak és az embereknek. Sőt, az alkalmazásuk közép távon akár gazdasági növekedéshez is vezethet. Végeredményben több pénz maradhat a vállalatoknál, amit új munkahelyek kialakítására fordíthatnak.

A válaszolók 48 százaléka mondta azt, hogy az automatizálás komoly leépítéseket eredményezhet, mind az iparban, mind a kereskedelem területén. A folyamatnak lesznek pozitív hatásai is, hiszen a vállalkozók bérköltségeket takaríthatnak meg. Viszont nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy jobban képzett alkalmazottakra lesz szükség.

A szakértők egyetértettek abban, hogy az automatizálás a következő években egyre inkább el fog terjedni. Ehhez azonban fontos, hogy az elérhető megoldások olcsók legyenek. Amennyiben ugyanis a robotok használata többe kerülne, mint az emberek foglalkoztatása, akkor a cégek inkább lemondanak a gépekről.

A robotok egyre inkább a mindennapjaink részévé válnak. Számos esetben programok döntenek a dolgozók felvételéről, robotokkal váltanák ki az építőmunkásokat, Japánban elterjedhetnek az ápolási robotok, s könnyen lehet, hogy egy napon a számítógép lehet a főnökünk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Blutarsky76 #40
  Nincs végzet, csak ha te magad is bevégzed.
 • Tetsuo #39
  Nem. Sajnos igaza van.
 • ostoros #38
  Amergin #37 válasz privát ma, 21:31
  LOL, hát ez már MOST van!
  A jövőből írsz?
 • Amergin #37
  LOL, hát ez már MOST van!
 • codaco #36
  Akinek nem lesz munkája, az elmegy katonának. Aztán lesznek direkt kirobbantott háborúk, hogy nekik is legyen munkájuk. Meg hogy fogyjanak is.
  Utoljára szerkesztette: codaco, 2014.08.11. 16:52:47
 • Locutos #35
  És képzeld el ha ehez még hozzátesszük hogy az örök fitalságot is megoldják valahogy.
  Örökre nem lesz senki megint ács meg kovács meg a többi jól bevált hasznos mesterségek. Mindannyiónknak lesz ideje a mónika show mellett még a Balázs show-ra is! :)) (szerintem ez lenne a tragádia)
  Na de amit akartam mondani hogy értem mit mondasz, és nem vagy egyedül szerintem ezirányú/jellegű kérdéseiddel/kétségeiddel, mással való beszélgetésem során is ebbe a témában a másik fél végülis arra a következtetésre jutott:
  "És ha nem kellene dolgozni, akkor mi, mindenki csak úgy üllne?" Úgy értette ő hogy hogy képzelem azt hogy senki se dolgozna micsoda mihasznaség menne ilyesmit nem lehet
  Szerintem a váltáson túl ez lesz a következő megoldandó probléma: redefiniálni mit jelent az ember, mit is csinál a világba (majd akkor)
 • Bazsio #34
  És mindenki magas képzettségű lesz, akkor fele mehet az utcára mert mindenkinek nem jut hely.Az elkövetkezendő 20 évben a gazdag 10.000 jól fog élni és a többi lesz szegény!
  Nem lesz középréteg csak gazdag és szegény!!Ez lesz az emberiség bukása, hogy majd egyszer a robot azt mondja.....A PARANCS ELFOGADHATATLAN AZ EMBER ALSÓBBRENDŰ.
  Az ember lustasága és nyűgje fogja kiirtani saját magát!!!
  Nem kellenek az ilyen robotok senkinek, az ember úgy van megteremtve/fejlődve, hogy saját magát tudja ellátni.Most mi lesz ha a gazdaság így marad?? Semmi!!Mi lesz ha a BMW naponta 1500-2000-el kevesebbet fog termelni??Semmi, a mohóság és pénz utáni vágy a nagy baj!!Régebb a kommunista vagy azelőtti időkben is megélt az ember termelt magának annyit amennyit kellett és kész!!Mindenkinek volt munkahelye, annak is akinek csak 8 oszt. volt mert a fatelepen a csákánnyal húzta a fát az udvaron vagy az ilyen munkákat is megtudta csinálni az ember, nem lett semmi baja!!Mindenki nem lesz mérnök mert az ember különbözik de ezt a társadalom mióta a világ a világ NEM VETTE ÉSZRE!!Már most az oktatásba is egyenlővé egyformává akarnak mindenkit tenni. Egyszerű példa én matekből gyenge vagyok de felkészitőre mindenki jár órák után, mert KELL de a másik nem tanul semmit a + órán de a felmérőt 5-re megírja és hiába kínlódok csak 2-öst nagy harcok árán sikerül megszerezni és pl.Történelemből fordítva van.Most akkor aki nem képes tanulni annyira akkor már 50 év múlva a gyereknek meg kell mondani 8-dik végén, hogy fiam te szegény leszel, vagy mi van??Akkor a gyereknek elveszik a kedvét mindentől és nem fogja az álmát követni, hogy egyszer legyen pl. ács vagy ügyvéd vagy orvos mert a robot megcsinálja!
  Sehogy se jók ezek a robotok az ember számára és akkor majd jön a java amikor ténlyeg a robot kikiáltja a függetlenséget!!
 • Locutos #33
  De ha a robotok végeznék a munkát, akkor minek ragaszkodni hogy még dolgozzak? Inkább a probléma úgy merül fel hogy nem munkahelyet akarok hanem kapni a robotok munkájából, termékeiből.
  És itt fel tudom hozni megint a Venus projektes elképzelést: leosztani a javakat automatikusan robot(számítógép) által kiszámolva - valószínűleg a legigazságosabb módon történne (persze ha az egész gépezet helyesen van beállítva)
  De valószínűleg először úgy lesz ahogy Ahoy is mondta, lesz egy minimálbér mindenkinek. Csak majd a köz nyomására valószínűleg később kikéri magának (a társadalom) az össz termelés-kapacitásból a fair részét, minthogy egész életébe csak a monika showal mossa az agyát :D
  De az valószínűleg kétséges hogy az átállás simán barátian fog menni, a rendszerváltozások általába nem könnyen mennek, mind a kisemberek, mind a felsők általába ragaszkodnak a "rendhez", de pedig váltás lessz mindenképp.
 • Tetsuo #32
  :-D
  Nem az a náci jellemzője, hogy azt mondja, nincs szükség aranyfedezetre! Hanem hogy felsőbbrendűnek tartja magát, mint más népek szülötteit, mint pl. a zsidók egy része is ilyen.
 • Amergin #31
  A félig "kiválasztott" Orbán benáczult. Hitler mondott olyasmiket, hogy a német birodalomnak nincs szüksége aranyfedezetre, a német munkaerő és a munka lesz a fedezete a birodalmi márkának. Meg hogy mindenkinek fog tudni munkát adni -ezt meg is valósította.
  Bárcsak a "nincs bűncselekmény büntetés nélkül" elvet is a magáévá tenné...ez is a kedélyes üdvözlési formát meghonosító, kefebajszú osztrák-német festő-politikushoz köthető