40
 • Blutarsky76
  #40
  Nincs végzet, csak ha te magad is bevégzed.
 • Tetsuo
  #39
  Nem. Sajnos igaza van.
 • ostoros
  #38
  Amergin #37 válasz privát ma, 21:31
  LOL, hát ez már MOST van!
  A jövőből írsz?
 • Amergin
  #37
  LOL, hát ez már MOST van!
 • codaco
  #36
  Akinek nem lesz munkája, az elmegy katonának. Aztán lesznek direkt kirobbantott háborúk, hogy nekik is legyen munkájuk. Meg hogy fogyjanak is.
  Utoljára szerkesztette: codaco, 2014.08.11. 16:52:47
 • Locutos
  #35
  És képzeld el ha ehez még hozzátesszük hogy az örök fitalságot is megoldják valahogy.
  Örökre nem lesz senki megint ács meg kovács meg a többi jól bevált hasznos mesterségek. Mindannyiónknak lesz ideje a mónika show mellett még a Balázs show-ra is! :)) (szerintem ez lenne a tragádia)
  Na de amit akartam mondani hogy értem mit mondasz, és nem vagy egyedül szerintem ezirányú/jellegű kérdéseiddel/kétségeiddel, mással való beszélgetésem során is ebbe a témában a másik fél végülis arra a következtetésre jutott:
  "És ha nem kellene dolgozni, akkor mi, mindenki csak úgy üllne?" Úgy értette ő hogy hogy képzelem azt hogy senki se dolgozna micsoda mihasznaség menne ilyesmit nem lehet
  Szerintem a váltáson túl ez lesz a következő megoldandó probléma: redefiniálni mit jelent az ember, mit is csinál a világba (majd akkor)
 • Bazsio
  #34
  És mindenki magas képzettségű lesz, akkor fele mehet az utcára mert mindenkinek nem jut hely.Az elkövetkezendő 20 évben a gazdag 10.000 jól fog élni és a többi lesz szegény!
  Nem lesz középréteg csak gazdag és szegény!!Ez lesz az emberiség bukása, hogy majd egyszer a robot azt mondja.....A PARANCS ELFOGADHATATLAN AZ EMBER ALSÓBBRENDŰ.
  Az ember lustasága és nyűgje fogja kiirtani saját magát!!!
  Nem kellenek az ilyen robotok senkinek, az ember úgy van megteremtve/fejlődve, hogy saját magát tudja ellátni.Most mi lesz ha a gazdaság így marad?? Semmi!!Mi lesz ha a BMW naponta 1500-2000-el kevesebbet fog termelni??Semmi, a mohóság és pénz utáni vágy a nagy baj!!Régebb a kommunista vagy azelőtti időkben is megélt az ember termelt magának annyit amennyit kellett és kész!!Mindenkinek volt munkahelye, annak is akinek csak 8 oszt. volt mert a fatelepen a csákánnyal húzta a fát az udvaron vagy az ilyen munkákat is megtudta csinálni az ember, nem lett semmi baja!!Mindenki nem lesz mérnök mert az ember különbözik de ezt a társadalom mióta a világ a világ NEM VETTE ÉSZRE!!Már most az oktatásba is egyenlővé egyformává akarnak mindenkit tenni. Egyszerű példa én matekből gyenge vagyok de felkészitőre mindenki jár órák után, mert KELL de a másik nem tanul semmit a + órán de a felmérőt 5-re megírja és hiába kínlódok csak 2-öst nagy harcok árán sikerül megszerezni és pl.Történelemből fordítva van.Most akkor aki nem képes tanulni annyira akkor már 50 év múlva a gyereknek meg kell mondani 8-dik végén, hogy fiam te szegény leszel, vagy mi van??Akkor a gyereknek elveszik a kedvét mindentől és nem fogja az álmát követni, hogy egyszer legyen pl. ács vagy ügyvéd vagy orvos mert a robot megcsinálja!
  Sehogy se jók ezek a robotok az ember számára és akkor majd jön a java amikor ténlyeg a robot kikiáltja a függetlenséget!!
 • Locutos
  #33
  De ha a robotok végeznék a munkát, akkor minek ragaszkodni hogy még dolgozzak? Inkább a probléma úgy merül fel hogy nem munkahelyet akarok hanem kapni a robotok munkájából, termékeiből.
  És itt fel tudom hozni megint a Venus projektes elképzelést: leosztani a javakat automatikusan robot(számítógép) által kiszámolva - valószínűleg a legigazságosabb módon történne (persze ha az egész gépezet helyesen van beállítva)
  De valószínűleg először úgy lesz ahogy Ahoy is mondta, lesz egy minimálbér mindenkinek. Csak majd a köz nyomására valószínűleg később kikéri magának (a társadalom) az össz termelés-kapacitásból a fair részét, minthogy egész életébe csak a monika showal mossa az agyát :D
  De az valószínűleg kétséges hogy az átállás simán barátian fog menni, a rendszerváltozások általába nem könnyen mennek, mind a kisemberek, mind a felsők általába ragaszkodnak a "rendhez", de pedig váltás lessz mindenképp.
 • Tetsuo
  #32
  :-D
  Nem az a náci jellemzője, hogy azt mondja, nincs szükség aranyfedezetre! Hanem hogy felsőbbrendűnek tartja magát, mint más népek szülötteit, mint pl. a zsidók egy része is ilyen.
 • Amergin
  #31
  A félig "kiválasztott" Orbán benáczult. Hitler mondott olyasmiket, hogy a német birodalomnak nincs szüksége aranyfedezetre, a német munkaerő és a munka lesz a fedezete a birodalmi márkának. Meg hogy mindenkinek fog tudni munkát adni -ezt meg is valósította.
  Bárcsak a "nincs bűncselekmény büntetés nélkül" elvet is a magáévá tenné...ez is a kedélyes üdvözlési formát meghonosító, kefebajszú osztrák-német festő-politikushoz köthető
 • Ahoy
  #30
  Alapjövedelem a megoldás. Ennyi. 70 ezret kap mindenki, aztán kész. Ennyit simán ki tud termelni a robotgazdaság. Ha ez nem lesz, akkor összeomlik az egész, éhséglázadások, géprombolás 2.0 stb lesz. Ez senkinek sem jó. Egy minimálbért ki fog tudni köhögni minden lakó számára egy fejlett nyugati társadalom.

  Aki ki akar emelkedni, annak meg fel kell kötnie a gatyát, és egész életén keresztül alkalmazkodnia kell, tudatosan követni a trendeket, folyamatosan tanulnia. A mérnök kutató/fejlesztő és egyéb kreatív szakmák még nagyon sokáig nem fognak kiváltódni. Sőt egyes szakmák soha nem fognak megszűnni, inkább virágzásnak indulnak. A technológiai társadalomban sokan vágyni fognak az emberi kézzel készített termékekre, élő ember által végzett személyes szolgáltatásokra. Talán mindenkinek lesz ideje átgondolni, hogyan tudna kiemelkedni.

  Aki meg eddig is segílyen élt és mónikasót nézett, az eztán is ezt fogja csinálni.
 • dyra
  #29
  Lassan már a könyvelők, rendelés felvevők is parázhatnak. Könyvelő program e-számlákat automatikusan bekönyveli, a nem e-számlákat meg egy erre fejlesztett gép kb 2% hibatűréssel. Kell egy mancika aki szortíroz. Gyanítom hamarosan az is lehet majd gép. Az irodista munkák jó nagy része hamarosan gépek által kiváltható lesz. Én nem látom azokat az úk iparágakat vagy növekedési területeteket ami hatalmas embertömegeket szívna be a közel jövőbe. Ennek fényében valóban nehezen érthető, hogy a Magyar kormány miért épp a "munkalapú" társadalomban látja a jövőt. Miközben az van épp megdöglőben.
 • Tetsuo
  #28
  Jó hírem van számodra. A magyarság egyre inkább aszimilálódik környezetébe, egyre kisebb a különbség az európai ill. a világ népei között és az indivíduum no meg a népi hagyományok, nemzeti sajátosságok is eltűnőben vannak.
  Nem is értem, miért gond neked, ha nem tetszik a magyar viselkedés, simán el lehet menni, nem vagy röghöz kötve, te pláne, hiszen te alapból utálod a környezeted "hozzáállását" vagy ha már elhagytad az országot, akkor köszönjük -utáló- aggódásodat és hasznos tanácsaidat! Sokat segítettél! :-DD
 • FNightWalker
  #27
  Mi "MAGYAROK" nem a gazdaságunk miatt fogunk szívni hanem a hozzáállásunk miatt. Ami jól meg is látszik a hozzászólásodon és. Egy felettébb beképzelt, kötekedős csürhe a magyarság jelentős része.
 • Tetsuo
  #26
  A gazdaságunk tényleg ramaty több szempontból is, de biztos tizenegy-két éves lehetsz, ha ebből arra következtetsz, hogy a "Magyarok" :-) fognak leginkább szívni. Elfelejted azt a tényt, hogy -nézve akár több szepontot is- a magyar gazdaság "jósága" a kapitalsta mérőszámok ill. a jelenlegi életszínvonal szerint nagyjából az első 60-ban benne van a kb. 200-ból.
  A jövőt illetően sem várható különlegesség a magyar gazdasággal kapcsolatban.
  A politikai "gondolatod" is ennyire kompetens, mint a közgazdasági meglátásod. Arra nem is térnék ki, ellenben javasolnék neked egy kis olvasást... Kezdd a szépirodalommal, nem fog ártani. ;-)
  Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2014.08.10. 17:22:28
 • FNightWalker
  #25
  De sajnos mi Magyarok fogunk a leginkább szívni. Főleg addig amíg ennyire "ramaty" a gazdaságunk, politikai vezetésünk és amíg a sok kopasz "nagy magyar" hazafi nem képes elfogadni azt a tényt, hogy már rég nem "módi" az amit csinálnak.
  Alaposan át kellene rendszerezni, rendezni a jelenlegi társadalmat. Amíg vannak egyházak, herelógató politikusok addig nem lesz semmi az emberiségből.

 • FNightWalker
  #24
  Egy gyárban dolgozom van egy részleg ahol a munka nagy részét robotok végzik. Megmerem kockáztatni! 10 év múlva az ilyen feladatokat, amiket ebben a gyárban !még! emberek végeznek már bőven robotok fogják. De mi lesz azokkal akik egyszerű munkások? mehetnek majd az utcára?
  Ha ez a "váltás" ilyen módon fog bekövetkezni mondjuk 10 év múlva akkor a világon "kő kövön" nem marad. Hacsak nem jár majd 18/21 életév felett alanyi jogon fizetés.
  Részben idetartozik részben nem, én még azt is elképzelhetőnek tartom (ha nem is 10 év múlva) de előbb-utóbb megszűnnek létezni az országok. Az egész Föld "egyben" lesz tehát nem lesz Egyesült Államok, Oroszország, Kína hanem lesz például Egyesült Földi Emberiség. :D

 • FNightWalker
  #23
  Ha jobban belegondolunk, majdnem minden munkakört lehet(séges) helyettesíteni robotokkal.
  Legyen az közmunkás (takarítórobot) mert egy takarítórobot biztosan nem a kocsmában fogja eltölteni a munkaidejének 95%-át hanem biztosan a munkáját fogja végezni.
  Bár nem tudnék elképzelni egy robotügyvédet/pszichológust/politikust.
 • duke
  #22
  Hat ha siraso vagy, akkor igen. mert sokan fognak ehen halni.
 • flashpointer2
  #21
  Az én szakmámban csak munkahelyet teremtenek a robotok, úgyhogy jöjjenek csak :P
 • bgtm
  #20
  Már Kínában sem sokkal olcsóbb a munkaerő mint nálunk, és egyre emelkednek a költségek, a környezetvédelemre is egyre többet kell majd költeniük, ami tovább növeli a költségeket. Nem véletlenül épül egyre több gyár Afrikában. Afrika az új Kína. De mi lesz a következő Afrika után?
  Amúgy a kínaiak is erőltetik a robotizálást, és ha elkezdik nagyüzemben gyártani a robotokat (esetleg másolják a meglévőket) rohamosan csökkenni fog az ár.
 • Tetsuo
  #19
  Egyelőre nem olcsóbb, ha meg növekszik az ottani minimálbér, jöhet Afrika, mint bedolgozó... azután meg lesz Európában is annyi szegény, hogy ők vegyék át a szerepet. :-)
  A lényeg, hogy a bankárcsaládok még több vagyont harácsoljanak.
  http://www.forbes.com/sites/bruceupbin/2011/10/22/the-147-companies-that-control-everything/
 • gombabácsi
  #18
  nem értem miért lenne olcsóbb egy robot a kínai meg indiai rabszolgáinknál
  ami robotok meg most vannak azok már régóta vannak
 • duke
  #17
  A munka alapu tarsadalom, a munka alapu jovedelem elosztas az szerintem is tarthatatlan. Csak ido kerdese, es be kell vezetni valamilyen alapjovedelem vagy ahhoz hasonlo jovedelem eloszto mechanizmus. Persze erthetoen ez ma meg a legtobb ember szamara keptelensegnek tunik. Mert az emberek 99 %-a "AKI NEM DOLGOZIK NE IS EGYEK" tipusu tarsadalomban szocializalodott, es elkepzelni sem tudja, hogy lesz olyan vilag, amikor az emberek eletet mar nem a mindennapi munka fogja kitolteni, reggeltol estig.
  Pedig elobb utobb minden munkakort eltudnak majd latni a robotok. Amikor mar programozo programokrol beszelnek, akkor senki sem erezheti magat biztonsagban. Es persze 5 milliard programozora, akkor sem volna szukseg ha mindenki betanithato lenne profi programozonak. Mert szerintem vegul mar nem lesz masra szukseg, mint kb 10 ezer programozora aki a robotokat programozo programot fogja irni. A maradek 7 milliard meg ehen doglik, ha nem fog kapni a robotok altal termelt jovedelembol.
 • bgtm
  #16
  Jó dolog lenne az automatizálás, robotizálás, ha azt eredményezné, hogy mindenkinek kevesebbet kellene dolgoznia, és mégis jobban élne, maradna idő pihenésre, sportolásra, a családra, na de ebben a kapitalista rendszerben ez nem így működik. Aki már dolgozott iparban, termelésben (akár munkásként akár vezetőként) az tudja, hogy ha valaki holnaptól dupla mennyiséget gyárt le, akkor nem a bére lesz dupla, hanem a normát emelik fel.
 • hamsterville
  #15
  Egyetértek Veled, hosszú távon nagyon is működésképtelen a jelenlegi gazdasági rendszer. Ha minden 3. embernek pl nem lesz állása, akkor ahogy Te is írtad, 2/3-ára fog esni a potenciális vásárló kör, így gazdasági válságot generálva, ami további munkahelyek megszűnését hozhatja magával és nem mellesleg egyre súlyosbodó társadalmi feszültséget, növekvő bűnözést.
 • hamsterville
  #14
  Érdekes, hogy nagyon is rövid távon szemlélik az egész kérdéskört a cikkben. 2025... alig több, mint 10 év. Ez lényegében nudli, itt nincs mit vitázni, ellenben, ha például 2050-ben, vagy 2100-ban gondolkodnánk, már mindjárt más lenne a helyzet. Közel 40 év múlva valószínűleg minden gond nélkül képesek lesznek finom munkák számára és egyszerűbb, szellemi munkakörök betöltésére is robotokat készíteni (olcsón), melyeket igaz karban kell tartani (bár ki tudja, lehet egy idő után erre is képes lesz önmaga, vagy pedig egy másik robot, akinek konkrétan ez a feladata), de akkor sem kell annyi új "karbantartó", mint amennyi állás ezáltal megszűnik. A társadalomnak meg természetszerűen van egy olyan rétege, mondjuk 10-20%-a, amelyik csak egyszerűbb, betanított munkakörök betöltésére alkalmas. Segédmunkásnak kőművesek mellé, esetleg futószalag melletti meló, etc. Nem akarok senkit sem megbántani, de én is ismerek rengetek olyan embert, aki egyszerűen képtelenség, hogy bármi magasabb szintű szakmát, pl egy gyógyszerész, elsajátítson. Őket nem valószínűsítem, hogy tovább lehetne képezni, ergo munkanélkülivé válna egy nagyon is jelentős társadalmi réteg. Idővel ez csak még jobban felszaporodik majd, ahogy gépekkel immáron már szinte mindent ki lehet majd váltani. A sebészeket, a gyógyszerészeket, a taxisokat, buszsofőröket, a kőműveseket, villanyszerelőket, ügyintézőket, a logisztikusokat, szakmák tucatjait lehetne még sorolni. Tényleg szinte mindenkinek új munkaköröket lehetne kitalálni olyan számban, ami mindenki megélhetési problémáját megoldaná? Ja és nem mellesleg a robotoknak ezeket az új munkaköröket képtelennek kell lenniük, hogy ellássák. Mert különben ezeket is ők csinálnák ugyebár... Úgy vélem, hogy ha nem is 20 éven belül, de hosszú távon elkerülhetetlen ez a "munka alapú társadalom" című dolog felszámolása, vagy így vagy úgy. Ha nem lesz elég rugalmas a vezetés, akkor összeomlással, társadalmi feszültségek forradalmi szintűvé válásával, ha bölcs és megfontolt, akkor békés átmenettel. Ma még nem érett meg az idő a váltásra, sem az emberek maguk nem készültek fel egy újfajta gondolkodásmódra (sokan még mindig kizárólag az emberi munkalapú világban látják a jövőt), sem pedig a technikai háttér még nem adott hozzá, de ami késik nem múlik. :)
 • bgtm
  #13
  Érdekes helyzet, mert ugye a kapitalizmus, a fogyasztói társadalom és robotizálás hosszú távon üti egymást, mert az rendben van hogy a robotok ontják majd a mobiltelefonokat és egyéb holmikat, de ki fogja megvenni őket, ha az emberek többségének nem lesz munkája? (mert ugye a tulaj nem fogja szétosztani a profitot)
 • MANOWAR
  #12
  "Végeredményben több pénz maradhat a vállalatoknál, amit új munkahelyek kialakítására fordíthatnak." marmint ujabb robotokra :)
 • Molnibalage
  #11
  Igen, a japánok a felszín alatt lágyan vagy erősen rasszisták a szó inkább kulturális értelmében. Nem egy befogadó ország.
 • Tetsuo
  #10
  A japán beszédet könnyebb megtanulni egy magyarnak, mint pl. a spanyolt, viszont az írással már gondok vannak. ;-)
  Az angoloknak, németeknek valószínűleg a spanyol beszédet könnyebb megtanulni.

  A japánok bár a 2. VH után lefeküdtek a győztes hatalomnak (és a mai napig tisztelik azt, mert le tudta győzni őket), mégis elkerülik a globalizáció egyik legártalmasabb hatását, a multikulti szennyet. Az nem véletlen, hogy pl. Tokióban is alig van latin betűs információs-tábla, fölirat.
  Azért persze nem lehetetlen ott dolgozni egy európainak, de semmiképp sem szokványos.
  Mindezek ellenére is hatalmas változáson megy keresztül a japán társadalom. A fiatalok, mint szinte mindenhol, teljesen más elképzeléssel vannak az életről, mint az idősek és így más a hozzáállásuk is.

  A japán politika is korrupt, mint mindegyik, de ők talán nem adták el a népet és jövőjét a cionista háttérhatalomnak (vagy csúcsgazdag bankárcsaládoknak), mint pl. Obama, Merkel és elődeik.
 • Tetsuo
  #9
  Az oktatás maximum Afrikában fejlődik, minden meghatározó helyen leépítik, degradálják.
 • bmw
  #8
  Veszélyeztetik-e a robotok a munkahelyeket?

  roviden- Igen
 • mrzool
  #7
  "Japánban elterjedhetnek az ápolási robotok" -pedig importálhatnák a népet ők is, hogy náluk is legyen "multikulti" annak minden "áldásával" együtt. Ott vajon miért nem szeretik a multikultit? Biztos azért mert rásszisták!

  Egyrészt igen, a japánok úgy általában felsőbbrendű népnek gondolják magukat, de ennél sokkal prózaibb okok vannak a háttérben:

  - Relatíve kevés bevándorló vágyakozik japánba, kevesen tanulják meg a nyelvüket ahhoz képest, hogy pl. angollal vagy spanyollal mennyire lehet boldogulni a világban (és habár nem beszélek japánul, de van egy olyan érzésem, hogy még egy relatíve "egyszerű" ember is előbb tesz szert megfelelő spanyol/francia/angol/német tudásra, mintsem belépjen a japán írás-olvasás-beszéd világába)
  - Ha lenne is ilyen fajta migráció, az élet (és nyilván a munkaerő) Japánban nem olcsó, simán elképzelhető, hogy tényleg megéri robotizálni
  - Érdemes elolvasni a japán társadalom és egyének elszigeteltségéről szóló tanulmányokat, lehet az is tudatos döntés, hogy inkább robotokkal, mintsem emberekkel kelljen interakciót folytatniuk

  Majd idetéved valaki, aki jobban képben van azzal a világgal, és kijavít.:)
 • mrzool
  #6
  Mindeközben pedig Magyarországon gőzerővel építik le az oktatást, és a "munkaalapú" társadalomban látja a jövőt a nép által abszolút hatalommal felruházott vezetés...

  Aha...
 • soundsonic
  #5
  A robotok valóban ki fogják szorítani az emberi munkát, mivel olcsóbb, megbízhatóbb, nem kell ugye pihennie stb, szóval van egy tucat tényezője az emberrel szemben. Ennek az lesz a következménye, hogy szinte csak mérnökök kellenek majd. Orwell rulz
 • ostoros
  #4
  Ej, a globalizáció meg fogja ölni az emberiséget.
 • ostoros
  #3
  "A folyamatnak lesznek pozitív hatásai is, hiszen a vállalkozók bérköltségeket takaríthatnak meg. "
  Hát ez tényleg pozitív, hogy a tőke koncentrálódik, és nem kell belőle visszaosztani semmit.
 • bandypappa
  #2
  Csak idő kérdése hogy a munkafolyamatok döntő többségét robotok végezzék. A kérdés pedig az, ha az emberek döntő többségének nem lesz munkája, akkor is lesz-e gazdasági növekedés (ami ugyebár a szent grál, merthogy a végtelenségig kell növekedni és még azon is túl).
 • Amergin
  #1
  "Végeredményben több pénz maradhat a vállalatoknál, amit új munkahelyek kialakítására fordíthatnak." -Nyihahaha Persze arra is fordíthatnának, ha a Jézusszíve Kft-ről lenne szó, a többiek viszont inkább kiveszik, mint profitot...vagy ha multiról van szó, akkor teremt ő munkahelyet, csak a világ túloldalán, ahol a munkaerő még olcsóbb és nem éri meg robotizálni.

  "Viszont nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy jobban képzett alkalmazottakra lesz szükség." -az már igaz! Csak annyi a probléma, hogy ilyen formán 50 alkalmazott helyett 1 kell majd. A többi 49-nek meg "ezt dobta a gép"

  Az hogy neked, nyájas olvasó még van munkád, az csak azért van, mert azt a munkafolyamatot, amit te végzel még nem sikerült a te munkabérednél olcsóbban gépesíteni. Amint ez elérhető lesz, mehetsz keresni magadnak egy másik állást...

  "Japánban elterjedhetnek az ápolási robotok" -pedig importálhatnák a népet ők is, hogy náluk is legyen "multikulti" annak minden "áldásával" együtt. Ott vajon miért nem szeretik a multikultit? Biztos azért mert rásszisták!

  "könnyen lehet, hogy egy napon a számítógép lehet a főnökünk." Reméljük, hogy nem csak a főnök, hanem még az alkalmazott is robot lesz! Meg az összes úgynevezett "döntéshozó" is.
  Akkor lesz itt tökéletes társadalom, ha a tökéletlen embert kiiktatjuk belőle. Vagy erősen visszavágjuk a létszámát mert csak tönkreteszi a bolygó élővilágát.

  Az a helyzet, hogy ennek a gazdasági rendnek a fenntartásához sokkal-sokkal kevesebb ember is elegendő. A jövőben meglehet, hogy ez tart majd a nullához. Emberre így nem lesz szükség. Féligmeddig "önként" fog a megmaradó emberiség befeküdni egy "Mátrix"-ba, vagy ha ezt nem akarja, akkor össze kell olvadnia a gépekkel fizikailag-biológiailag is, vagy pedig -mint idejétmúlt szerkezet- kiselejtezik.
  Brave new world.