Berta Sándor

USA - búcsú az internet­semlegességtől?

Az internetezők megszokták, hogy bárhonnan korlátlanul elérhetnek bármely tartalmat. Nos, pont ez szűnhet meg hamarosan a tengerentúlon.

A The Wall Street Journal és a The New York Timesegybehangzó értesülései alapján az Amerikai Egyesült Államok Szövetségi Kommunikációs Bizottsága (FCC) lehetővé akarja tenni a szolgáltatóknak, hogy bizonyos online tartalmakat felárért továbbíthassanak a hálózataikban. Tom Wheeler, az FCC vezetője ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az új szabályozás elfogadása és bevezetése nem jelent alapvető eltérést az internetsemlegességtől, amelynek értelmében minden adatcsomagot egyenlő feltételek mellett kell továbbítani az online világban. A szakember igyekezett mindenkit megnyugtatni, hogy továbbra sem kerül majd sor az egyes tartalmak diszkriminálására.

Az új tervezet szerint a szolgáltatóknak lehetőségük lenne két vagy több cég közül az egyik adatcsomagjait előnyben részesíteni, egészen addig, amíg az ezzel kapcsolatos megállapodások kereskedelmi szempontból ésszerű alapokon nyugszanak. Az elképzelés felháborodást váltott ki. Michael Weinberg, a Public Knowledge Project, nevű kutatási és szoftverfejlesztési kezdeményezés alelnöke kifejtette: az új szabvány lehetővé teszi majd az internetszolgáltatóknak, hogy belépőjegyet követeljenek a világhálós innovációkért.

Az FCC nehéz helyzetben van, hiszen egyrészt biztosítani akarja, hogy a világháló annyira nyitott maradjon, amennyire csak lehetséges, viszont szembesülnie kellett a szolgáltatók új üzleti modellekre vonatkozó igényeivel is. A tervezetet bírálók úgy vélik, egyes cégek előnyben részesítése akaratlanul is diszkriminációhoz fog vezetni, továbbá megnyithatja az ajtót az Apple és más társaságok új termékei előtt. (Március végén derült ki, hogy a kaliforniai vállalat már tárgyal a Comcasttal és hamarosan elindíthatja a televízió streaming-ajánlatát.)

Amennyiben elfogadják az új szabályozást, úgy a felhasználók a mindennapi internetezésük közben egy ideig semmilyen változást sem fognak tapasztalni, hosszú távon azonban változhat a helyzet és a nagy internetszolgáltatók lehetnek az igazi nyertesek, hiszen a kasszához kérhetik nem csupán a tartalomszolgáltatókat, de az ügyfeleiket is. Az olyan óriáscégek, mint a Google és a Netflix profitálhatnak a dologból és némi pénzért cserébe biztosíthatják, hogy a tartalmaik és a szolgáltatásaik minden körülmények között zökkenőmentesen elérhetők legyenek. A kisebb vállalkozások esetében már közel sem lenne rózsás a helyzet. Az internetszolgáltatók mindenesetre plusz bevételekhez jutnának, amiket a hálózatfejlesztésre fordítanának.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • matrix222 #9
    A nagyaruhazakhoz hasonloan, modszeresen kiolik a gyengeket, ha nem tarsulnak.
    A valtozatossag lecsokken egy keves monopoliumi csocsre, es kesz.
    S te mind egy kisemmizett polgar, ha internettezni akarsz akkor hasznalnod kell "oket". Ha vasarolni akarsz akkor "tolluk" vasarolsz - ha tetszik vagy sem.
  • Tetsuo #8
    A sebesség relatív, te is tudod. Vagy te nem, olyan fura vagy. :-S
    Szóval ha valami prioritást élvez, akkor amellett valami handicapet, ez nyilvánvaló.
    Ha valamelyiknek nagyobb sávszált osztanak, akkor valaminek kevesebb jut, ez nyilvánvaló.
  • halgatyó #7
    Pon az USA. Neeem, nem Kína, nem is Irán, Nem is Oroszország.
    40 évvel ezelőtt úgy tekintettünk rá, mint a szabadság, a fejlettés és az életszínvonal netovábbjára.

    Változnak az idők, változnak az emberek. Nomeg az országok. Nem kicsit, nagyon.
  • FtranX #6
    Pedig ez az egesz pontosan oda fog vezetni, ugyanis eros osztonzot teremt a nem premium forgalom lassitasara. Erre pedig az ISP-knek szamos olyan eszkozuk van, ami ellen gyakorlatilag lehetetlen jogi garanciat adni. A mai szolgaltatasi szinvonal lesz a jovobeli premium.

    Az egy mitosz, hogy a Youtube vagy mas tartalomszolgaltato barmilyen kovetelmenyt tamaszt az ISP-k fele. Az ISP sajat fizeto felhasznaloi azok, akik ezt teszik, akiknek az ISP elad egy bizonyos savszelesseget es havi adatforgalmi mennyiseget. Normalis piaci verseny eseten (az USA nem ilyen) arra torekednenek, hogy minel jobb szolgaltatast biztositsanak szamukra. Ehelyett a "last mile" ISP-k kihasznalva a monopol/duopol helyzetuket tuszul akarjak ejteni a usereket es penzt kerni hozzaferesert hozzajuk.

    Teljesen abszurd, hogy a koz erdekenek vedelmevel az egyik legsikeresebb telekom lobbistat bizzak meg. Nem okozott meglepetest. :)
  • Cat #5
    "ha penzt kernek toluk azert, hogy ne lassitsak oket"

    Ezt a hülyeséget hol olvastad? Ez az egész nem arról szól, hogy bárki is lassítana valamely szolgáltatást, hanem hogy fizetés ellenében prioritást kapjanak azok a csomagok, amelyek valósidejű szolgáltatást hordoznak, például VoIP vagy a videóstreaming. Tehát nem büntetésről van szó, hanem jutalmazásról - és mivel pont a YouTube támaszt extrém követelményeket a hálózatok irányába, megértem, hogy nem örülnek a dolognak.
  • kvp #4
    "Az olyan óriáscégek, mint a Google és a Netflix profitálhatnak a dologból és némi pénzért cserébe biztosíthatják, hogy a tartalmaik és a szolgáltatásaik minden körülmények között zökkenőmentesen elérhetők legyenek."

    A google mar jelezte korabban is, hogy ha penzt kernek toluk azert, hogy ne lassitsak oket, akkor ket lehetoseg kozzul fognak valasztani:
    -kiepitik a sajat halozatukat, ahol az alap hozzaferest ingyen adjak
    -blokkoljak a kerdeses szolgaltatot (mind hozzaferes mint keresesek tekinteteben)

    Az elso esetben csodbe megy az osszes konkurens szolgaltato, a masodikban elmennek az ugyfelek egy masik szolgaltatohoz ahol mukodik a google.com, a gmail meg a youtube es utanna megy csodbe a szolgaltato. Szoval elvileg szep es jo, de az emberek nem igazan fogjak elnezni, ha a szolgaltatojuk meg a penzukert cserebe sem engedi meg nekik a hozzaferest a kedvenc oldalaikhoz. Amennyiben a facebook is csatlakozik a kezdemenyezeshez, akkor gyakorlatilag amelyik szolgaltato probalkozik annak annyi. Nem tul demokratikus, de ketszer kifizettetni egy szolgaltatas (savszelesseg) arat ugyancsak nem az. (egyszer az elofizetovel, masodszor a tartalom tulajaval)
  • fonak #3
    Ez már a jelen, lásd YT. Vagy az "ön országában nem érhető el" videók.
  • DontKillMe #2
    Már látom magam előtt a "szebb jövőt". Beütöm, hogy www. akármi. com, erre betöltődik egy másik oldal, amin közlik, hogy majd ha ezt és ezt, na meg ezt az oldal megnézem, benne ezeket és ezeket a reklámvideókat, na majd ezek után megnézhetem a www.akármi.com weboldalt is. És akkor megint eljön a nap, hogy kibaszom a netet is az ablakon, mint annak idején a tévét.
  • Macropus Rufus #1
    elöbb v. utóbb de szépen ki fogják csinálni a netet. A végén tényleg felesleges lesz keresni bármit is a neten ui. annak az adata fog megékrezni hozzám, aki fizet.
    Igazán remek lesz és ez megint honnan, a kibaszott nagy szabadság hazájából, ahhol már jobban megfigyelnek egy átlagos embert mint Kínában. :|