Berta Sándor

Az internet­­semlegesség mellett a webes szolgáltatók

Számos társaság írta alá azt a nyílt levelet, amiben kiálltak az internetsemlegesség megtartásáért.

Az aláírók között van az Amazon, a Cogent, a Dropbox, az eBay, a Facebook, a Foursquare, a Google, a Kickstarter, a LinkedIn, a Microsoft, a Netflix, a Reddit, a Tumblr, a Twitter, a Yahoo!, a Zynga, a BitTorrent, a DuckDuckGo, a Mozilla, a The Next Web és a Ustream. A cégek úgy érzik, hogy az eddigi internetsemlegesség veszélyben van, ezért fogtak össze, emellett egyáltalán nem értenek egyet az Amerikai Egyesült Államok Szövetségi Kommunikációs Bizottságának (FCC) terveivel.

Az FCC lehetővé akarja tenni a szolgáltatóknak, hogy bizonyos online tartalmakat felárért továbbíthassanak a hálózataikban. Tom Wheeler, az FCC vezetője ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az új szabályozás elfogadása és bevezetése nem jelent alapvető eltérést az internetsemlegességtől, s továbbra sem kerül majd sor az egyes tartalmak diszkriminálására.

A vállalatok úgy vélik, hogy az elképzelések elfogadása esetén veszélybe kerülhet az internetes gazdaság és az USA vezető szerepe a globális technológiai piacon. Szerintük egyedi tarifaegyezségek és diszkrimináció helyett a bizottságnak inkább a felhasználókat és az online vállalkozásokat kellene védenie a cenzúrával és a diszkriminációval szemben, s ennek mind a hagyományos, mind a mobil platformokon meg kellene valósulnia. Ezenkívül átláthatóbbá kellene tenni az internetes szolgáltatások piacát.

Álláspontjuk szerint az ilyen szabályozás rendkívül fontos a világháló jövője szempontjából. A bizottságnak meg kell tennie a szükséges lépéseket, azért, hogy az internet a jövőben is nyitott kereskedelmi és véleményplatform maradjon. Mignon Clyburn, az FCC tagja szintén az internetsemlegesség mellett állt ki, míg március végén nyílt levélben az erősebb internetsemlegesség mellett érvelt Reed Hastings, a Netflix streaming-szolgáltató vezérigazgatója is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • matrix222 #4
    A folsorolt listatol kell tavolallani.
    Google,Facebook? Hat mar ne vicceljunk.
  • kvp #3
    Ha a fent felsorolt cegek fizetes helyett blokkoljak az osszes olyan szolgaltatot aki penzt mer kerni toluk, akkor nagyjabol azonnal osszeomlik az egesz fizetos otlet az erintett szolgaltatokkal egyutt.

    Egyebkent az ellen zsarolas (tehat pl. a google ker penzt azert, hogy engedelyezze a youtube-ot az erintett szolgaltato halozata fele) is jo otlet, szerintem pillanatok alatt a netsemlegessegert konyorognenek a szolgaltatok. Arrol nem beszelve, hogy eleg jelentos gernichalozat van a google tulajdonaban, azaz a legtobb amerikai szolgaltato rajtuk keresztul megy kulfold fele...
  • KRTuning #2
    egész hadjárat indult
    https://gist.github.com/kyledrake/e6046644115f185f7af0
    (az elöbb kimaradt az url tag, boccs)
  • KRTuning #1
    http://www.escapistmagazine.com/news/view/134371-FCC-Throttled-By-NeoCities-In-Net-Neutrality-Protest