Berta Sándor

Növekszik az IPv6-forgalom

Az okostelefon-piac növekedésével és a dolgok internetével párhuzamosan az IPv6 internetprotokoll jelentősége is egyre jobban nő.

A Google aktuális statisztikája szerint a felhasználók több mint 3 százaléka használja már az IPv6 protokollon keresztül a társaság szolgáltatásait. Bár kevésnek tűnik, de a valóságban hatalmas tömeget jelent. Az IPv6 egyre inkább hódít: a felhasználói tábor 1-ről 2 százalékra való emelkedéséhez még 11 hónap kellett, de a 2-ről 3 százalékra növekedéséhez csupán 5 hónap. Svájcban az internetezők 9,8 százaléka, míg Belgiumban 9,14 százaléka használja a protokollt. Magyarországon ez az arány 0,15 százalék, Ausztriában 0,14; Lengyelországban 0,07; Szlovákiában 0,27, míg Romániában 6,49 százalék.

Az IPv4 összesen 4,294 milliárd internetcím alkalmazását teszi lehetővé, az IPv6 esetében ez a szám 340 szextillió. Mindez azt jelenti, hogy elegendő cím lesz minden eszközhöz, akár a hűtőszekrények és a kenyérpirítók is saját IP-címet kaphatnak majd. Ugyanakkor az új protokoll nem kompatibilis az elődeivel, ezért új hardverekre, szoftverekre és számos tesztre lesz szükség.

"Nemrég azt prognosztizáltuk, hogy az IPv6 az idén eléri majd a 10 százalékos elterjedtséget. Ez merész előrejelzés volt, de egyre nyilvánvalóbb, hogy az IPv6 már nem csupán olyasmi, amit majd egyszer valamikor bevezetnek" - jelentette ki Dan York, az Internet Society munkatársa. Az Internet Society felel az internetinfrastruktúra továbbfejlesztéséért.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sanyicks #4
    Így van, az eszközök tudják, a szolgáltató pedig baszik beállítani.
  • nyerek01 #3
    Internete, nem InternetJe! Ember, a piros vonalat nem látod alatta amikor leírsz ilyet...
    Routeredben szépen beállíthatod az IPv6 cím használatot.
  • Tetsuo #2
    Az IPv6 használatát a szolgáltatók döntik el, nem?
    Vagyis a magyar 0,15% az szólgáltatói döntés eredménye, hiszen a lakossági eszközök többsége képes annak használatára, vagy rosszul tudom?
  • torreadorz #1
    erről a dolgok internetjéről mindig ez a klasszikus jut az eszembe:

    https://www.youtube.com/watch?v=Ny655aXo1PM