Berta Sándor

Véget érhet Hollandiá­ban a The Pirate Bay blokádja

Két helyi internetszolgáltató pert nyert a BREIN lobbicsoport ellen, így a The Pirate Bay az európai uniós tagállamban várhatóan lekerül a tiltólistáról.

A hágai bíróság ítéletében kimondta, hogy a jövőben az internetszolgáltatók nem kötelesek blokkolni a fájlcserélő platformhoz való hozzáféréseket. A testület indoklásában kiemelte: az elérhetetlenné tétel "túlzó", ráadásul "nem hatékony" intézkedés.

A bíróság az Amszterdami Egyetem által készített tanulmányra hivatkozott és hangsúlyozta, hogy a The Pirate Bay elleni blokád korlátozza az internetszolgáltatók döntési szabadságát. Ez ellenkezik az Európai Unió Alapjogi Chartájában leírtakkal, amely kimondja, hogy a cégeknek joguk van a szabad üzleti tevékenységhez, valamint védi a tulajdonhoz való jogot. Utóbbi problémát a letiltás nem oldja meg, hiszen az más eszközökkel megkerülhető, így viszont a szabad vállalkozási jog előnyt élvez. A bíróság egyúttal hatályon kívül helyezte a 2011-es döntést és a BREIN viseli a 326 000 eurós eljárási költségeket.

"Nagyon örülünk az ítéletnek, ami biztosítja az információkhoz való szabad hozzáférést. Ez jó mind a holland polgároknak, mind az internetnek és az internetszolgáltatóknak, amelyek így a fontos szerepüket semlegesen gyakorolhatják" - írta közleményében az XS4ALL holland internetszolgáltató. A társaság egyik szóvivője úgy kommentálta a döntést, hogy a szolgáltatók nem tekintik magukat a jogrendszer eszközeinek, ők nem rendőrök. Az XS4ALL egyúttal azt is bejelentette, hogy azonnali hatállyal feloldja a The Pirate Bay blokádját.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!