Ötvös Tibor

Energiát termel az új okosablak

Az épületek többségébe manapság alapvetően próbálnak minél több környezetbarát technológiát betenni, így nem meglepő, ha az ablakok is egyre okosabbak lesznek.

A jelenlegi legokosabb nyílászárót a Sanghaj Egyetem kutatócsoportja alkotta meg és a hétvégén mutatta be Yanfeng Gao, a projekt vezetője a nagyközönségnek is az eszközt. Az új "okosablak" képes szabályozni a hőmérséklet-változásokat, teljesen átlátszó (vagyis nem sötétebb, mint az egyébként semmilyen extra tulajdonsággal nem bíró, sima ablakok üvegei) és működéséhez nem szükséges külső energiaforrást biztosítani. Mindezen képességeket a vanádium-oxidnak köszönheti a nyílászáró.

Gao és csapata kísérletképpen egy nagyon vékony hártyát tett be az anyagból két polikarbonát réteg közé, majd megfigyelték, hogy szobahőmérsékleten semmilyen változás nem történik az anyagban. Végül kiderült, hogy 68 Celsius-fokig a vanádium-oxid szigetelő hatással bír és átengedi az infravörös sugarakat, efelett azonban megszilárdul a VO2 és visszaveri a napfényt. A szem számára azonban semmilyen változás nem történik, nem sötétedik el az üveg.

Ennél is fontosabb azonban, hogy ha ezeket a visszaverődő sugarakat napelembe "vezették", akkor ott energia keletkezett, mellyel sikerült egy 1.5 voltos lámpát is meggyújtani. Természetesen egy ilyen ablak többszöröse lesz majd az átlagos társainak, ám Gao és társai felhívták a figyelmet arra is, hogy egy cég kiadásának 30-40 százalékát a világítás és a fűtés teszi ki és egy ilyen ablakkal csökkenthetők ezen összegek is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fszrtkvltzttni #14
    "szigetelő hatással bír és átengedi az infravörös sugarakat" Ez egy elég érdekes megfogalmazás, mert ami átengedi az IR-t azt nem szokták hőszigetelőnek nevezni. Persze lehet ettől még hőszigetelő, (hőáramlást szigetelheti,) de akkor is...
  • BaltásRém #13
    "sikerült egy 1.5 voltos lámpát is meggyújtani"
    ilyenekkel bsszák el a cikket... olyan jó lenne valami pontos adat, és főleg hogy az elektromos teljesítményt valami hozzá rokonságban álló mértékegységgel illetni.
  • sanyicks #12
    aztán jön a 4K-s változat, mer a HD már nem menő :)
  • kvp #11
    "Gao and his co-authors noted in their study that buildings eat up 30 to 40 percent of the energy humans produce, and it all goes to heating, cooling and lighting."

    Tehat az emberiseg ossz energiatermelesenek 30-40 szazaleka megy el a futesre/hutesre/vilagitasra. A fejlesztok arra gondoltak, hogy ha a hutesi koltsegeket csokkenteni lehetne, mar megerne. Egyebkent az uveg attol okos, hogy homersekletfuggo modon veri vissza a hosugarzast. Hatranya, hogy nem szabalyozhato, hogy milyen homersekleten kapcsoljon es nem lehet kikapcsolni telen amikor direkt jo, ha futi a napfeny az epuletet. Egyebkent a talalmany legnagyobb baja, hogy a vanadium eleg ritka es draga fem, tehat nem eri meg uvegtablakra pazarolni.

    ps: A sima higanyos homero is 'okos', mert automatikusan mutatja a homersekletet. Ez csak egy modern marketing kifejezes. Ha azt irjak, hogy feluleti homerseklet fuggo modon szelektiv fenyatereszto uvagtabla, akkor senkit nem erdekel.
  • Borg18754 #10
    ma már mindenre ráaggatják az okos jelzőt? holnaptól a tesco-ban már okoszoknit lehet majd venni meg okos ásványvizet
  • Komolytalan #9
    Egy cég. Azt nem mondta, hogy melyik. Simán lehet hogy létezik 1 ilyen, meg x millió nem ilyen...
  • nextman #8
    Nyilvan az epuletuzemeltetesi koltsegek 40%-a.
    Amugy eleg vesztesegesek lennenek a cegek, es osszeomlana a capitaly:)
  • Zulu12 #7
    Majd szólj akkor, ha boltba is vehető lesz... Működni működhet, de majd csak akkor kezdek el igazán örvendezni, ha ténylegesen meg is lehet vhol venni...
  • Vol Jin #6
    Nyilván csak infravöröst szűr, látható tartományt nem, de tényleg lol, mert ezt így lehozni ciki.
  • errorista #5
    ,,ám Gao és társai felhívták a figyelmet arra is, hogy egy cég kiadásának 30-40 százalékát a világítás és a fűtés teszi ki "

    hogy mi?