Berta Sándor

PR2 - az öntanuló robot

Háztartási robot, amely takarít, főz, mos és tanul is? Nos, tudósoknak köszönhetően mindez már közel sem álom, hanem valóság.

A PR2 nevű robot pattogatott kukoricát is tud készíteni, az ehhez szükséges ismereteket pedig saját maga szerezte meg, méghozzá az internetről. A robot fogott egy fazekat és rátette a rezsóra, majd kinyitott egy fiókot és elővette a kukoricaszemeket tartalmazó dobozt. Ezután felemelte a fazék fedelét, beleöntött kisebb mennyiségű kukoricaszemet és bekapcsolta a tűzhelyet. Két perccel később már el is készült a pattogatott kukorica és Moritz Tenorth brémai informatikus elégedetten szemlélhette a végeredményt.


A PR2 legnagyobb előnye, hogy képes tanulni; minden olyan információt, amire szüksége van, képes megszerezni a világhálóról. "Többek között kezelési útmutatókat és online boltok ajánlatait tanulmányozza, ezáltal pontosan tudja, hogy az egyes tárgyak miként néznek ki és hogy mi található például a hűtőszekrényben" - tette hozzá Michael Beetz, a Brémai Egyetem professzora.

Beetz és kollégái azonban szeretnék, ha a robot még tovább fejlődne. A program része egy európai uniós kutatóprojektnek, amelyben a Brémai Egyetem hét európai partnerrel dolgozik együtt. A fő feladat az, hogy a robotokat felkészítsék a különböző helyzetekre, hogy azokat megértsék és megfelelően tudjanak reagálni rájuk. Ezzel párhuzamosan jelentős mértékben le kell egyszerűsíteni a robotok programozási folyamatát. A célok között szerepel az is, hogy a lehető legtöbb tudást a robotok az internetről szerezzék meg és az embereknek csupán a finomításokat kelljen elvégezniük.


Átlagemberek is képesek bármire betanítani a robotot

A szakemberek szerint a jövő robotjai elleshetik majd az emberek egyéni stílusát, ugyanúgy önthetik majd a vizet a virágra, mint mi, de ez lesz igaz a vasalásra és más tevékenységekre is. A fejlődés ellenére Robert Gassner, a berlini intézet munkatársa azzal számol, hogy még legalább évtizedekig fog tartani, amíg a technika annyira kiforrott lesz, hogy megjelenhetnek a családi robotok, ráadásul ezek kezdetben csillagászati összegekbe kerülnek majd. Beetz viszont olyan robotokat akar létrehozni, amelyek segítenek az idős és rászoruló embereknek, akár a legegyszerűbb feladatok elvégzésében is. Ezek már tíz éven belül megjelenhetnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #14
    Egy jo fps-ben a botok es a jatekosok ugyanazokkal a kepessegekkel rendelkeznek, csak a botokat szoftver vezerli es nem egy jatekos. Jopar mod-ban kiszedik a szandekos limitaciokat, ezert a legnehezebb fokozatban, amikor a botok nem benaznak szandekosan mar szinte lehetetlen legyozni oket. Ilyenkor a legprofibb jatekosok eseten is kb. 50-50% az eselye annak hogy az egyik vagy a masik fel gyoz ha azonos szamu jatekos van mindket oldalon. Persze gyarilag ilyet nem adnak ki, mivel senki nem venne meg egy olyan jatekot ahol annyi eselyunk van a gyozelemre mint az amerikai hadseregnek afganisztanban a talibok legyozesere.

    Egyebkent a legfejlettebb otthoni robot amit idaig eloben lattam korbe tudott menni a lakasban, minden embertol megkerdezte mit ker, visszament a konyhaba, kiszedte amit kertek es kivitte az italokat. Es meg ugy is jot vitt hogy kozben az emberek mozogtak. Onnan latszott hogy nem csalas, hogy amikor az egyik ujsagiro tul kozel ment a bemutato terulethez, akkor a robot hozza is odafordult, es megkerdezte hogy mit ker, mivel felismerte, hogy ismeretlen emberi arc, akkor neki meg nem vitt semmit. Egyebkent utanna osszeszedte a szemetet es kidobta a megjelolt kukaba. Ez kb. a 3 evvel ezelotti technologiai szint volt.
  • liberty2 #13
    Nexus: Azért lóg ki az FPS-ekben a botok egyes része, hogy legyen esélyed. Nem hülyék a forgalmazók, olyan játékot eszük ágában sincs készíttetni amiben az ellenség a tanulás révén gyakorlatilag legyőzhetetlenné válna.

    Az a baj, hogy az FPS-ekben a botok képességei nagyon behatároltak és ennek megfelelően tudnak csak adaptálódni. Szerintem ...
  • mr9 #12
    Viszont a játékokon mérni az MI fejlődését, az pont nem jó példa, nem?
    A számítási teljesítmény jó része elsősorban a grafikára megy el.
    Mennyit költenek egy-egy játéknál MI fejlesztésre?
    A linkelt cikk alapján az átlag otthoni gépek teljesítménye talán még kevés is lehet egy elfogadható, emberi szintet megközelítő, illetve kapásból több együttműködésre képes MI szimulációjára.

    "absztrakt ideák átvétele, csak az emberre jellemző"

    De van ilyen. A kérdés az, hogy lemásolható-e? Ha igen, akkor csak idő kérdése, hogy valaki végre kitalálja hogyan. De hogy holnap, 100, vagy 1000 év?
  • mr9 #11
    http://www.sciencedaily.com/releases/2013/02/130222083029.htm

    "Will we be able to -- just by the fact that we can build a brain -- build a human? Why not? What would stop you?" Kragic asks.

    Majd ezt fogom emlegetni mikor bedarál egy gép
    Amit magunkon hordunk az tükrözi a személyiségünket? Jó a nő kitűzője...
    Megyek, mert el vagyok maradva a "Hogyan készítsünk otthon EMP bombát" leckéimmel :D
  • NEXUS6 #10
    Sokat játszok stratégiai, meg más játékokkal, de elvétve látni olyat, hogy a progi kreatívan adaptálódik a felhasználó tevékenységéhez.

    FPS-eknél az értelmes fedezékkeresés még ma is csoda. Persze, ha valamelyik bot hajlandó végre fedezékbe vonulni egyáltalán, akkor is kint hagyja a lábát, seggét, amíg végül az 5. könyökre mért lövéssel kivégzi az ember.

    10 évvel ezelött is ezt tudták és mai, hiába nőtt X nagyságrenddel a számtek teljesítmény. Régebben max beszkrripteltek neki egy útvonalat meg mozgást, gyak mint itt a kukifőzést. Ma ugyan azt a mozgást hatalmas számtek háttérrel érik el, mert a gép másodpercenként többtízmillió művelettel kiszámolja azt az ideális útvonalat, amit régebben a bedolgozó pályaszerkesztő 4 kattintással beletáplált.
  • NEXUS6 #9
    Azért ha belegondolunk, hogy a tanulás, gyak kész, teljes, akár absztrakt ideák átvétele, csak az emberre jellemző. Mert még a majmoknál sincs olyan, hiába mondják, hogy utánozó majom, hogy a gyereket leülteti a mama és akkor valahogy elmagyaráz, átad neki valami újat.

    Szóval, ha ez mondhatni a legmagasabb rendű agyi tevékenységhez tartozik, akkor nem biztos, hogy ezzel kell kezdeni.

    A magától tanuló robotporszívó kb arra képes, hogy legközelebb ne menjen oda ahol tegnap beszorult. Földigiliszta V2.

    Na kb itt tart valójában a robotika.
    Öntanuló robot, höhö.
    Faxom.
  • lamer the true #8
    Szerintem sok agglegény lesz, ha végre valami robot elvégezné az otthoni robotot :)
  • liberty2 #7
    kvp: Tök igazad van a második felében. Régóta megvan ez a technika. Dehát innen kell elindulni mindig. A gyerek is az utánzásból tanul, csak ezt sok szülő elfelejti.

    Az első részben is igazad van, én csak azt nem hiszem el, hogy ha már ilyen "szupi" robotot csináltak ami kikeresi a pattogtatott kukorica receptjét akkor ne tudna pl olvasni. Csak azt kéne megtanuítani neki, hogy hol találja a hiányzó információt.
  • kvp #6
    Jelen esetben csak arrol van szo, hogy a robot a neki keszitett utmutatok (app-ok) kozzul ki tudta keresni a pattogatott kukorica cimut es le tudta tolteni. Egyebkent ha nem dobozban van a kukorica hanem zsacskoban es mikrozni kell, akkor nem boldogul ha elotte egy ember nem rakja ossze a mikros kukorica receptjet a robot szamara ertheto formatumban. Viszont elonye, hogy a hutoben levo komponensek alapjan tud receptet keresni (mint a smart hutok) es ha van robot nyelvu elkeszitesi program, akkor meg is tudja csinalni.

    A tanulas meg a mozdulatok lemasolasabol all. Pl. igy tanitjak a festo robotokat is. Recording modban odamegy egy ember es vevigvezeti a robotkart a festes fazisain. Aztan azt mondjak neki, hogy repeat es ekkor megismetli ugyanazt vegtelenszer amikor csak kerik. Erre egyebkent egy butabb jatek robot is kepes mar eve ota. Persze jol hangzik, hogy a tulaj mozdulatait koveti, de mivel az van felveve ezert mi mast tehetne.
  • liberty2 #5
    Én nem értek veletek egyet. Ez elméletben már minden további nélkül megvalósítható. A mai számítógépek számítási kapacitása már elegendő ilyen műveletek végrehajtásához. Az egyetlen kihívás a robot programozása, hogy képes legyen tanulni. Ha ezt egyszer valakinek sikerül megcsinálni és arra is be tudja programozni a robotot, hogy adott esetben a saját fizikáját ( architektúrát, kapcsolatokat ) módosítsa vagy reprodukálja akkor onnantól én azt is ki merem jelenteni, hogy életről beszélhetünk.

    Mielőtt nekem estek, hogy hülye vagyok, nézzük át, hogy mi az amitől élet az élet. Szerintem az alábbiak kellenek hozzá:
    1; Alkalmazkodó képesség
    2; Önfenntartás (táplálkozás (tehát tudja, hogy mikor kéne magát feltölteni és meg is teszi azt))
    3; Reprodukció
    4; Önvédelmi ösztön (ne akarjon olyat csinálni ami kárt tehet benne)

    Szerintetek mi még? A köpködést pedig kérem kulturált formába önteni :)