Berta Sándor

Pénzbe kerülhet a megvásárolt termékek visszaküldése

Számos internetes kereskedőnek elege lett abból, hogy a vásárlók a nekik nem tetsző készülékeket utólag visszaküldik, ráadásul ezeket a plusz költségeket a cégeknek kell kifizetniük.

Az új európai uniós fogyasztóvédelmi irányelv alapján a jövőben az online áruházak a visszaküldés árát ráterhelhetik az ügyfeleikre. Ugyan ez még csak tervezet, de mutatja, hogy a kereskedők jól lobbiztak, és a felhasználóknak valóban vannak kifogásolható lépései. A Regensburgi Egyetem vizsgálata alapján a megkérdezett 215 internetes bolt 76 százaléka azt tervezi, hogy a jövőben élne az új lehetőséggel.


Minden egyes termékvisszaküldés 10-20 euró közötti összegbe kerül az üzleteknek, míg 10 vásárlóból 4 eleve számol azzal a lehetőséggel, hogy vissza fogja juttatni a megrendelt árucikkeket. A megrendelt termékek 30 százaléka jut vissza ilyen módon a feladási helyére. Akadt példa arra is, hogy a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság előtt valaki megvásárolt egy televíziót, majd a döntő után visszaküldte, hogy mégsem kell neki. Gyakori az is, hogy egyetlen ruhából 3-4 méretű és színű változatot rendelnek meg, majd egyet megtartanak és a többit ingyen visszapostázzák. Problémát jelent az is, hogy a visszajuttatott termékek 10 százaléka nem értékesíthető újra, vagyis növeli az eladók veszteségét.

Amennyiben elfogadják az új irányelvet, úgy az eddig alkalmazott trükkök már nem fognak működni. Mindez azt eredményezheti, hogy kevesebb árucikket rendelnek majd az emberek online, viszont a csomagküldés is sokkal gyorsabb lehet, hiszen kiesnek majd a felesleges oda- és visszaszállítások. Az Amazon a jövőben sem akar változtatni a visszaküldési feltételein, minden ilyen küldemény ingyenes marad a felhasználóknak, kivételt a 40 eurónál olcsóbb termékek, illetve a ruhák és a cipők jelentenek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tigristank #23
    Attól még, hogy állami, az nem jelenti azt, hogy támogathatják orrba-szájba. Malév-csőd, ismerős?

    Kína államformája kommunista népköztársaság. Az tény, hogy a gazdaságuk már nem a tervgazdaságra épül, különben nem itt tartanának. De ettől még kommunista ország, csak annak enyhébb változata jelenik meg náluk. Te tényleg ennyire hülye vagy, vagy csak tetteted? :D
  • Vaszilij Artyom #22
    Pedig a postát lehetne támogatni mert állami, ha meg nem akkor így jártak, hogy mindenki külföldről vásárol.

    Komolytalan : Te mi a büdös faszról beszélsz baszdmeg? Hogyan jön ide a Kommunizmus illetve Kínában mióta van kommunizmus ?! :D:D

  • Molnibalage #21
    West End méretű bevásáráló központban itton nem lehet normális pólót venni. Nekem nem sikerült... Kerékpár kiegészítő dettó. Röhejes, de a kis üzletekben - amik szintén egyedileg rendelnek innen-onnan (kurva drágán) - nagyobb a választék és jobb a minőség. Fel nem fogom, hogy kik vásárolnak plázákban. Drágán adják a gagyit van nincs is semmi...
  • #20
    ty captain obvious, ez itthon meg távol-keletről/re rendelve így van már kurvarég
  • mad mind #19
    No azért nem olyan rossz a helyzet ma sem. Sima légipostával most is itt van egy hét alatt Japánból csomag.
  • Yv@n #18
    Az 1-2 tételes vásárlás kínából emlékeim szerint egyszerűen vámcsalással jön. A csomagon feltüntetendő az értéke, mivel a vizsgálat felületes így nem igazán derül ki a dolog, egyszerűen a vám értékhatár alatti összeget írják rá az apró csomagokra.
  • kvp #17
    Kinabol egyebkent egyben hozzak az arut, majd csak az adott celorszagba erkezve bontjak szet kulon csomagokra. Igy a kina-eu tavot nagyjabol ugy teszi meg a cucc, mintha szenet vagy omlesztett rizst hoznanak. A maradek tav meg relativ rovid, foleg, hogy a keleteuropai elosztasi kozpont itt van nallunk pesten.

    A visszakuldest eddig is a legtobb helyen a vevo fizette. Tehat ha visszakuldte az arut, akkor vagy feladta sajat zsebbol, vagy az arbol levontak a visszaru dijat meg meg egy keveset kezelesi dijnak.

    Egyebkent a visszakuldesi dij helyett lehetne az, hogy ingyen van a visszakuldes, de dupla annyiba kerul a posta. Tehat mindenki kifizeti elore, az is aki nem fogja visszakuldeni amit rendelt.

    Eddigi legjobb tapasztalatom egyebkent Japanbol jott csomag. Itthon kineztem egy nagyon olcso learazott termeket egy osakai kis boltban. (nincs angol nyelvu oldaluk sem) Megvettem, kifizettem paypal-lal (szerencsere volt), reggel ment dolgozni a tulaj, nyitas elott feladta a helyi postan. Estere vonattal Tokioban volt a repteren, kovetkezo nap itt pesten, harmadnap reggel hozta a postas. Persze ez meg par eve a verseny utcai csomagelcserelo kozpont megszuntetese elott volt. Azota sokat romlott a helyzet.

    A posta egyebkent egesz jo teljesitmenyt hoz a tobbiekhez kepest. Az uj csomagszallito cegek ugyanis a postanal nagyobb csomagveszteseggel dolgoznak es ha elhagynak valamit vagy csak siman odaadjak a szomszednak, arra jaro hajektalannak, akkor is csak polgari peres eljarasban lehet oket karteritesre kotelezni, mivel a torvenyek szerint az ajanlott csomagot is csak best effort alapon kell kivinniuk, tehat ha van ra idejuk es barkivel alairatjak aki hajlando atvenni, nem csak a cimzettel. Igy az elore kifizetett (tehat utanvet nelkuli) csomagok ceg fuggoen kozel 50-100%-a tunik el szallitas kozben. Angliabol pl. ujabban csak a nyomkoveteses es ertekbiztositott csomagokat hozzak ki, minden mast nem kezbesit a jelenleg az angol postaval eppen szerzodesben allo ceg. Telefonhivasra azt mondtak, hogy ha nincs nyomkovetesi szama akkor nem tudnak felvilagositast adni, de a csomagot valoszinuleg megsemmisitettek, mert nem ment erte senki. Hazhozszallitast csak telefonos megkeresesre es a csomag azonosito megadasara vallalnak, de az sima csomagokon ugyebar nincs, tehat azokat ok soha nem fogjak kivinni. Ha nem tetszik perelje be oket a kinti felado, persze magyar birosagon. (neha kedvem lenne bekopogtatni az ilyen cegekhez par 'kozmunkassal', hogy a visszuk a sajat csomagjainkat, hivjanak tek-eseket vagy gardistakat ha nem tetszik valami, esetleg pereljenek be brusszelben)
  • passatgt #16
    én úgy tudom, hogy a dealextreme.com úgy tud postázni, hogy kg-ban számolják neki, egészen pontosan 85 dollár 1 kg csomag. Tehát 1 fülhallgató ami 2$-ért van mondjuk(amit nyilván nagy tételben, pár centért szereznek be kínában) csomagolással együtt max 0,1 kg, tehát kijön belőle 850 darab feladva, ami $-ban 1700, ebből lejön a $85 posta és még így is bőven van rajta haszna:)

    egyébként észre lehet venni, hogy a nehezebb dolgok viszonylag drágák dx.com-on is, néha még drágább, mint itthon, itt már kompenzálniuk kell a postán különben nem érné meg
  • caius marius #15
    Komolytalan ez a válaszod. Mi köze a kommunizmusnak az occó postához?
    Kínában nem a komcsik miatt van occó posta, hanem a gazdaságot támogatandó.
  • Komolytalan #14
    Ne sírjuk vissza a kommunizmust. Az a világ elmúlt, a központilag szabályozott áraival, meg béreivel, meg 100%-os foglalkoztatottságával együtt. Aki a 80-as évekre se emlékszik vissza, az ne vágyjon vissza az 50-es évekbe.