Berta Sándor

Az Apple jelentheti a legnagyobb veszélyt a Steam Boxra

Gabe Newell, a Valve első embere úgy véli, hogy a PC-re, mint univerzális játékplatformra és az általuk piacra dobott Steam Boxra nem a konzolgyártók jelenthetik a legnagyobb fenyegetést, hanem az almás konszern.

A szakember a Texasi Egyetemen tartott előadást a helyi hallgatóknak és kijelentette: az jelenti az igazi veszélyt, hogy az Apple rendkívül nagy piaci részesedésre tett szert és teljesen nyilvánvalóan a nappali meghódítására készül. Éppen ezért elképzelhetőnek tartja, hogy a közeljövőben megjelenhet egy egyszerűsített Apple rendszer a nappalik számára és a társaság gond nélkül legyőzheti a konzolgyártókat. A kérdés csak az, hogy a Valve a PC területén eléggé fejlődni tud-e ahhoz, hogy megvethesse a lábát ezen a piacon és jobb utakat találjon a mobil trendekkel való találkozáshoz még azelőtt, hogy az Apple elfoglalná a nappalit.


A Valve a Steam Box rendszerekben bízik. Ezek a miniatűr PC-k felhasználóbarát termékek lesznek, melyek a Steam platfomra vannak optimalizálva. Már tavaly év végén elérhetővé vált a Big Picture nevű televízióbarát kezelőfelület a Steam rendszerhez és ennek köszönhetően a PC-ket olyan egyszerűen lehet irányítani, mint a konzolokat. Az első Steam Boxok már az idén megjelenhetnek, ezek a készülékek több gyártó kínálatában is elérhetők lesznek. A nappali meghódításába azonban számos egyéb termék is beszáll majd.

Gabe Newell úgy gondolja, hogy a következő egy év során számos hardvercég fog piacra dobni ilyen termékeket, melyek neve Miracast, Project Shield vagy valami más lesz. Ezzel egy időben pedig nagyon olcsó szoftverek is elérhetővé válnak, s ezekből a megoldásokból a meglévő hardverek is profitálhatnak. A Steam Boxok miatt a Valve több hardvergyártóval is szövetségre léphet és közösen kínálnának a Linuxra épülő nagy teljesítményű PC-t. Newell szerint ezek a rendszerek az ökorendszerük miatt előnyös helyzetben lesznek a konzolokkal szemben. A Microsoft és a Sony új játékgépei ugyanis várhatóan nem lesznek kompatibilisek a régi Xbox 360-as és PS3-as játékokkal a módosított hardverarchitektúra miatt. Ezért akarnak a konzolgyártók stream-ajánlatokat is kínálni.


Newell álláspontja szerint a siker kulcsa az lehet, ha a PC-platform visszatér a régi erősségeihez: ezek a bővíthető háttértár, az igényekhez igazítható formavilág és a meglévő hardverek használatának lehetősége. A Valve január elején jelentette be a Steam Boxot. A gép egyedi kontrollerrel fog rendelkezni, lesz böngészője és szinte mindent megtehetünk majd vele, amit egy PC-vel tennénk, így akár PC-s játékokat is futtathatjuk rajta. Központi szerverként is használható lesz, azaz a mobilokat, táblagépeket is csatlakoztathatjuk hozzá.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • FoodLFG #31
    kezsüel géjming, gyerekek. kezsüel géjming a kulcsszó.
    Leülsz, nyomkodod egy kicsit megy birizgálod a kis botocskát a kontrolleren és örülsz a fejednek.

    Nem véletlen, hogy amelyik játéknak a koncepciója már egy kicsit is értelmesnek mondható azok a fejlesztők inkább kickstarteren szedik össze a pénzt rá, mert egyébként úgysem adná ki egyik kiadó sem.
    PL Planetary Annihilation
    http://www.kickstarter.com/projects/659943965/planetary-annihilation-a-next-generation-rts
    Elite
    http://www.kickstarter.com/projects/1461411552/elite-dangerous

    Persze ezek még nem jelentenek garanciát arra, hogy valami értelmes dolgot is sikerül kihozniuk, nem pedig egy átlagos semmilyen szart. De legalább próbálkoznak.

    Az Eliten már lehet érezni egyébként, hogy valamennyire el lesz baszva, hogy a kezsüel géjmerek is feltudják fogni, de remélhetőleg majd moddolható lesz.

    Egyébként én nem támogatnék semmilyen játékot kickstarter, amiket már a kezdetektől fogva nem úgy fejlesztenek, hogy moddolható lesz. De ez már mellékes.
  • mousee #30
    Én azt is hatalmas gondnak látom, hogy elég kevés olyan játék van, amire érdemes lenne pénzt vagy időt ráfordítani. Legújabb cod? Ezerfaszomtudja hanyadik NFS? Ne vicceljünk már. Nagyon kevés JÓ játék van a nagy PC/konzol fronton is (sajnos).
    Ha meg jó játék, akkor többnyire rövid, épp most pörgettem ki a MP3-at (höhö, dehülyénhangzik :D), annak spec bejött a története, játékmenete, pedig nem szeretem a lövöldözős játékokat. De nagyon kevés játékról mondható ez el mostanában. Majd ha lesz eksünben sztímen, akkor rámegyek a dishonoredre, az még jónak tűnik :)
  • Yagami #29
    "Az emberek nagy részének messze nincs igénye komolyabb játékokra..."

    Mert az emberek nagy része eleve messze igénytelen? Bár ugye ez mit se számít.
  • narumon #28
    "És itt nem csak a grafikát, sokkal inkább a játékélményt értem."

    Hát játékélményben szerintem 10 évvel ezelőtt sokkal előrébb tartottunk mint most. Pl szerintem a tavalyi PC-s játékfelhozatal az elmúlt tíz év leggyengébb felhozatala volt. 1-2 jó játék a többi csak graf demo volt sajnos :(
  • sanyicks #27
    hát nem összevethetők egy mai pc-s játékkal. Pl egy vice city, ezerszer nagyobb élmény, a mai übergrafikás fostengerben. Igen, csak a grafika a különbség, az sem sokáig.
  • mousee #26
    Figy, ez más súlycsoport, de van abban igazság amit mond.

    Az emberek nagy részének messze nincs igénye komolyabb játékokra, amibe évezredeket lehet ölni, meg csúcsgrafikája van, vagy akármi. Az embereknek gyorsan és könnyen végigvihető játékok kellenek, acsívmentekkel, olcsón, lehetőleg telefonra vagy táblára. Sok kicsi sokra megy alapon ezekbe nagyon nagy biznisz van. A fejlesztés költsége a töredéke egy komoly játékhoz képest, a bevétel pedig egész jó, ha épp rákap a nép. Az egész projektben töredék kockázat van egy nagy játékhoz képest :)

    Ettől függetlenül a komolyabb játékosok ugyanúgy nyomják majd PC/Konzolon, de ez sajnos a kissebbség.
  • zord01 #25
    Szerintem meg se próbálj párhuzamot vonni. Én úgy látom, az android/ios mint játékplatform, ott (sem mindig) tart, ahol a PC tartott 10-15 éve. Pötyögni jó az Angry Bird-szel, mint anno a Worms-szal PC-n, de azért ezek a játékok az idő eltöltésére jók, nem összevethetők egy mai PC-s játékkal. És itt nem csak a grafikát, sokkal inkább a játékélményt értem.

    Én spec ezeken a platformokon el nem tudom képzelni, hogy valaha is komoly értelemben véve játsszak.
  • sola #24
    Szerintem okosan csinálná a Valve, ha a SteamBox-ra csinálna/venne egy profi Android-os futtatókörnyezetet, amivel az Android-os játékok nagy része tökéletesen menne. Egy ugyanolyat, mint ami nemrég Window-ra is megjelent.

    Az Android is erősödik mint játékplatform, legalább annyira mint az iOS.
  • zord01 #23
    Nagyon-nagyon-nagyon sok víznek kell még lefolynia a Dunán, és az Apple-nek nagyon sokat kéne változnia, hogy betegye a lábát a nappalimba. De a steram box jöhet any time...
  • Narxis #22
    Reméljük hamarabb.