Berta Sándor

Az emberek nem helyettesíthetők gépekkel

A Bécsi Műszaki Múzeum megszervezte Ausztria történetének legnagyobb robotikai kiállítását, amelyen összesen 400 robotot állítanak ki. Az igazgató szerint a gépek sohasem lesznek képesek kiváltani az embereket.

"A robotok aktuális témát jelentenek, nagy elvárások vannak velük szemben" - indokolta a tárlat létrehozását Gabriele Zuna-Kratky igazgató. "Amennyiben a robotikát az automatizálás szemszögéből vizsgáljuk meg, akkor azt látjuk, hogy az alapötlet már több évszázaddal ezelőtt létezett és az asimovi törvények is az 1940-es években születtek. Mindemellett az emberi faktor nem helyettesíthető egy géppel, és én nem hiszem, hogy a robotoknak jogokat kellene adni. Nem szabad elfeledni, hogy a robotokat még mindig az emberek készítik, és pont ezt az ember-gép kapcsolatot tartom egyébként nagyon érdekesnek" - emelte ki Gabriele Zuna-Kratky.


A szakember szerint ugyan az emberek a robotok alatt mindig androidokat, illetve humanoid robotokat képzelnek, de ennél jóval többről van szó. Ő a robotokat négy kategóriába sorolja: gyárakban alkalmazott ipari egységek; harci robotok (ide sorolva a robotrepülőgépeket és a tűzszerész modelleket); egészségügyi robotok (pl. műtéteknél alkalmazzák ezeket); s végül a szolgálatokat ellátó (porszívózó, szállító) egységek.


A múzeumigazgató ugyanakkor kritikusan szemléli a felhasználók és a virtuális lények, vagy eszközök közötti kapcsolatot. Az emberek gyakran adnak nevet az autóiknak, vagy a különböző készülékekre szinte családtagként tekintenek. Ez a dolog akkor válik problémássá, ha gépek váltják fel a partnereket és az emberek érzelmekkel próbálják meg felruházni ezeket a viszonyokat. Abban a pillanatban, hogy érzelmi töltés kerül egy ember-gép kapcsolatba azonnal meg kell kérdőjelezni azt. Vannak ugyanakkor különleges esetek is, mint például az ápolási robotok esetében, akik közeli kapcsolatba kerülnek a betegekkel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #17
    Járt valaki mostanában tesco áruházban? Az biztos látta az önkiszolgáló pénztárakat is. Röhej, hogy fele annyi pénztár van megnyitva, hogy az embereket rákényszerítsék. Persze érthető: feleannyi pénztáros, feleannyi költség. Ugye milyen jó, hogy munkahelyet teremtenek?
  • Nagydög #16
    Eloszor is: Boldog karacsonyt, gyerekek!

    Mas: Miert cserelik a munkasokat robotokra? Mert olcsobb, vagyis a termeles koltsege, es a termekek ara csokkentheto. Egyre tobb termek csuszik le a luxus kategoriabol a filleres, "alapveto" szintre. (Manapsag utanad dobnak egy mobil telefont, ami 15 eve meg statusz szimbolum volt.)

    A masik, hogy eddigi tapasztalataink szerint a joleti tarsadalmak oregedo tarsadalmak, igy a munkakepes koruak szama amugy is csokken.

    Hogy mindez hova vezet, azt mondjuk passzolnam.
  • NEXUS6 #15
    A gond az, hogy azzal nem számolnak, hogy a gazdaság egyensúlyához az is kell, hogy a vásárlóerő megmaradjon. Ha kirúgom a melóst, mert gépezek helyette, akkor bizony tudomásul kell vennem, hogy magasabb adókat kell fizetnem, amivel az állam a munkanélkülieket eteti. Ez az amit a tőkés nem akar elfogadni.

    Csak ha minden emberke helyett mikrobi, vagy csájníz bájórobot dolgozik, akkor ki foogja megvenni az ájpadot. Vagy ha az állam megkölcsönzi, akkor ki hozza egyensúlyba a költségvetést.

    Nincs ingyen ebéd, a tőkésnek se!
  • cellik #14
    A munkanelkuliseg nem csak magyar jelegu hanem vilagmeretu mindenhol no a munkanelkuliseg.A valtsag csak egy indok de a fo okok a gepek, szamitogepek es a robotok amik csokentik a dolgozok szamat.De ha nem hiszed nezzel meg egy regebbi arhiv filmet mondjuk ut epitesrol ahol tobb szazan lapatal csakanyal meloztak az most 2-3 gep negyed anyi ido allat elvegzi es ez csak egy pelda
  • zola2000 #13
    Azt még csak minimálisan alkalmazzák, egyelőre még olcsóbbak az éhbérért a nap 12 órájában robotoló Magyar minimálbéresek.

    a munkanélküliség meg a gyártás külföldre telepítése és az emiatt kialakuló válság miatt van.
  • cellik #12
    ha az ebereket soha nemtudja fevatani a robot akkor mitkeres a sok munkanelkuli az utcan es a sok robot a gyarakban?
  • Vol Jin #11
    Ha már Ausztria, akkor a Swarcinak kellet volna napszemüvegben azt mondani, hogy asta la vista baby. :-)
  • Vol Jin #10
    Az amcsi katonák ilyen távirányítható manipulátoros kütyüt készítettek, és amikor az egyik felrobbant egy aknától, újat kaptak, de ők azt kérték, hogy a sérültet javítsák meg. Neve volt meg minden, és az alakulat tagjaként kezelték.
  • NEXUS6 #9
    Dúrvaságos, lehet, hogy a Brúszvilliszes Surrogates világ nincs is olyan messze?!
  • Meridian #8
    És egy kis kiegészítő...
    http://www.youtube.com/watch?v=D6Zks9j1y7w