HENT hírlevél

Kalózkodás elleni fellépést vár a Google-től a brit kormány

A brit kormány új jogi szabályozást helyezett kilátásba, miután a szórakoztatóipari érdekképviseletek továbbra is azzal vádolják a keresőóriást, hogy az nem tett eleget korábbi vállalásainak.

A Google internetes keresőcég havonta több millió weboldalt sorol hátra találati listáiról, amelyek feltehetőleg jogsértő tartalmakat közvetítenek. A zenei előadók neveire vagy filmcímekre kiadott keresések eredményei között mégis mindmáig számtalan illegális oldal található, és a Google nyilvános jelentései által elismerten is a legtöbbet kifogásolt weboldalak rendre helyet kapnak a találati listákon. A brit film- és zeneipar, valamint a könyvkiadók érdekvédelmi szervezetei szerint a Google nem tett meg minden szükséges lépést, és korábbi ígéretei és intézkedései ellenére sem történt számottevő változás a vitatott, az illegális tartalmaknak köszönhetően gyakran jelentős profitot termelő oldalak besorolásában.


A Google találati listáiban a cég által elismerten ezeknek az oldalaknak nem szabadna benne lenniük, mégis mutatnak rájuk linkek

A brit kormány az internetes óriásvállalatot az online kalózkodás elleni harc központi szereplőjének tekinti, és a tavaly szeptemberi egyeztetések után most új sajtóközleményt adtak ki, melyben elsősorban az érdekképviseletek aggodalmaira reagáltak. A Guardian értesülései szerint várhatóan még december vége előtt sor kerül egy egyeztetésre, melyen a Google és a kormány mellett az internetszolgáltatók és jogtulajdonosok képviselői is helyet kapnak. Ezen a megbeszélésen elemezni fogják a vállalat idén augusztusban tett vállalásai nyomán bevezetett intézkedéseit és azok eredményeit, és amennyiben szükségesnek ítélik, az angol kormány kész jogszabályi úton kötelezni a keresőóriást a hatékonyabb kalózkodás elleni fellépésre.

A Google biztosította a feleket elkötelezettségéről, de hangsúlyozta, hogy a találati oldalak visszasorolása önmagában nem „csodaszer”, és a megoldást a kínálati oldalon, a legális alternatív szolgáltatások elterjedésében látják. Az amerikai cég egyébként a napokban indította el – a reményei szerint a rivális Apple iTunes szolgáltatásának dominanciáját letörő – legális zeneszolgáltatását, a Google Play Music-ot Nagy-Britanniában, amelynek kapcsán a helyi zeneipari jogvédők aggályaikat fejezték ki. A lemezkiadókat képviselő BPI szerint ugyanis értelmetlen úgy elindítani egy, a zenészeket támogató projektet, hogy a cég más termékei viszont aláássák ennek eredményeit azzal, hogy az illegális felületekre irányítják az internetezőket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • who am I 7 #15
    ja..ilyesmi a szitu, és még nem beszéltünk egy még általánosabb gyártókról a kés gyártókról pl.Idióták ezek.
  • Eriongtk #14
    Jól látom, hogy ez a probléma olyan jellegű, mintha a fegyvergyártóknak mondanák, tegyenek az ellen, hogy ne használhassák rablásra termékeiket? (festék-vandalizmus...stbstb)
  • netperformer #13
    A google egy nagyon jó vállalat, nagyon jó szolgáltatásokkal, ahogyan a youtube is nagyon jó, hiszen kizárólag jogtiszta tartalmat szolgáltat jogtisztán, ahogyan teszi ezt mind a mai napig.

    Na szerintem a fenti állítás a baromság... Javaslom gondolkozzatok, mielőtt írtok kakimakik.
  • skinnyman #12
    Ev barma komment.
  • Yv@n #11
    "A Googli azért lett népszerű, mert nem jogtiszta tartalmat is közvetít. Nézzük csak meg a Youtubot."
    A yt már réges rég a legnépszerűbb video megosztó portál volt, mikor a google-hoz még köze sem volt. Szimplán azért volt népszerű, mert az első olyan feltöltő oldal volt, amit könnyű használni, mind a felhasználóként, mind feltöltőként. Ráadásul abban az időszakban nem igazán volt jellemző az ingyenes "cloud" tárhely.

    "Még mindig a Google követi el a legtöbb jogsértést, nem ezek a siteok."
    Ezt a hatalmas marhaságot egyedül sikerült összehozni? :D
    A leg szarabb esetben is max egyezhet a felelőségük, nem lehet több.
  • richard45 #10
    Ticcsák be az internettót oszt kész.
  • skinnyman #9
    Hat azt varhatjak.
  • ProgServ #8
    A tudás, mindenkié!
  • netperformer #7
    Én átértékelném ezt. A Googli azért lett népszerű, mert nem jogtiszta tartalmat is közvetít. Nézzük csak meg a Youtubot. Kilóg a lóláb. Még mindig a Google követi el a legtöbb jogsértést, nem ezek a siteok.
  • Treviz #6
    Szerintem most a pornóipar szólalt fel az internetes letöltések ellen, legalábbis ezen oldalak nagyrészén 60%-os forgalmat folytat ez az ágazat.