Berta Sándor

Olcsó indiai tábla PC diákoknak

Elérhető az Aakash tábla PC legújabb változata, amely az elődjénél némileg erősebb hardvert kapott, azonban az árát tekintve még mindig a világ egyik legolcsóbb készüléke.

Shri Pranab Mukherjee indiai elnök bemutatta az ország új táblagépét. Az Aakash 2.0 a tavaly októberben piacra dobott korábbi modellt válthatja fel. A gyártó maradt a Datawind brit cég. Az Aakash 2.0 hét hüvelykes kapacitív érintőképernyőt kapott, amelynek felbontása 800 x 480 képpont. Az eszköz fő egysége a Cortex-A8 típusú processzor, amelynek órajele 1 GHz. Ezt egészíti ki a mini-USB port, 512 megabájt RAM és 4 gigabájt flashmemória, ami bővítőkártyák segítségével 32 gigabájtra növelhető. A táblába integrálták még előoldali kamerát és WLAN-modult. Operációs rendszere az Android 4.0.3.


A terméket főként oktatási intézményeknek ajánlják, de lesz belőle kereskedelmi forgalomban kapható változat is, aminek neve UbiSlate 7Ci. Az utóbbi ára alig 4499 rúpia, azaz átszámítva 18 ezer forint. Az indiai oktatási minisztérium támogatásának köszönhetően a diákok ennek negyedéért, 1130 rúpiáért vásárolhatják meg a tábla PC-t.


Az indiai diákok 4500 forintért vehetik meg

A Business Today arról számolt be, hogy mielőtt a tanulók megvehetik a készüléket, összesen 250 műszaki főiskola 15 000 tanárával ismertetik meg azt. Kapil Sibal indiai miniszter elmondta: a projekt célja az oktatási színvonal javítása és a digitális analfabetizmus elleni harc. Jelenleg Indiában az emberek 39 százaléka nem tud sem írni, sem olvasni. Az Aaakash 2.0 segítségével összesen 416 egyetem és 20 000 kollégium diákjait kötnék össze egymással. Az Aakash elődjét tavaly dobta piacra a Datawind és 14 nap alatt 1,4 millió darabot adtak el belőle. A siker a gyártót is meglepte.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • narumon #7
    Ez azért nem feltétlenül van így. Gazdaságtan ugyebár.
  • zola2000 #6
    nem azért, de 20ezer körül magyarországon is lehet hasonló tabletet venni (pl dream tablet 7), és ez az 1ghz armv7 cpu androiddal egész gyors ha nincs elszúrva a droid optimalizációja, a mali400 gpu meg 2160p videókat is elvisz (ez kódolás függő, de 1080pt mindenképp), egy átlagfelhasználónak nem is kell sokkal jobb (maximum "komoly" LOL játékra :)

    egyébként szerintem az asztali pck eladása is azért áll, mert elértünk arra a pontra, hogy ma már még a réginek számító gépek is tökéletesen gyorsak.
  • Co1e #5
    azért veszik mert a legolcsóbb... ez egyértelmű.. sokkal nagyobb profitot érne el az összes gyártó ha olcsóbban adnák a termékeiket... csak erre még n jöttek rá...
  • csimmasz #4
    Ehez nem fér kétség, a gyerekek amúgy is fogékonyak az informatikára, emlékszem a Comodoros időkre egy csoda volt annak idején az öregeket kevésbé foglalkoztatta, még a video beállítása is nehézkesen ment számukra, legalább is nehezebben mint a fiataloknak.
  • asgh #3
    A többség azért nem tud olvasni, mert nincs mit. Egy ilyen eszközzel viszont az egész világirodalomhoz hozzáfér. A felnőtt generációt tehát lehet, hogy már nem érinti, de a gyerekek számára komoly inspirációs ereje lehet.
  • csimmasz #2
    Vajon ettől fognak tudni olvasni tanulni meg írni?
    Szerintem aki egyiket sem tudja kevest érdekli a tábla, bár ettől függetlenül jó kezdeményezés.
  • AxxE #1
    Nagyon komoly a kép, ez szerkesztés nélkül is mém. :D