SG.hu

Vizsgálják az e-cigaretták akkumulátor-töltőit

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság elrendelte az e-cigaretták forgalmazásával összefüggő kereskedelmi kommunikációra, illetve a készletekben árusított, hálózatról működő akkumulátor-töltők biztonsági ellenőrzésére kiterjedő vizsgálatot.

Az e-cigaretták forgalmazásával kapcsolatos aggályok nem csupán a termék használatával összefüggő egészségügyi kockázatok kapcsán merülnek fel, hanem a készletben árult akkumulátortöltőkkel is előfordulhatnak biztonsági problémák. A korábbi években a hatóság több, más típusú termék, elsősorban adapteres villamos játékok, kerékpárok, rollerek akkumulátor-töltőjének biztonsági vizsgálatát végezte el, és valamennyi témavizsgálat során találtak a szakemberek olyan eszközöket, amelyekről a laboratóriumi vizsgálatok biztonsági problémákat tártak fel.

A szervezet közleménye szerint figyelemmel arra, hogy az e-cigaretták forgalmazására vonatkozóan jelenleg direkt szabályozás nincs, a különböző csatornákon az országba érkező termékek esetében kiemelten fontos a biztonsági ellenőrzés. A laboratóriumban a hatóság azt vizsgálja, hogy az akkumulátortöltők megfelelnek-e az érintésvédelmi követelményeknek, hogy rendeltetésszerű használatuk során nem jelentenek-e kockázatot.

A termék tartozékainak vizsgálata mellett az ellenőrzés kiterjed az e-cigaretták kereskedelmi kommunikációjára, a termékkel összefüggő reklámtevékenységre is. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkársága által a tegnapi napon kiadott közlemény* is rávilágít arra, hogy az ilyen típusú termékek használata esetén is felmerülnek egészségügyi kockázatok, így a termék reklámozása során - a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvény rendelkezései értelmében - jogszabálysértő az olyan tartalmú reklám, amely az e-cigarettát egészséges termékként hirdeti, illetve amelyik fogyasztása esetén a kockázat hiányára vonatkozó megállapításokat tartalmaz. A nikotin tartalmú kapszulával működő termékek reklámjában tehát nem fogalmazható meg olyan állítás, amely szerint az e-cigaretta használata teljesen veszélytelen, vagy kifejezetten egészséges a használó számára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • duke #4
    Az e-cigi legalabb annyira karos mint a normal cigi, mert elektroszmogot termel.
    Amirol tudjuk, hogy karos. Mar keszul egy torveny tervezet, mely szerint e-cigit csak Faraday kalitkaban lehet majd szivni. A munkahelyeken, lesz majd Faraday helyseg az e-cigiseknek.
  • Lacika 79 #3
    "....akkumulátortöltők megfelelnek-e az érintésvédelmi követelményeknek, hogy rendeltetésszerű használatuk során nem jelentenek-e kockázatot."

    Össze fosom magam a röhögéstől :D:D:D
  • Jackal #2
    Aztán nehogy kiderüljön a vizsgálat végén, hogy a kátrány egészséges...
    Sőt, illegális drognak minősül minden e-cigi és 50e-es pénzbirsággal sújtandó helyszinen...
  • hunwhite #1
    Apa kezdődik!
    Sejtettem, hogy elég nehezen fogják benyelni a jövedéki adó kiesést a kormányban mivel egyre többen térnek át az ecigire....