MTI

Bővülhet a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás

A csökkenő állami normatíva miatt nehéz helyzetben van a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás intézménye, a rendszer fejlesztői mégis bíznak abban, hogy néhány éven belül a jelenlegi 32 ezerről akár 700 ezerre is nőhet azoknak a nyugdíjasoknak a száma, akiknek a biztonságára távfelügyelettel vigyázhatnak a hozzátartozóik - közölte az egyik érintett cég vezetője.

Havasi Zoltán vezérigazgató, a távfelügyelettel foglalkozó MOHAnet cég kommunikációs vezetőjének tájékoztatása szerint január elsejétől 30 ezerről 25 ezer forintra csökkent a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás állami támogatása, ez - szavai szerint - nehéz helyzet elé állítja a szolgáltatókat, mert eddig is gondot okozott a költségek kigazdálkodása. Elmondta, a szolgáltatások fenntartásához valószínűleg kompromisszumokat kell kötniük a szolgáltatóknak, így csökkenhet az ügyeletes nővérek száma, valamint korlátozhatják a kiszállások során a gépkocsik használatát.

Mint mondta, a normatíva-csökkentés ellenére jól járhatnak a távfelügyeleti cégek és az egyéb szolgáltatók, mert nem esnek el előfizetőiktől. Havasi Zoltán szerint a következő években jelentősen megnőhet az igény - a szociális törvényben is megjelenő - ellátási formára. Utalt arra, hogy az állam számára lényegesen olcsóbb, ha a felügyeletre szoruló emberek ápolását nem kórházakban, idősek otthonában végzik, hanem az érintettek saját otthonában. A 32 ezres létszám a nyugdíjasoknak mindössze egy százalékát jelenti, ám becsléseik szerint a 3,2 millió nyugdíjas 20 százaléka is igényt tarthat a távfelügyeletre. Számításaik szerint a nyugdíjasok mintegy 10 százaléka válhat előfizetővé anyagi helyzete alapján, és további 10 százalékuknak a hozzátartozóik, rokonaik fizethetnek elő a szolgáltatásra.

Elmondta, a jelzőrendszer segítségével a gondozott a nap 24 órájában segítséget kérhet a diszpécserközponton keresztül egészségi probléma vagy akár betörés esetén. Az idős ember akár egy speciális, telefonálásra is alkalmas jelzőeszközön keresztül, akár a csuklóra erősített S.O.S.-készülékkel kérhet segítséget - fűzte hozzá. A távfelügyeleti rendszer speciális szolgáltatásokat is kínál, így a háziorvos vagy a hozzátartozók akár az interneten is követhetik az idős ember vérnyomásának vagy vércukorszintjének alakulását. A GPRS technológián alapuló egyik rendszer lehetőséget biztosít arra is, hogy a hozzátartozók nyomon követhessék idős családtagjuk lakáson belüli lépéseit, vagy útjait a városban, így eltűnésük, vagy rosszullétük esetén gyorsan megtalálhassák őket.

A jelzőkészülékeket, illetve azon keresztül az otthonápolási szolgáltatásokat országszerte jellemzően önkormányzatok, kistérségi társulások, egyházi fenntartású szervezetek biztosítják. Az 50-60 ezer forint értékű készülékeket a nyugdíjasok általában kölcsön-, vagy bérbe kapják, de lehetőség van a megvásárlásukra is. A szolgáltatások havi díja 4 ezer és 20 ezer forint között változik. Állami normatívát jelenleg azok az intézmények kaphatnak, amelyek legalább 40 ápoltnak biztosítják az otthonápolási szolgáltatást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!