Gyurkity Péter

Félmillió állás az appfejlesztésben

Csak a tengerentúlon majdnem félmillió új állást köszönhetnek az okostelefonra és tábla PC-re fejlesztett appok megjelenésének és immár széleskörű alkalmazásának, bár ez a terület gyorsan változik.

Vitán felül áll a fenti bekezdésben említett két slágertermék gyors elterjedése és a siker várható folytatása, ám azt eddig nem igazán tudták felmérni, hogy ennek pontosan milyen és mekkora hatása van a szoftveres oldalon, így többek között az újonnan létrejövő munkahelyek számát illetően. A TechNet kutatói most erre vállalkoztak, az Egyesült Államokra vonatkozó felmérésükben pedig igencsak szép számok szerepelnek.

Arra a következtetésre jutottak ugyanis, hogy az első iPhone 2007-es bemutatkozása óta 466 ezer új munkahely jött létre az appfejlesztés területén (ebbe beleértik az egyéb szférákban, ám ennek köszönhetően létrejött állásokat is), ez pedig akár még a válság fokozatos enyhülését majd lezárását követő időszakban is fontos szerepet játszhat az újrakezdésben, a munkaerőpiac egészséges egyensúlyának újbóli kialakításában. A felmérésbe igyekeztek minden érintett területet bevonni, a platformok listáján pedig a mobil operációs rendszerek (Android, iOS, WP7 és Windows Mobile, valamint Blackberry) és közösségi portálok (Facebook) egyaránt szerepelnek. Figyelmet fordítottak a kifejezetten a közösségi oldalakra fejlesztő cégekre (Zynga és társai), de nem hagyták ki az olyan óriásokat sem, mint az EA, az Amazon, vagy az AT&T - az pedig a magától értetődő, hogy a szegmens nagykutyái (Google, Apple, stb.) bekerültek az anyagba.


Az USA-n belül Kalifornia vezeti a sort az államok között, de a nagyvárosok listáján már New York áll az első helyen. Nincs arról szó azonban, hogy a keleti és a nyugati partra összpontosulnának ezen állások, hiszen az összes ilyen munkahely kétharmada ezen két területen kívül található. Hozzáteszik azonban, hogy a mindössze 4 évre visszatekintő ágazat nagyon képlékeny, itt továbbra is gyors változásokra számíthatunk, így viszonylag rövid idő alatt nagyban változhat a helyzet. Egyes vélemények szerint ugyan számos fejlesztő nemigen, vagy egyáltalán nem tud megélni az ingyenes (reklámokkal kiegészített), vagy rendkívül alacsony áron forgalmazott fejlesztéseiből, az azonban nem kétséges, hogy a terület további gyors bővülése újabb és újabb lehetőségeket szállít majd számukra.

Az is jól látszik a mellékelt ábrákon, hogy az egyedi programozási feladatok egyelőre magasan vezetnek, itt 650 ezer körüli állást becsülnek, maga az appfejlesztés a csatlakozó területek nélkül 310 ezer körül lehet, míg a szoftverkiadók állománya 300 ezer fő alatt van - őket a mobilszolgáltatók követik 150 ezerrel, a sort pedig az e-shopping és az internetes kiadók és keresők zárják, 150 ezer alatti eredménnyel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • narumon #8
    Ezt honnan vetted? Én nem így tudom.
  • tomcsa4 #7
    És még annyit, ohgy androidon bukás, mivel ingyenes, nyílt stb. (Anno a 3.0 tablet android zárt volt fél éven át, nem vélelten. Lesz még zártabb az android gyerekek.)
  • tomcsa4 #6
    Szerintem ez egyáltalán nem lufi, mivel itt nem elméleti pénzzel dobálóznak, hanem valóssal. Ennyi erővel a többi munkahely (cukrász, buszvezető stb) is lehetne lufi.
  • Botond #5
    De vannak jópofa dolgok is. Szerintem amíg az okostelefon penetráció nem tetőzik addig ez a piac felfutóban marad.
  • gombabácsi #4
    kíváncsi vagyok mikor pukkad ki ez a lufi, ugyanis az mobilos appok nagy része bukás... (ahogy más platformokon is ugyanez van)
  • hurkaur #3
    nyugi nyugi, jon majd apple hir is :)
  • Utokverek #2
    Bocsi, inkább alszom, már nem látok :D
  • Utokverek #1
    Nem szeretnék kötekedni, de applefejlesztés helyett nem az appfejlesztés lett volna a megfelelő cím?